Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στο ΧΑ

Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση. Τα «ισχυρά χέρια» είναι παρόντα και κάνουν το παιχνίδι τους. Στο προσκήνιο οι τράπεζες με αιχμή την ΕΤΕ. Αντιδρούν τίτλοι εκτός MSCI που «αδειάστηκαν» από παίκτες «ανεπτυγμένων αγορών».

Τζίρος-ρεκόρ σχεδόν 1 δισ. στο... υποβαθμισμένο πλέον ελληνικό χρηματιστήριο. Συνεδρίαση-σταθμός, όπως αναμενόταν άλλωστε, η χθεσινή, θα μείνει χαρακτηριστική για το 2013. Η σημερινή μέρα ξεκίνησε με ισχυρό τζίρο και κέρδη 1,2% για το Γενικό Δείκτη.

Και θα ήταν ατελέσφορο να περιοριστούμε στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, δηλαδή στο -3,85% του Γενικού Δείκτη, στο «άδειασμα» που έγινε στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες, στα -20άρια μετοχών ισχυρών εταιρειών του FT 25. Το σημαντικό είναι τα κάθε λογής και ρίσκου κεφάλαια που τοποθετήθηκαν (όπως τοποθετήθηκαν) στις τελευταίες συνεδριάσεις, κυρίως όμως στη χθεσινή. Το γεγονός πως πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, που ναι ποντάρουν σε «αναδυόμενες» αγορές, έχουν σαφώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους το ελληνικό.

Παρά το χθεσινό -3,71% για τον 25άρη, το -20% για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή το -29% της MIG ή το -22% της Motor Oil ή των άλλων λίγων μετοχών-σηματωρών που «αδειάστηκαν» εχθές.

Το euro2day.gr σε πλήρη απαρτία(*) επιδίωξε να είναι όσο πιο μέσα γινόταν στην αγορά σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και βεβαίως εχθές εστιάζοντας στο «μεγάλο παιχνίδι» που ξεκίνησε από τη χθεσινή συνεδρίαση.

«Έσπασε κοντέρ» λοιπόν ο τζίρος κι οι επαγγελματίες της αγοράς εξηγούν την ακραία διόρθωση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης: «...Υπερπροσφορά από την πλευρά των επενδυτών σε ανεπτυγμένες αγορές σε μετοχές που δεν είναι στη 10άδα του MSCI δεν είχε ανάλογη ζήτηση από "αναδυόμενους" παίκτες, με συνέπεια τις κατά ριπάς πωλήσεις σε μετοχές αυτής της κατηγορίας. Οι ίδιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πλασματική την εικόνα που δημιουργήθηκε στο -15% έως -20% για μετοχές του FT 25 που δεν είναι ενταγμένες στον MSCI. Το πιθανότερο είναι πως πολλά από τα χαρτιά που "χώθηκαν" άγρια σήμερα από διαχειριστές ανεπτυγμένων αγορών, που αποχωρούσαν (και δεν είχαν το ισοδύναμο αγοραστικό ισοζύγιο από την πλευρά των... αναδυόμενων) μέσα στις επόμενες ημέρες -ίσως και αύριο- μπορεί να καλύψουν τη σημερινή διόρθωσή τους.

Από μία άποψη αυτό που συνέβη ήταν καλό αφενός γιατί άλλαξαν χέρια πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε μετοχές του 25άρη (που δεν είναι στον MSCI), αφετέρου διότι φάνηκε πως εισέρρευσαν σε επιλεγμένες μετοχές ελληνικών εταιριών. Εισροή τέτοιας έκτασης ρευστότητας σε αυτές τις υψηλές τιμές προφανώς δεν έγινε για να γράψει υποαξίες», σημείωναν ενδιάμεσοι ξένων διαχειριστών.

Προσωπική εκτίμησή μας είναι πως εχθές δημιουργήθηκαν στα... limit downs τιμές εισόδου (που έλεγε και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Euroxx) για συγκεκριμένους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ως τέτοια ευκαιρία θα πρέπει να ειδωθεί το «χώσιμο».

Εκτίμησή μας -πάντα- πως οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές/εισηγμένες θα είναι αυτές που με υπεραπόδοση των δυνάμεών τους θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών πολύ πιο σύντομα απ' ότι αρκετές της 10άδας του MSCI.,

Όμως η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πανηγυρικότερο τρόπο αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί άνθρωποι της αγοράς (και το ασπάζεται η στήλη) ότι παιχνίδι χωρίς τράπεζες δεν γίνεται και πως ο κλάδος έχει επανέλθει στο προσκήνιο και εδώ θα μείνει. Είτε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής, τις συνέργειες της Πειραιώς, την άσκηση των warrants μεθαύριο στην Alpha Bank, τα 2 δισ. ευρώ που θα φέρει η διοίκηση της Eurobank, τη σταθερή ανάκαμψη της Attica Bank.

Η άνοδος του κλαδικού δείκτη προς τις 200 μονάδες -στις 205 είναι το σημείο αναφοράς μας- μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει πρόκριμα για την επαναφορά του κλάδου από το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ωστόσο, εμείς παρακολουθούμε κυρίως την καθημερινή εικόνα της αγοράς, τη βραχυπρόθεσμη τάση, την εξέλιξη της... υποβαθμισμένης πλέον ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. οι Χρ. Κίτσιος και Γ. Σαββάκης αποτιμούν τα της χθεσινής συνεδρίασης, τις παρακαταθήκες της «ιστορικής ημέρας» και εκτιμούν τις επόμενες κινήσεις.

Το ενθαρρυντικό για όσους από εμάς κινούμεθα βραχυπρόθεσμα είναι πως και οι ξένες αγορές δεν... αστειεύονται. Πιάνει τις 4.000 μονάδες ο Nasdaq, «νέα υψηλά» για τον DAX με αφορμή και την κατάληξη της συμφωνίας CDU-SPD (σιγά μη γινόταν διαφορετικά), με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα επί της ουσίας ενεργοποιούν έναν μηχανισμό που παραπέμπει σε... ποσοτική χαλάρωση.

Σε αυτήν τη συγκυρία και με τη συγκυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο από τους δανειστές (κατά πάσα βεβαιότητα η τρόικα και το Βερολίνο δεν θα αδειάσουν τώρα τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα σε μείζονα θέματα, λ.χ. στο φλέγον των πλειστηριασμών). Κι αυτό γιατί έχουν επιλέξει -γιατί έτσι εξυπηρετούνται- να τρέξουν οι business as usual από τα... Μικρά Καβούρια και τον Αστέρα και τη συμφωνία ΕΤΕ-Invel, μέχρι τις «μεγάλες δουλειές» σε ενέργεια, μεταφορές, logistics, λιμάνια-υποδομές.

Όλα αυτά ενισχύουν την εκτίμησή μου πως, ακόμη και εάν το χθεσινό «άδειασμα» έχει «ουρά», η ανοδική διαδρομή για το Χ.Α. είναι μονόδρομος.

Σε αυτήν τη φάση σύντομα, σε εύθετο χρόνο, λίγο αργότερα θα δείξει, αλλά η πορεία αναστροφής που έχει ξεκινήσει από τα «ιστορικά ελάχιστα» του Ιουνίου του 2012 (από τιμές χαμηλότερα των 480 μονάδων για τον Γ.Δ.) οδηγεί ψηλά, πολύ ψηλότερα σε βάθος χρόνου.

Όσο για σήμερα-αύριο, μέχρι και την Παρασκευή, το παιχνίδι απαιτεί γερά νεύρα, προσοχή και... γρήγορες κινήσεις.

(*)Ένα προσωπικό πρόβλημα ανακάτεψε εχθές λίγο την ομάδα. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος υποχρεώθηκε να καλύψει τη συνεδρίαση για να κλείσουμε με το δικό μου σχόλιο. Αναγκαστική αλλαγή, που δεν νομίζω να έγινε ιδιαίτερα αισθητή, καθώς όλη η ομάδα του euro2day.gr ήταν και παραμένει σε ετοιμότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v