Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Άλλοι αποχωρούν, άλλοι σκέφτονται είσοδο

Στην κρίσιμη περιοχή στήριξης των 375-371 μονάδων «δοκιμάζεται» βραχυπρόθεσμα ο FT 25. Η έξοδος μερίδας «ισχυρών χεριών» διευκολύνει την είσοδο άλλων «ισχυρών» σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Η συγκυρία διευκολύνει ορθολογικοποίηση σε επιθυμητά επίπεδα.

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Βρυξέλλες, σημειώνουν η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και η Έλενα Λάσκαρη, στη Wall Street το ανοδικό σερί του DJIA τερματίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει σταθερά στον δρόμο της προεξόφλησης.

Το χθεσινό άδειασμα μπορεί να πίεσε βασικούς δείκτες και μετοχές χαμηλότερα σε δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων, ωστόσο η αξία των συναλλαγών (97,2 εκατ. ευρώ) ήταν αυτή που ξάφνιασε περισσότερο.

Ο Γενικός Δείκτης (για όσους δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτόν απ΄ ό,τι στον FT25) υποχώρησε έως τις 1.128,30 για να κλείσει τελικά στις 1.129,86 μονάδες. Σημαντική η διόρθωσή του (3,10%), παρ΄ όλα αυτά ήρθε να κουμπώσει με τα επίπεδα τιμών της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, άρα παραμένει εντός δικαιολογούμενου εύρους υποχώρησης. Αντιθέτως, κρίσιμα θεωρούνται τα επίπεδα χαμηλότερα των 1.120-1.115 μονάδων (αντιστοιχούν σε τιμές 14-16 Οκτωβρίου) και γι' αυτό χρειάζονται αυξημένη προσοχή. Για τον FT25 η διόρθωση ήταν επίσης μεγάλη (3,26%) αφού έκλεισε στις 374,35 μονάδες, πρακτικά μένοντας εντός του εύρους υποχώρησης με την προϋπόθεση πως δεν θα χαθούν οι 371 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή διασπασθούν καθοδικά οι 370-368 μονάδες, ο δείκτης έχει σημαντικό... κενό να καλύψει προς αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, που φτάνουν προς τις 340 μονάδες ( επιστροφή σε επίπεδα αρχών Οκτωβρίου).

Κατά συνέπεια, τόσο από τεχνική πλευρά όσο κι από... συγκυρίας η αγορά δοκιμάζει σήμερα-αύριο τις στηρίξεις και τις αντοχές της.

Το θέμα που αφορά τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Βρυξελλών έχει δύο αναγνώσεις. Η μία, αυτή που φαίνεται- που μας δείχνουν- και καταγράφει την απόσταση χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρουν η Αγγελική και η Έλενα.

Όμως η άλλη παρουσιάζει ενδιαφέρον και παικτικά. Παραπέμπει σε αργόσυρτη διαδικασία συζητήσεων, επιστροφών της τρόικας, κέρδος χρόνου για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στην Αθήνα η συγκυβέρνηση, που φαίνεται να έχει κερδίσει (ή να της έχει παρασχεθεί) πολιτικό χρόνο, συνεχίζει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες (εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και «εκβιαστικά» μέτρα), στο Βερολίνο σχηματίζεται η «μεγάλη συμμαχία» CDU-SPD και οι δανειστές συνεχίζουν να κρατούν... διασωληνομένη την ελληνική πλευρά.

Ένα τέτοιο περιβάλλον κρατά (και) το Χ.Α. εντός παιδιάς και ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο καταγραφής «νέων υψηλών» και για τον FT25, δηλαδή πάνω από τις 399,92 μονάδες της 22ας Οκτωβρίου. Υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, αφού οι ξένοι «κλείνουν βιβλία» προς το τέλος του μήνα, λίγο μετά τα τελευταία πακέτα στις 8+2 μετοχές εταιρειών του MSCI Greece EM και αφού οι συναντήσεις, οι επαφές και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγορών διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε Αθήνα, Λονδίνο και Ν. Υόρκη.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος παίκτης, η είσοδος των ξένων εν όψει και MSCI ΔΕΝ θα μπορούσε να γίνει σε ανοδική αγορά, με την αποτίμηση των εταιρειών σε «φούσκωμα», σε τιμές υπεραπόδοσης και με τις μετοχές σε επιθετικούς σχηματισμούς αντίδρασης. Διευκολύνει ενδεχομένως η διόρθωση στη Wall, η μικρή υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών (ενδεικτικά ο DAX υποχώρησε εχθές κατά 0,34% στις 9.076 μονάδες), η ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο (153/4 βουλευτές έχει πλέον η συγκυβέρνηση), η «διάσταση» απόψεων μεταξύ τρόικας - ελληνικής πλευράς κ.λπ.

Η χθεσινή διόρθωση ήταν βολική και το ότι άλλαξαν χέρια 97,2 εκατ. ευρώ (με 47,6 εκατ. μετοχές) ενδεικτικό του ότι «ισχυρά χέρια» κατοχυρώνουν διψήφια βραχυπρόθεσμα κέρδη και άλλα «ισχυρά χέρια» διευκολύνονται να εισέλθουν από λογικότερες τιμές. Πώς το είχε πει, πρόσφατα, η Citi, εάν δε με απατά η μνήμη μου, για την προοπτική εισόδου (προφανώς πελατών της), αλλά σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις, κάτι τέτοιο.

Οι εξερχόμενοι γράφουν σημαντικά κέρδη, με την πλειονότητα των μετοχών του FT25 και του FT Mid να έχει υπεραποδώσει έναντι του Γ.Δ. (στο 1,86% η απόδοση μηνός), οι εισερχόμενοι βρήκαν εχθές και κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν και σήμερα καλύτερα-χαμηλότερα σημεία εισόδου.

Παράλληλα ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως στη μεθαυριανή συνεδρίαση θα πρέπει να κυλήσουν τα συμβόλαια μηνός Νοεμβρίου στον επόμενο μήνα είτε να καλυφθούν και να γίνει ταμείο. Αρκετά ΣΜΕ μηνός Νοεμβρίου, που άνοιξαν τον Οκτώβριο, «έβλεπαν» τις 380-375 μονάδες για τον FT25. Θυμίζουμε πως η σειρά μηνός Οκτωβρίου στα παράγωγα έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 18/10 και το «τοπικό υψηλό» του δείκτη σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης 22/10 στις 399,92 μονάδες. Ο σχηματισμός του δείκτη από τότε μέχρι και εχθές δικαιολογεί ακόμη λίγο χαμηλότερες τιμές.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε στον Εκηβόλο σχετικό διάγραμμα του δείκτη (σε μέτρηση και σύντομη ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v