Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με... αέρα κορυφής στο rebalancing

Στους τίτλους του MSCI το 82% του τζίρου. Τριπλή «κορυφή» έδωσε ο FT 25. Με ανοδικό «gap» ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά μια ανάσα από το υψηλό έτους. Τι σηματοδοτούν οι 399,5 μονάδες του FT 25. Τα τρία σενάρια για το rebalancing.

Έτσι όπως τελείωσε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε και η νέα, με το ενδιαφέρον να είναι, σχεδόν, αποκλειστικά επικεντρωμένο στις μετοχές του MSCI, ενώ η "κόπωση" ήταν εμφανής ακόμα και σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE 25 αναρριχήθηκε μέχρι τις 399,54 μονάδες (+2,65%) και έδωσε "τριπλή κορυφή" στις παρυφές των 400 μονάδων, με τις προηγούμενες κορυφές να έχουν σημειωθεί στις 22/10 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 399,92 μονάδες) και στις 23/10 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 399,15 μονάδες). Ο δείκτης έκλεισε στις 398,17 μονάδες.

Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap", κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1201,23 μονάδες (+2,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1.190,1 (+1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1.197,79 μονάδες με κέρδη 2,47%.

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες πλην Alpha Bank και Σωλ. Κορίνθου έκλεισαν με πωλητές, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΥΔΑΠ και Σωλ. Κορίνθου, ενώ αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Intralot, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Jumbo.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων έφθασε τα 188 εκατ. από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΦΟΡΘ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ).

Για πολλοστή συνεδρίαση, εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, με τις μετοχές του MSCI και πιο συγκεκριμένα τις Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάνα, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, Alpha Bank, Folli Follie Group, να αποσπούν το 82,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,54% του Ιαπωνικού Nikkei (λόγω της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης του γεν), επιφυλακτικά κέρδη σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Wall Street (να προσεχθεί λόγω επικείμενων αργιών), στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με την UBS, η συμφωνία με το Ιράν θα προκαλέσει μόνο "ήπια" υποχώρηση της τιμής του μπρεντ που θα φτάσει στα 105 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον και, ενδεχομένως, στα 100 δολάρια το βαρέλι.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της και είναι τεχνικά προετοιμασμένη ακόμη και για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, δήλωσε ο Άρντο Χάνσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
 
Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2014 από 1,3%  στο 1,1%, η JP Morgan και όσον αφορά τις αναπροσαρμογές, που κάνει στα κέρδη ανά μετοχή, αυτές παραμένουν αρνητικές την ώρα που ο δείκτης P/E της Ευρώπης βρίσκεται σε premium σε σχέση με τον Αμερικανικό ιστορικά. Σημειώνει ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ συνεχίζει να συρρικνώνεται και οι ανησυχίες του αποπληθωρισμού επανέρχονται.
 
Παρά ταύτα, οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να αναφέρουν ότι ο Ευρωπαϊκός κύκλος βρίσκεται σε μία αρχική φάση ανάκαμψης με τα εταιρικά κέρδη και τη ζήτηση του καταναλωτή να διατηρούν προοπτικές ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές προσδοκίες εξακολουθούν να ελλοχεύουν, η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα κέρδη στις Ευρωπαϊκές εταιρείες θα ανακάμψουν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.
 
Έντονο προβληματισμό εγείρει η ανοδική πορεία των Αγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει η Citigroup.. Σύμφωνα με σημείωμα της Citi προς τους πελάτες της, "η ευφορία των Χρηματιστηρίων το τελευταίο διάστημα, είναι κακό σημάδι" και τα στοιχεία αναδεικνύουν την πιθανότητα 83% να σημειώσουν απώλειες οι Αγορές στους επόμενους 12 μήνες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

 

Το σκεπτικό μας, ότι δηλαδή τα "πακέτα" της 26ης Νοεμβρίου θα γίνουν σε υψηλά επίπεδα δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά και πλέον μένει να δούμε αν θα έχουμε συνέχιση της κίνησης, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Ουσιαστικά όλος ο διαγραμματικός σχηματισμός είναι σχηματισμός συνέχισης και μένει να μας το αποδείξει και η ίδια η Αγορά.
 
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα funds - που ήδη έχουν θέσεις και θα βρεθούν με σημαντικά μετρητά μετά την είσοδο των passive funds - επανατοποθετηθούν στην Αγορά.
 
Τεχνικά αν δούμε την εικόνα, μία διάσπαση και του 394 μπορεί να οδηγήσει τον FTSE25 στο 410-412 αν μη τι άλλο, με το "stop" μας να πηγαίνει αντίστοιχα στο 373, ενώ αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης με μία κατοχύρωση του 1185 μπορεί να οδηγηθεί στο 1250-1260 επίπεδο, με το "stop" στο 1121.
 
Οι συναλλαγές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που θα θέλαμε να συνεχιστεί και μετά τις αλλαγές του MSCI με το μόνο αρνητικό να είναι πως το 90% του τζίρου πραγματοποιείται από ελάχιστους τίτλους.
 
Έχουμε αναφέρει ξανά στις αναλύσεις μας, πως πρέπει να ακολουθούμε "την κίνηση του χρήματος" χωρίς να προσπαθούμε να βρούμε απλά χαμηλές αποτιμήσεις. Οι στόχοι από Ξένους και από Ελληνικούς οίκους συνεχίζουν μέρα με την μέρα να σκαρφαλώνουν, με την Αγορά να τους προλαβαίνει συνεχώς. Φυσικά και έχουν δημιουργηθεί αρκετές ακραίες αποτιμήσεις εταιρειών, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως πρέπει να αποεπενδυθούμε από την στιγμή που κινούμαστε σε "καλές" εταιρείες.
 
Από την άλλη πλευρά, εκτός από τον MSCI, μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα ξένα funds κλείνουν βιβλία τέλος του μήνα με 10 Δεκέμβρη και συνήθως οι αποτιμήσεις στις θέσεις που διατηρούν είναι στα υψηλά τους.
 
Ο πιο κερδισμένος στην όλη αυτή φάση της Αγοράς είναι το FAIRFAX καθώς όλοι οι τίτλοι που διατηρεί θέσεις είναι σχεδόν στα απόλυτα ή και σε νέα υψηλά.
 
Ο κλάδος των Τραπεζών είναι και ο πιο δύσκολος να αποτιμηθεί, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως α) είναι ένας κλάδος που τελεί υπό την προστασία της ΕΕ και β) πως ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού χρέους (50 δισ) οφείλεται στην διάσωση των Τραπεζών και στο μέλλον, μέσω των warrants, θα είναι αυτό που ουσιαστικά μπορεί να αφαιρεθεί από το Ελληνικό χρέος.
 
Μετά την συνάντηση Σαμαρά - Μερκελ, η συζήτηση με βάση το μνημόνιο για προσπάθεια μείωσης του χρέους για να γίνει βιώσιμο, μεταφέρεται τον Απρίλιο, καθώς μετά την επίτευξη – του οποιουδήποτε, έστω και αμφισβητούμενου - πρωτογενούς λογιστικού πλεονάσματος, θα πρέπει να γίνει κίνηση εκ μέρους της Ευρώπης.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει η οικονομία να καταφέρει να γυρίσει σε ανάπτυξη, αφού το κλάσμα μπορεί να αλλάξει κάθετα και να φέρει το Χρέος περίπου στο 120% του ΑΕΠ, γεγονός που το καθιστά βιώσιμο.
 
Σημαντική περίοδος ξεκινά από την 10η Δεκέμβρη, καθώς έχουμε και την πρώτη εξάσκηση των warrants στην περίπτωση της Alpha Bank, που είναι και η μόνη που έχει πιθανότητες να έχει κάποιο ποσοστό εξάσκησης καθώς η τιμή της βρίσκεται σημαντικά πάνω από το 0,45, που είναι το strike της αυξήσεως.
 
Η Εθνική διαπραγματεύεται "at the money" ενώ η Πειραιώς θα πρέπει να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.
Θα θέλαμε να δούμε την Αγορά από την Τετάρτη και μετά πως θα συμπεριφερθεί, μιας και υπάρχει η υπόνοια πως μετά τα "πακέτα" μπορεί να βρεθεί αφορμή για διόρθωση.
 
Ο στόχος μας, μεσοπρόθεσμα, συνεχίζει και είναι στην περιοχή του 1350-1500 ενώ η κίνηση μέχρι εδώ, έχει έρθει χωρίς σημαντικά νέα εκτός από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα μέσα του 2014, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους, ο οποίος έκανε λόγο για"σημαντικά χαμηλότερο" ποσό από ό,τι προέβλεπαν τα προηγούμενα πακέτα στήριξης- εάν χρειαστεί- ενώ απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος".
 
Μεταφερόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, νέες υψηλότερες τιμές στόχους θέτει για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς η Euroxx Sec. Η ΑΧΕ θέτει τιμή - στόχο 0,70 ευρώ για την AphaBank, 4,50 ευρώ για την Εθνική και 1,50 ευρώ για την Πειραιώς. Η σύσταση και για τις τρεις μετοχές είναι "equalweight". H Εuroxx εκτιμά ότι "οι Ελληνικές Τράπεζες δεν δικαιολογούν premium έναντι των Ευρωπαϊκών, καθώς είναι πολύ ευάλωτες σε εγχώρια μακροοικονομικά και πολιτικά ρίσκα, ενώ εκκρεμεί και η αξιολόγηση της BlackRock που θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες κεφαλαιακές ανάγκες".
 
Κινητικότητας συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants. Αυτό της Alpha Bank έκλεισε στα 1,36 ευρώ (+7,09%) και όγκο 2613926 τεν. Το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,49 ευρώ με κέρδη 2,05% και συναλλαγές 1469421 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8150 ευρώ (+1,88%) διακινώντας 2267484 τεμ.
 
Από τον υπόλοιπο 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που "ταλαιπωρήθηκε" κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις από "εισαγόμενες" πωλήσεις και σήμερα, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισαν οι αγοραστές να τον "επιχορηγήσουν". Χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ξένος επενδυτής - πωλητής έχει ολοκληρώσει "το έργο του".
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον ΟΠΑΠ στα 12,80 ευρώ ανά μετοχή από 9,20 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η IBG, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "buy". Μεταξύ άλλων, η IBG αναφέρει πως ο ΟΠΑΠ έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής του, τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων του με παιχνίδια προστιθέμενης αξίας, ενώ η σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας θα στηρίξει τις επιδόσεις του Οργανισμού σε ότι αφορά την κερδοφορία του. Από αυτήν την άποψη, σχολιάζει, η ΑΧΕ, ο ΟΠΑΠ αξιολογείται ως μια ελκυστική επιλογή για εκείνους που θέλουν να παίξουν το σενάριο "Grecovery".
 
Από εκεί και πέρα σημαντική μερίδα των ενεργών χαρτοφυλακίων προσπαθεί να "μαντέψει την επόμενη μέρα", αφ΄ ενός διότι δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα Αγοράς που υποβαθμίστηκε και αφ΄ ετέρου παραμένουν άγνωστες οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από αγοραστές της "τελευταίας στιγμής", όπως και οι καθαρές εκροές από "καθυστερημένες" πωλήσεις.
 
 
Ακόμα σημαντικότερο δείχνει το ερώτημα σύμφωνα με το οποίο "ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων μετά το 'front running', που έφερε τις αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα και τι θα κάνουν την ρευστότητα που θα αποκτήσουν από τα 'πακέτα' που θα δώσουν".

Τα τρία σενάρια για MSCI

Τρία δείχνουν σαν επικρατέστερα σενάρια, αλλά κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν είναι σε θέση να προβλέψει το ποιο τελικά θα επικρατήσει.
 
Απόλυτα λογικό δείχνει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι "απαιτητικές" αποτιμήσεις σε λίγες, αλλά αποφασιστικές για την περαιτέρω πορεία του Δείκτη, μετοχές θα φέρουν διόρθωση, με άγνωστη την έκταση και την ένταση.
 
Σαν δεύτερο σενάριο δείχνει αυτό, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Δείκτης διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς πλησιάζει η εποχή εξάσκησης των πρώτων warrants. Σε περίπτωση επικράτησης του εν λόγω σεναρίου και με "ταγό" τις Τράπεζες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Δείκτης να κινηθεί προς τις 1250 - 1264 μονάδες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε αυτό το σενάριο, τα "διορατικά" χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει να "βλέπουν" την μετοχή της Πειραιώς και το warrant της Εθνικής.
 
Σαν τρίτο σενάριο, δείχνει αυτό που θέλει τον Δείκτη να κινείται πλάγια, με ήπιες ημερήσιες μεταβολές και την "σκυτάλη ανόδου" να παίρνουν οι τίτλοι των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων στην λογική του "window dressing", λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού έτους. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν οι "έντονες συγκινήσεις" που μπορεί να προσφέρουν οι "ελαφρές ταξιαρχίες" και τα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ".
 
Κατεβαίνοντας χαμηλότερα του 25αρη, "πακέτο" ύψους 396.586 μετοχών της Forthnet ή του 3% της εταιρείας πέρασε μέσω του Χ.Α. στην τιμή του 1,6 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 634.538 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής του "πακέτου" είναι η Wind. Υπενθυμίζεται ότι το Καλοκαίρι η Wind Ελλάς απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 3.503.073 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet που αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,04% του μετοχικού κεφαλαίου. Το εν λόγω δικαίωμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο του 2014.
 
Παραμένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει υποσημείωσης η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την FHL Κυριακίδης και η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Τεχν. Ολυμπιακή.
Επίσης, στην InfoQuest και στα 1,64 ευρώ, άλλαξαν χέρια 250000 τεμ. (όχι "πακέτο") και αυτό ίσως έχει την σημασία του για την συνέχεια.
 
Τέλος, κάτι πήγε να κάνει ο Αστέρας, αλλά συνάντησε αξιοπρόσεκτη προσφορά και αυτό μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν υποθέσουμε ότι είναι "επί θύραις" οι δεσμευτικές προσφορές.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με το συμβόλαιο του δείκτη να "αιφνιδιάζεται" από τις τελικές δημοπρασίες και να κλείνει με discount 0,30%, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης προηγείτο με μικρό premium.
 
Νέα αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.247 συμβόλαια).
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.409, 10.074 Δεκεμβρίου, 122 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 213 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 397) κινήθηκαν μεταξύ 394 και 401,75 μονάδων.
 
Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (300.000 Alpha Bank, 11.000 Ελ. Πετρέλαια, 37.000 Τιτάν, 78.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.304), ΔΕΗ (1.426), Alpha Bank (2.816), Εθνική (766), Πειραιώς (3.195), Μυτιληναίο (1.121), ΓΕΚ (395), ΟΠΑΠ (1.111), MIG (521), Μέτκα (209), Ελ. Πετρέλαια (911), Τιτάνα (134), ΕΧΑΕ (199), Folli Follie Group(301), Motor Oil (642), Jumbo (832), Ελλάκτωρα (265), ΕΥΔΑΠ (191), Intralot (448),Frigoglass (247).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE διαμορφώθηκε στο 40%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη ιδιαίτερα για τα δικαιώματα πώλησης, με σύνολο 1.414 δικαιώματα (278 δικαιώματα αγοράς και 1.136 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (21.314.047 τεμ.), Εθνική (2.664.597 τεμ.), MIG (2.023.008 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v