Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε όλο το ταμπλό της Σοφοκλέους

Πτώση καταγράφουν βασικοί δείκτες και μετοχές. Σε δοκιμασία οι 375 μονάδες για τον 25άρη, χάνει τη στήριξη των 185 ο τραπεζικός δείκτης. Στο "κόκκινο" Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ. Πωλητές σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.

Επιμένουν οι πωλητές, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, εντείνονται οι πιέσεις. Χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κατά 1,92% διορθώνει ο FT 25 στις 378, με τις τράπεζες υπό πίεση και τη μετοχή της Eurobank να σημειώνει πτώση 6%.

Αφορμή προφανώς για τη Eurobank η επικείμενη είσοδος των νέων μετοχών (λόγω της τιμής του 0,48 ευρώ) που δημιουργεί κλίμα και για τις άλλες του κλάδου. Έως τα 4,14 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, έως το 0,632 της Alpha Bank, έως το 1,39 ευρώ της Πειραιώς.

Χρηματιστηριακός παράγοντας τραπεζικής ΑΕΠΕΥ σημείωνε πως η Eurobank είναι η αφορμή, τα αίτια όμως θα πρέπει να αναζητηθούν στη ρευστότητα που επικρατεί στον κλάδο, στις διεργασίες που συντελούνται όσον αφορά τον τρόπο άσκησης των warrants αλλά και τη διελκυστίνδα τρόικας - Αθηνών. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περίπου 3%, στις 181 μονάδες, χαμηλότερα από τη στήριξη των 185.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται:"...Στα συρτάρια αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών «αναπαύεται», προς το παρόν, η πρόταση που υπέβαλαν δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες για αλλαγές στο καθεστώς των warrants, καθώς τυχόν εφαρμογή της αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος του ΤΧΣ και φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με επώδυνες πολιτικά αποφάσεις. Η Lazard και η JP Morgan, ενεργώντας ως σύμβουλοι του ΤΧΣ για την πώληση της Eurobank, κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή για αλλαγές στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης πρόταση που αλλάζει ριζικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τρόπους απαγκίστρωσης του ΤΧΣ από τα warrants".

Εάν σε αυτήν την παράμετρο προστεθεί η ρευστότητα σε πολιτικό επίπεδο αλλά και η στάση των ξένων εξηγούνται οι πωλήσεις από την πλευρά αρκετών παικτών. Το ότι "γεμίζει" η Αθήνα από funds, με τις Morgan Stanley, UBS και BNP να έρχονται για συζητήσεις με επιχειρηματίες, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη πως οι όποιες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων θα γίνουν κοντά στα υψηλά επίπεδα της αγοράς.

Η αυξημένη συμμετοχή κι ξ παρουσία των ξένων και... ξένων αποτυπώνεται άλλωστε στα τελευταία επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον (κυρίως βραχυπρόθεσμο) πολλών ξένων διαχειριστών, τις αγορές τους σε συγκεκριμένες μετοχές επιλεγμένων εταιρειών. Ωστόσο και οι διορθώσεις στο πρόγραμμα είναι.

Άλλωστε εάν συνεκτιμήσουμε πως οι διαχειριστές κλείνουν βιβλία σε λίγες εβδομάδες, ο όποιος ενδεχόμενος ανοδικός κύκλος δεν θα μπορούσε να είναι άμεσος. Επίσης να μη διαφεύγει της προσοχή μας πως αυτήν την Παρασκευή κλείνει στο ΧΠΑ η σειρά μηνός Νοεμβρίου.

Σημαντικές απώλειες για μετοχές που υπεραπέδωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις, κατέγραψαν "νέα υψηλά" με ενδεικτική τη διόρθωση λ.χ. της Τέρνα Ενεργειακής, της Ελλάκτωρ, του Μυτιληναίου.

Στα υπόψη πως 4,14% υποχωρεί στα 5,56 ευρώ η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο 1,90 των Σωληνουργείων Κορίνθου. Σημαντικές απώλειες και για τις μετοχές του FT Mid όπως Ελληνικά Καλώδια, Χαλκόρ και κατά 5,55% της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στις 13.20 οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες διευρύνονταν (-2,22% για τον FT25), με τις συναλλαγές στα 36 εκατ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 1 εκατ. στη μετοχή της Eurobank, που νωρίτερα υποχωρούσε μέχρι και 7,92% στο 0,628 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v