Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις πέριξ των 1.160 μονάδων

Μέτριος τζίρος και ήπιες διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους, με τον FTSE 25 να επιβεβαιώνει τις 380 μονάδες. Έως τα 4,19 ευρώ η Εθνική, αγοραστές σε Μυτιληναίο, MIG. Νέο υψηλό για ΤΕΝΕΡΓ. Απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ.

Μικρές διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί νωρίτερα μέχρι τις 384 μονάδες, μετά το αρχικό ασθενές ανοδικό άνοιγμα έως τις 387,3 μονάδες.

Ανάλογη διακύμανση και για τους άλλους τρεις βασικούς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη στο στενό εύρος των 1.158-1.166, τον τραπεζικό στις 185-187 μονάδες και τον FT Mid στις 1.184-1.192. Σημειωτέον πως λίγο μετά τις 11.05 ο FT Mid είχε γυρίσει σε θετικό έδαφος, ενώ ο τραπεζικός κυρίως λόγω της Εθνικής υπεραπέδιδε έναντι όλων.

Οι συναλλαγές των 11 εκατ. ευρώ (με 6,4 εκατ. μετοχές λίγο μετά τις 11.05) είναι ενδεικτικές της διάθεσης και της τάσης που έχει διαμορφωθεί τελευταία στο χρηματιστήριο, μετά τον υπερθετικό Οκτώβριο. Ο Νοέμβριος έχει ξεκινήσει με δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με σημαντικότερο το χθεσινό άδειασμα σε ορισμένες μετοχές και πίεση των δεικτών κοντά ή στα όρια ισχυρών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ο τραπεζικός βγάζει αντίδραση από την περιοχή των 185 μονάδων (που σημειωτέον δοκιμάστηκε εχθές), στην Εθνική συναλλαγές γίνονται μέχρι τα 4,18 ευρώ, αν και θεωρούμε άξιον αναφοράς πως ο τζίρος στην ΕΤΕ είναι μετριότερος του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Αντιθέτως παραμένουν οι υψηλοί τζίροι κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς, που μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδρασή της διατηρείται -προσώρας- στο 1,50 ευρώ. Πρόκειται για περιοχή τιμών όπου κινείται η μετοχή από τις αρχές Οκτωβρίου, δίνοντας ενδιάμεσα τοπικές κορυφές προς το 1,75 ευρώ στο διήμερο 22-23/10. Το 1,75-1,80 ευρώ θεωρείται ισχυρή αντίσταση για τον τραπεζικό τίτλο.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τις τελευταίες υψηλές τιμές να έχουν μετατραπεί σε σημεία αντίστασης. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, στις 21/10 σημειώθηκε ενδοσυνεδριακή υψηλή τιμή στα 9,52 ευρώ.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ επίσης στις 21/10 καταγράφηκε το υψηλό των 10 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ λίγο αργότερα την 1η/11 στα 11,04 ευρώ. Τεχνικά ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ έχουν περισσότερες πιθανότητες για μία επόμενη ανοδική αντίδραση, αν και σε αυτές τις συνεδριάσεις φαίνεται να συσσωρεύουν γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Βραχυπρόθεσμα μέρος του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει μετακυλιστεί προς μετοχές ιδιωτικών εταιρειών με... story και εξελίξεις. Θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καθώς συνεχίζει μέχρι τα 3,69 ευρώ που αποτελούν και νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Αντιθέτως με μέτρια προσφορά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υποχωρεί λίγο χαμηλότερα των λογικών 3,25 ευρώ. Με αγοραστές Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, ενώ στη Folli Follie μετά τα αλλεπάλληλα νέα υψηλά επιχειρείται διατήρηση δυνάμεων στα 22,3-22,4 ευρώ. Σημειωτέον πως η αποτίμηση της FFG έχει φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. 

Στον Μυτιληναίο λιγοστές συναλλαγές έγιναν στα 5,99 ευρώ, καθώς η μετοχή ανέκαμψε σύντομα προς τα 6,08 ευρώ. Εάν δεθούν και τα 6 ευρώ, τότε η διαδικασία επαναφοράς της μετοχής προς τα επίπεδα του 2009 θα είναι πιο εφικτή.

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μετά την τελευταία δικαστική εξέλιξη (απόφαση του ΣτΕ), με βραχυπρόθεσμο παίκτη να μειώνει μέρος της θέσης του.

Καλύτερη εικόνα και σήμερα για τον δείκτη FT Mid και τις κύριες μετοχές-σηματωρούς του.

Αντίδραση για τη μετοχή της Eurobank, στο 0,283 ευρώ ο τίτλος της Attica Bank, στο 1,68 ευρώ η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στις 11.20-11.25 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,1 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ, άλλο 1,3-1,4 εκατ. στην Πειραιώς και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σχεδόν μισό εκατομμύριο στην κινητική Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v