Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενδιαφέρον της αγοράς σε νέους «παίκτες»

Συσσώρευση μεν για τον ΓΔ στις 1.150-1.165 μονάδες, αλλά και επιλεκτικές κινήσεις, με αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές-εταιρείες που φαίνεται να μπαίνουν στο «παιχνίδι». Στο επίκεντρο και οι διαπραγματεύσεις με τρόικα.

Επιλεκτικές κινήσεις στην Αθήνα με μικρή διόρθωση της αγοράς προς τις 1.165 μονάδες, συμφωνίες ουσίας στη Νέα Υόρκη και «νέα υψηλά» στις 15.783,10 μονάδες για τον Dow Jones.

Στα 80,4 εκατ. ευρώ οι χθεσινές συναλλαγές παραπέμπουν σε... στάση βραχυπρόθεσμων παικτών, μερική κατοχύρωση θέσεων και σε αναμονή για τις εξελίξεις, που θα οδηγήσουν (και) το χρηματιστήριο στη συνέχεια.

Στο σχετικό θέμα του Θαν. Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομέρειες, στατιστικά κ.ά. από τη χθεσινή συνεδρίαση, που είχε πολλά χαρακτηριστικά ημέρας «χωνέματος» της τελευταίας ανοδικής κίνησης, των πολιτικών εξελίξεων και των όποιων επιχειρηματικών δεδομένων. Στις 386,95 μονάδες ο FT25, χαμηλότερα των 190 οι τράπεζες, ανοδικά και μάλιστα πάνω από τις 1.200 μονάδες σε κλείσιμο ο σηματωρός FT MID.

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων, με σημαντικές εισροές ρευστότητας σε μετοχές συγκεκριμένων κλάδων και τομέων που συμπεριλαμβάνονται περισσότερο στην πραγματική οικονομία, σε ενεργούς κλάδους και δραστηριότητες. Από την αρχή της χθεσινής ημέρας εστιάσαμε στις αγορές «ισχυρών χεριών» στις τρεις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τη -για πολλοστή φορά- πρόθεση της κυβέρνησης να (ξανα)ξεκινήσει σημαντικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να πραγματοποιούνται συναλλαγές 2,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Ελλάκτωρ, άλλων 192.689 ευρώ στη μετοχή της J&P ΑΒΑΞ (για τα δεδομένα της εισηγμένης ο τζίρος είναι υψηλός), σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα, ενώ «τσίμπησε» λίγο και η Intrakat, και μάλιστα σε «νέες υψηλές τιμές», κάτι σημαίνει. Δεν νοούνται αλλιώς τοποθετήσεις αυτής της έκτασης από τα λεγόμενα «ισχυρά χέρια» σε μετοχές - εισηγμένης αυτήν την περίοδο.

Αναφερόμαστε εκτενέστερα στις μετοχές του κλάδου γιατί θεωρούμε ενδεικτική τη «μόχλευση» που επιχειρείται.

Φαίνεται πως όπου όντως υπάρχουν εξελίξεις, υλοποιούνται έργα, γίνονται συμφωνίες, επιχειρείται κάτι, δημιουργείται ανάλογο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Θεωρούμε δε ενθαρρυντικό το γεγονός πως μετά από καιρό έρχεται να προστεθεί ακόμη ένας κλάδος σε αυτούς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής.

Αν μη τι άλλο, το χρηματιστήριο ΔΕΝ είναι μόνον τράπεζες και ΔΕΝ μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα με μόλις 8-10 μετοχές. Σημειωτέον πως για την Ελλάκτωρ σημειώθηκε στα 3,40 ευρώ «νέα υψηλή τιμή», για την J&P ΑΒΑΞ στο 1,97 και στα 3,55 ευρώ για τη ΓΕΚ Τέρνα. Και στις τρεις έγινε μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ήπιας διολίσθησης.

Κατασκευαστές, αρχίζει η εκτέλεση των...ανεκτέλεστων σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, D- DAY για τη μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, «γεμίζει» η Αθήνα από funds με το «έξυπνο χρήμα» να έχει λάβει το μήνυμα. Πως δηλαδή η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εξασφάλισε «πολιτικό χρόνο» (μέχρι τις εκλογές του Μαΐου 2014, όπως αναφέρουν πολλά ΜΜΕ), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στον πάγκο και αυτό το πολιτικό σύστημα της χώρας μας θα πρέπει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των δανειστών, της τρόικας.

Για να δούμε πώς θα κυλήσει στη συνέχεια η κατάσταση, εάν ο υπουργός Οικονομικών θα εξασφαλίσει μία «έντιμη» αντιμετώπιση από τους δανειστές εάν θα δοθεί και στην πράξη χρόνος και ανοχή στη συγκυβέρνηση.

Υπό κανονικές συνθήκες η δρομολογημένη ανοδική κίνηση της αγοράς, από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου 2012 θα συνεχιστεί, όχι για όλους τους κλάδους, για τη... μειονότητα των μετοχών - εισηγμένων.

Ωστόσο, καθημερινά πληθαίνουν οι μετοχές που ενισχύονται ανοδικά, που διαμορφώνουν «σχηματισμούς αναστροφής».

Για 52 μετοχές, που...νίκησαν την κρίση κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης και παρατηρώντας τον αναλυτικό πίνακα βλέπει κάποιος τίτλους/εταιρείες όχι μόνο από τη μεγάλη ή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες. Και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό. Όπως θυμίζουν παράγοντες της αγοράς, οι ανοδικοί κύκλοι επιταχύνονται όταν το παιχνίδι ανοίγει και διευρύνεται και προς τις μεσαίες και μικρές κατηγορίες. Όταν αδρανή επενδυτικά σχήματα και κύκλοι επαναδραστηριοποιούνται και ποντάρουν σε στοιχήματα επιχειρηματικής ανάκαμψης κι αναστροφής.

Η αγορά δεν έχει εισέλθει ακόμη σε αυτήν τη φάση του παιχνιδιού, αλλά επιμέρους «ιστορίες» αρχίζουν να ζεσταίνονται τις τελευταίες 1-3 εβδομάδες. Ενδεικτική η χρηματιστηριακή αφύπνιση για παράδειγμα της SATO, της ΕΚΤΕΡ ή του ΝΗΡΕΑ. Λιγοστές μεν περιπτώσεις, αλλά ενδεχομένως οι πρώτες σηματωροί σταδιακής αλλαγής στάσης μικρότερων παικτών, ανενεργών μέχρι τώρα «παρεών», την ενεργότερη παρουσία των οποίων τόσο πολύ χρειάζεται μία «λαϊκή αγορά» ένα πιο «ανοιχτό και προσιτό χρηματιστήριο».

Τις τελευταίες 1-3 εβδομάδες παρακολουθούμε 2-3 τέτοια στοιχήματα στα «χαμηλότερα» της μαρκέτας, ακούμε για πονταρίσματα σε λεγόμενα turn around stories, καταγράφουμε κινήσεις και επανενεργοποίηση «φίλων από τα παλιά».

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v