Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε πτωτική τροχιά ο Γενικός Δείκτης

Υψηλές συναλλαγές και αξιοσημείωτο volatility αναμένεται να είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης. Δύσκολα το ενδιαφέρον θα ξεφύγει από τη 10άδα του MSCI. Με απώλειες ως και 1% συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών η σημερινή, καθώς το Χ.Α. εισέρχεται και επίσημα στις αναδυόμενες αγορές σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ενώ οι επίσημοι δείκτες MSCI θα ισχύσουν από αύριο 27 Νοεμβρίου.

Το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι η σημερινή συνεδρίαση θα χαρακτηριστεί από σημαντικό volatility και ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και ιστορικό υψηλό αρκετών χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. για τους 10 τίτλους του MSCI αναμένονται καθαρές εισροές πολλών εκατομμυρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είθισται να γίνεται την τελευταία συνεδρίαση πριν από την οριστική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., αναμένονται καθαρές εισροές 35,8 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ, 37,5 εκατ. για τον ΟΤΕ, 76,9 εκατ. για την Εθνική, 72,4 εκατ. για τη ΔΕΗ, 65,9 εκατ. για την Πειραιώς, 61,9 εκατ. για την Alpha Bank, 64,2 εκατ. για την Jumbo, 44,7 εκατ. για τα Ελληνικά Πετρέλαια, 42,2 εκατ. για τη Folli Follie Group και 63,4 εκατ. ευρώ για τον Τιτάνα, ενώ με βάση εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις εισροές αναμένεται να γίνει σήμερα κυρίως υπό τη μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον θα παραμείνει αποκλειστικά και μόνο σε τίτλους του MSCI, οι οποίοι και σήμερα θα αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από την πλευρά ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, λίγο μετά τις 13:00 ο τζίρος είχε ήδη φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ με το Γενικό Δείκτη να κινείται με αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,7% στις 1.188 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές έχουν γίνει σε ΕΤΕ και Πειραιώς (λίγο πάνω από 10 εκατ. έκαστη), σε ΟΤΕ (9,3 εκατ. ευρώ) στην Jumbo (8,4 εκατ.), στην Alpha Bank (8,1 εκατ.) στην Τιτάν (6 εκατ.) και στην ΔΕΗ (5,5 εκατ. ευρώ).

Στο 1 προς 1,5 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, ενώ περίπου σε απόλυτη «αγρανάπαυση» δείχνουν να βρίσκονται η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν διακρίνεται κάποιος τίτλος εκτός 25άρη που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Κάθε πρόβλεψη για το υπόλοιπο της συνεδρίασης αλλά και για το τελικό πρόσημο του δείκτη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής, όμως θεωρείται βέβαιο ότι από την αυριανή συνεδρίαση και μετά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα δείξει τις διαθέσεις της, καθώς και αν το ενδιαφέρον θα επεκταθεί, έστω και κατά τον τελευταίο μήνα του χρόνου, σε τίτλους εκτός MSCI και χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v