Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αποκαταστάθηκαν οι... στρεβλώσεις

Κέρδη για το Χρηματιστήριο με το ΓΔ στις 1.175 μονάδες. Υπεραπέδωσαν MIG, TEΝΕΡΓ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties. Προβλημάτισαν ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΛΠΕ και Jumbo. Άνοδος για ΟΤΕ, Μυτιληναίο. Απώλειες για Εθνική, Πειραιώς.

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της Αγοράς, η οποία αποκατέστησε τις στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι τελικές δημοπρασίες στους μη Τραπεζικούς τίτλους του FTSE25, δίνοντας ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο" στα χαρτοφυλάκια "αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης" που κατά την χθεσινή συνεδρίαση "ψώνισαν" στο τέλος και στα χαμηλά ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι χθες 14 τίτλοι του 25αρη έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας με απώλειες που έφθασαν έως και το 29,62%.

Σύμφωνα με την National Sec., οι μεγάλες διακυμάνσεις και ο όγκος συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οφείλονται στην αποχώρηση των "ανεπτυγμένων" funds, αλλά και σε θέσεις που είχαν σε Παράγωγα συμβόλαια FTSE25, μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες για να διασφαλίσουν τις θέσεις τους σε Ελληνικές μετοχές. Παράλληλα, οι ροές κεφαλαίων ύψους 1 δισ. σε σχέση με τον μέσο όρο της Αγοράς, ύψους 80 εκατ. ήταν επίσης από τους λόγους της πτώσης.

Δεκαπέντε μετοχές του FTSE25 είναι εκτός MSCI και αυτές ήταν ποιο "ευάλωτες", σε σχέση με τις άλλες 10 μετοχές. Οι 10 μετοχές του MSCI έχουν ειδικό βάρος 64% στον FTSE25.

"Το πρόβλημα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα και η έλλειψη ρευστότητας. Γι' αυτό και μέσα στο 2014 θα γίνουν προσπάθειες βελτίωσης σε αυτή την κατεύθυνση. Το βασικό σενάριο για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει μόλις αρχίσει. Το συνολικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο δεν είναι αρνητικό για την Ελλάδα στο σημείο που βρισκόμαστε. Η απόδοση του Ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σταθεροποιημένη στο 8,5% και σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες αγορών" αναφέρει η National Sec.

Από εκεί και πέρα και εκτός της προσπάθειας επανόδου της "ισορροπίας" στις αποτιμήσεις των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, ήταν περισσότερο από εμφανής η παρατεταμένη απαξίωση (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που συνεχίζει να πλήττει μεσαία και πολύ περισσότερο χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμα και για εταιρείες που συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά με τα αποτελέσματα κάθε τριμήνου.

Μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να μην έδωσαν κάποια νέα "πληροφορία" που θα μπορούσε να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, όμως μια προσεκτικότερη ματιά στο ταμπλώ του 25αρη, αφήνει κάποια πρώτα σημαντικά συμπεράσματα, καθώς σημειώθηκαν "διαφορετικές ταχύτητες" ακόμα και μέσα στον 25αρη και από τίτλους που με δεδομένο το χθεσινό κλείσιμο, θεωρητικά, "απαιτούσαν" διαφορετική "μεταχείριση" από την Αγορά.

Αναλυτικότερα, το χθεσινό -29,62% της MIG, θεωρητικά "αποκαταστάθηκε" από το σημερινό +28,16%, το χθεσινό -14,06 του Ελλάκτωρα από το σημερινό +13,09%, το χθεσινό -14,12% της Eurobank Properties από το σημερινό +13,03%, το χθεσινό -22,8% της Motor Oil από το σημερινό +25,78%, το χθεσινό -20% της Τέρνα Ενεργειακή από το σημερινό .+22,5%, το χθεσινό -8,75% της ΕΧΑΕ από το σημερινό +9,17%, το χθεσινό -8,17% του Μυτιληναίου από το σημερινό +7,80%, και το χθεσινό -11,73% της Intralot από το σημερινό +9,25%.

Σαφώς ηπιότερες διαθέσεις αντίδρασης από τον ΟΤΕ (+4,34%) που προερχόταν από χθεσινές απώλειες 6,22%, την Μέτκα (+4,24%) που προερχόταν από χθεσινές απώλειες 8,24%, την Folli Follie Group (+3,29%) που προερχόταν από απώλειες 8,8%, τον ΟΠΑΠ (+4,99%) που προερχόταν από το χθεσινό -8,13% και τη Frigoglass (+1,37%) που προερχόταν από απώλειες 7,62%.

Αμετάβλητο κλείσιμο για Alpha Bank που χθες έκλεισε με κέρδη 1,49%, αρνητικό για Εθνική (-2,17%) που χθες κέρδισε 5,02%, Πειραιώς (-1,25%) που χθες τερμάτισε την συνεδρίαση στο +8,11% και για ΟΛΠ (-3,04%) που χθες σημείωσε άνοδο 5,14%. Αξίζει υπενθύμισης ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση Εθνική, Πειραιώς και ΟΛΠ έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ενώ σήμερα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "μάζεψαν" σημαντικά τις απώλειες από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Προβλημάτισαν, σχετικά, οι ΔΕΗ (-1,64%), Τιτάν (αμετάβλητος), Ελ. Πετρέλαια (-5,54%) και Jumbo (αμετάβλητη), που παρά τις χθεσινές απώλειες, σήμερα δεν έδειξαν διαθέσεις αντίδρασης, ή συνέχισαν να κινούνται "νότια" δημιουργώντας ενδείξεις συνέχισης της διορθωτικής κίνησης.

Με αυτά τα δεδομένα, ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε περισσότερο στα "απόνερα" της χθεσινής και λιγότερο στη λογική εξαγωγής νέων συμπερασμάτων.

Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG,Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα "δεν ήλθαν σε επαφή με το πράσινο" οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Jumbo.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.
 
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1144,19 (-0,65%), από τις 14.15 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1172,2 (+1,77%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1175,82 μονάδες με κέρδη 2,10%.
 
Ο τζίρος σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα (αρκεί να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια) έφθασε τα 178,2 εκατ. από τα οποία τα 27,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ).
 
Το 74% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 8 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, Folli Follie Group. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Άκαρπη αποδείχθηκε  για το Γενικό Δείκτη τόσο η διείσδυσή του μέσα στη ζώνη διακύμανσης των 1180 με 1200 μονάδων όσο και η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής από το προηγούμενο υψηλό του Οκτωβρίου, στις 1202,77 μονάδες, σχηματίζοντας στο ημερήσιο chart τιμών  μια επικίνδυνη για το βραχυχρόνιο σκηνικό διπλή κορυφή πέριξ των 1200 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
"Λαβωμένη" μετά και την άτσαλη μετάταξη στους δείκτες  MSCI  την περασμένη Τρίτη, είναι και  η ανοδική κυματική κίνηση, που ξεκίνησε  από τη βάση της στήριξης των 1120 μονάδων προϊδεάζοντάς μας έτσι αρνητικά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ιδιαίτερα εάν ο Γενικός Δείκτης δε επανέλθει με ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες πάνω από τις 1180 μονάδες. Πιθανή καθοδική προσέγγιση της κάτω ζώνης στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων ίσως αυτή τη φορά "να αποβεί μοιραία" ανοίγοντας το δρόμο για τη κατάβαση έως το τριγωνικό επίπεδο στήριξης μεταξύ των 1075 με 1050 μονάδων. 
 
Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου, όπου αρχίζουν και  εμφανίζουν την άκρως  "άνυδρη" κατάσταση της Αγοράς, σε συνδυασμό με τη δοκιμασία της Κυβερνητικής συνοχής στα σημαντικά προς ψήφιση νομοσχέδια (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, Πλειστηριασμοί κτλ ), όπως και οι πιθανές ρευστοποιήσεις για τις εξασκήσεις των warrants των Τραπεζών ίσως αποδειχθούν προσεχώς ως "υποκινητές" της προαναφερόμενης καθοδικής κίνησης.
 
Ο βραχυχρόνιος σχηματισμός της διπλής τοπικής κορυφής στις 400 μονάδες  και η άρνηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διέλθει εκ νέου πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης του περασμένου Αυγούστου, στις 398 μονάδες, μας βάζει σε διαγραμματικές σκέψεις πραγματοποίησης στις επόμενες συνεδριάσεις μιας καθοδικής επαναξιολόγησης της σημαντικής περιοχής στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Πτωτική καταστρατήγηση της εν λόγω ζώνης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα θέσει ως καθοδικό στόχο τη μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 350 μονάδων. Αλλαγή στο προαναφερόμενο καθοδικό σενάριο θα προκληθεί μόνο με την ανοδική "αρπαγή" του σημείου των 400 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις Ασιατικές Αγορές, συγκρατημένα θετικές οι Αγορές στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Οι κατευθύνσεις από τη συνεδρίαση της Wall Street είναι περιορισμένες εν αναμονή της αργίας των Ευχαριστιών την Πέμπτη και της ημιαργίας την Παρασκευή.
 
Η Καλοκαιρινή αισιοδοξία για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει "ξεθωριάσει στον γκρι Χειμωνιάτικό ουρανό". Έτσι ξεκινά την νέα ανάλυση της η Societe Generale, θέλοντας να καταδείξει ότι το τέμπο της αδύναμης ανάπτυξης θα παραμείνει. Σύμφωνα με τη Γαλλική Τράπεζα η "χαμένη δεκαετία" της Ευρωζώνης θα διαρκέσει μέχρι το 2018, με την οικονομία να κινείται με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 0%. Αυτή η εξέλιξη έχει δύο βασικές αιτίες: Την αργή πολιτική απάντηση στην αντιμετώπιση τόσο της δημοσιονομικής όσο και της τραπεζικής κρίσης και ο ακόμη πιο αργός ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Ένας ακόμη φόβος τώρα είναι ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Η "εργαλειοθήκη" της ΕΚΤ δεν είναι άδεια, αλλά το κεντρικό σενάριο της Societe Generale θέλει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα (όχι αποπληθωρισμό) με νέα μέτρα τύπου φθηνών τριετών δανείων (LTROs) και την επέκταση της απεριόριστης ρευστότητας. Παράλληλα, το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τροφοδοτώντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
 
Οι μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν επιπλέον 104 δισ. δολ. για την επίλυση νομικών θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση της Αγοράς κατοικιών και των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Η εκτίμηση διατυπώνεται από την Standard & Poor’s η οποία υπολογίζει ότι Τράπεζες όπως η JP Morgan Chase και η Bank of America μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν ποσό που κυμαίνεται από 56,5 έως 104 δισ. δολ. για να διευθετήσουν σχετικές υποθέσεις με επενδυτές και άλλους αντισυμβαλλόμενους.
 
Επισημαίνεται ότι ακόμη και στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων, το κόστος χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμο καθώς οι Τράπεζες έχουν "μαξιλάρι" 154,9 δισ. δολ.. Η S&P αναφέρει ότι το νέο αυτό κόστος πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Αμερικανικών Τραπεζών, αν και ήδη το outlook για την BofΑ είναι αρνητικό.
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, συνεχίζονται οι θετικές εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για την μετέπειτα πορεία του Χ.Α.
 
"Για τους επενδυτές των αναπτυγμένων Αγορών, η Ελλάδα σίγουρα ήταν εκτός ραντάρ, καθώς αποτελούσε ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου Σύμπαντος. Σίγουρα θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την Αγορά τώρα, καθώς θα αποτελεί ένα μεγαλύτερο μέρος ενός μικρότερου Σύμπαντος", σύμφωνα με την Henderson Global Investors.
 
"Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει στο ρεκόρ του 27%, όμως άλλα οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει προς το παρόν 'αδιανόητη'. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο πρόσφατο ράλι των Ελληνικών μετοχών. Η μεταφορά του Χ.Α. έχει βοηθήσει, καθώς πολλοί από τους επενδυτές Παγκόσμιων Αναδυόμενων Αγορών ξαναβλέπουν την Ελλάδα. Καθώς η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή αναδυόμενη Αγορά, θεωρείται απίθανο ότι θα έπρατταν κάτι τέτοιο εάν δεν υπήρχε η αίσθηση ότι η Ευρώπη βελτιώνεται και εάν δεν υπήρχε η ελπίδα ότι τα χειρότερα κοντεύουν να τελειώσουν για την Ελλάδα", αναφέρει η BofA Merrill Lynch.
 
H Credit Suisse καλωσορίζει την Ελλάδα στις αναδυόμενες Αγορές, αλλά εκτιμά ότι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα δεν καλύπτει ορισμένες από τις βασικές τυπικές προϋποθέσεις για τις αναδυόμενες Αγορές, όπως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη, η δημογραφική δυναμική, ο χαμηλός βαθμός αστικοποίησης, αλλά και η ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες έχει υψηλό χρέος και χαμηλή εισροή ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Credit Suisse, η Ελληνική Αγορά, παρότι ανήκει στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης, προσφέρεται λιγότερο για να επενδύσει κάποιος στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι οι Αγορές της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας υπεραποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τον MSCI Europe.
 
Επισημαίνει, ότι οι Ελληνικές μετοχές είναι σε διαπραγμάτευση σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το book value, σε 80% discount σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες Αγορές (το discount είναι 40% εάν εξαιρεθούν οι Τράπεζες). Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις 12μήνου για τα κέρδη τότε ο δείκτης τιμών προς κέρδη (P/E) φτάνει σε premium 140% για το σύνολο της Ελληνικής Αγοράς σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες Αγορές. Ακόμα και εάν εξαιρεθεί ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας, η Ελληνική Αγορά παραμένει σε premium 25% σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες.
 
Περί τα 3,6 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι Ελληνικές Τράπεζες για να χαρακτηριστούν πλήρως κεφαλαιοποιημένες, σύμφωνα με την Credit Suisse, η οποία διαπιστώνει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών στις λιγότερο κεφαλαιοποιημένες, ήτοι την Εθνική και τη Eurobank. 

Στάση αναμονής και διαχείριση θέσεων συστήνουν οι επαγγελματίες του χώρου, καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι σημαντικές μιας και η Αγορά θα προσπαθήσει να ισορροπήσει στα νέα "απαιτητικά" για πολλούς τίτλους επίπεδα, αφού ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από κάποια funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες Αγορές και που έχουν "ξεμείνει" με κάποιες θέσεις από τα παλιά στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να αφήσουν την Αγορά να "ηρεμήσει" πριν πάρουν βιαστικές αποφάσεις εισόδου ή εξόδου από τίτλους.
 
Ο κίνδυνος της εδραίωσης χαμηλής εμπορευσιμότητας για δεκάδες τίτλους δείχνει υπαρκτός, ενώ για τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση τα σενάρια είναι ακόμη πιο δυσοίωνα ακόμη και στις περιπτώσεις εταιρειών με υγιή θεμελιώδη και κερδοφορία.
 
Επί του παρόντος, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης δαπανών και αύξησης των εσόδων, θα συμβάλει στη συνέχιση της ύφεσης για το 2014 που δύσκολα θα αποτραπεί όσο το περιβάλλον συνεχίζει να είναι εχθρικό για την επιχειρηματικότητα.
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10,9 από 8,3 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της όπου δίνει σύσταση "buy" και επαναφέρει τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές. Από το γ΄ τρίμηνο του Οργανισμού, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει την ανάκαμψη στο "Πάμε Στοίχημα", τάση που θεωρεί "υποσχόμενη" και για τα επόμενα τρίμηνα. Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2013-4, η αποτίμηση του ΟΠΑΠ δεν δείχνει τόσο ελκυστική, σημειώνει. Ωστόσο, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να προσφέρει διψήφια αύξηση σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη από το 2014 και μετά και ως εκ τούτου, η αποτίμηση εμφανίζεται ελκυστικότερη μετά το 2015.
 
Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστεί το Λιμάνι του Πειραιά ένας σημαντικότερος δίαυλος Εμπορίου σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το πρτακτορείο αναφέρει πως η θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, η Cosco Pacific Ltd, σχεδιάζει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, όπως η Hewlett-Packard Co. και η Huawei Technologies Co. από το 2014. Η εταιρεία "Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά" (ΣΕΠ ΑΕ) βασίζεται στη σύναψη συμφωνιών με πέντε Πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών γνωστών ονομάτων της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, για να δοθεί ώθηση στις Μεταφορές μέσω θαλάσσης και σιδηροδρόμου από το μεγαλύτερο Λιμάνι της Ελλάδας σε κοντινές Χώρες. Το πρακτορείο, επισημαίνει ότι τα σχέδια επέκτασης της ΣΕΠ AE  μπορεί να συμβάλουν η Ελλάδα να βγει από την οικονομική ύφεση, αφού θα τονώσουν την ζήτηση για θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές στο σημείο όπου συναντώνται τρεις Ήπειροι.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, οι τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια διατήρησης του θετικού κλίματος, όσο πλησιάζει το διάστημα πρώτης εξάσκησης των warrants.
 
Τεχνικά και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, όσο η Εθνική κρατάει τα 4,37 - 4,40 ευρώ, παραμένει ο στόχος των 4,64 και 5,00 ευρώ. Τα ίδια ισχύουν και για την Πειραιώς, όσο συνεχίζει να κλείνει υψηλότερα των 1,49 - 1,51 ευρώ.
 
Κινητικότητας συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants. Το ΑΛΦΑΤΠ έκλεισε στα 1,37 ευρώ (+1,48%) με συναλλαγές 2041816 τεμ., της Εθνικής στα 1,54 ευρώ (+10%) με 2537016 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8330 ευρώ ενισχυμένο κατά 3,09% διακινώντας 4816782 τεμ.
 
Τίποτα το άξιο αναφοράς, χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως της περίπτωσης του Δρομέα, ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυξημένες συναλλαγές, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου και του Αστέρα μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι η προσφορά και στους δύο τίτλους μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
 
Στην περίπτωση του Δρομέα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 3.046 χιλ. ευρώ ή 47,72% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αφού από 6,38 εκατ. ευρώ το 2012 έκλεισε στα 9,43 εκατ. ευρώ το 2013. Κέρδη 1,16 εκατ. ευρώ από ζημίες 75.000 ευρώ στο περυσινό τρίμηνο και κύκλος εργασιών 4,72 εκατ. έναντι των 1,76 εκατ. του 2012. Υπερτριπλασιασμός των ebitda από 664.00 ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012 στα 2.150.000 ευρώ εφέτος.
Στο 9μηνο από ζημίες 1,1 εκατ. ευρώ, περίπου, πέρυσι, πέρασε σε κέρδη 0,72 εκατ. εφέτος, ενώ τα ebitda σχεδόν τριπλασιάσθηκαν στα 3,3 εκατ. από 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στα 32,13 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 22,6 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 2,27 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, στις 30/9, στα 1,386 εκατ. Επί ακινήτων παγίων στοιχείων και μηχανολογικού εξοπλισμού της μητρικής εταιρείας, υφίστανται εμπράγματα βάρη συνολικού ποσού € 21.300 χιλ. για κάλυψη ισόποσων δανειακών υποχρεώσεων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.644 συμβόλαια).
 
Με διαθέσεις υποαπόδοσης το συμβόλαιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υποτίμηση 0,40%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.595, 6.367 Δεκεμβρίου, 167 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου και 41 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 389) κινήθηκαν μεταξύ 379,25 και 391,75 μονάδων.
 
Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (68.000 Jumbo, 153.000 ΟΤΕ, 40.000 Πειραιώς, 8.000 ΔΕΗ, 969.200 Alpha Bank, 63.000 Intralot, 7.700 Motor Oil, 12.700Frigoglass, 7.600 Eurobank Properties, 21.900 MIG, 400.000 Εθνική, 70.200 Ελλάκτωρ, 10.000 ΟΠΑΠ, 15.100 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.793), ΔΕΗ (1.688),Alpha Bank (2.291), Εθνική (5.086), Πειραιώς (10.694), Μυτιληναίο (517), ΟΠΑΠ (2.856), MIG (1.311), Ελ. Πετρέλαια (901), Τιτάνα (471), Motor Oil (232), Jumbo(647), Intralot (152), ΕΧΑΕ (160), ΓΕΚ (151).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 571 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (98 δικαιώματα αγοράς και 473 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (23.159.047 τεμ.), Εθνική (2.616.758 τεμ.), MIG (2.083.008 τεμ.), Πειραιώς (1.241.037 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v