Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ενδείξεις για συνέχιση μεταβλητότητας

Η υποβάθμιση του ΧΑ έφερε αναβάθμιση συναλλαγών, ρίσκου, ενδιαφέροντος και αποδόσεων. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να αφομοιωθούν από την αγορά τα νέα δεδομένα. Κλειδί η πορεία της Εθνικής Τράπεζας και οι 394 μονάδες για τον FT 25.

Τι συνεδρίαση κι αυτή! Τι γύρισμα αγοράς, με διαδοχικά αδειάσματα και συνεχόμενα γεμίσματα!

Με τους δύο βασικότερους δείκτες σε μεγαλειώδη σχηματισμό V, το χαμηλό της ημέρας στις 13.25-13.30, με συναλλαγές 178 εκατ. ευρώ και ακραία επαναφορά των μετοχών-σηματωρών του FT25 που είχαν "αδειαστεί" προς το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης, για να επανέλθουν εκρηκτικά από την αρχή της χθεσινής.

Για ακόμη μία ημέρα, δόθηκε η δυνατότητα αλλαγής θέσεων - πωλήσεων σε καλές τιμές και επανατοποθετήσεων από ελκυστικά επίπεδα - με χαρακτηριστική τη μεταβλητότητα των κύριων δεικτών.

Από τις αρχικές 1.168 μονάδες στα χαμηλά των 1.144 και εν συνεχεία στις τελικές των 1.175 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με ανάλογη διακύμανση και ο FΤ25 (1,89% υψηλότερα στις 390,61 μονάδες), αλλά με λίγο διαφοροποιημένο τον FT Mid στις 1.166 μονάδες. Ο δε τραπεζικός και πάλι προς τις 200 μονάδες.

Δύο-τρεις συνεδριάσεις τώρα σημειώνονται υψηλότατες συναλλαγές, ενισχύεται η μεταβλητότητα, καταγράφονται ιστορικές μετακινήσεις χαρτοφυλακίων, γράφονται υπεραξίες ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης και όμως ούτε για τον Γενικό Δείκτη ούτε -περισσότερο- για τον FΤ25 έχουν γίνει νέα υψηλά έτους.

Θα πείτε πως ακόμη κι έτσι η αγορά τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις έχει το νεύρο, τον ρυθμό και τις... συγκινήσεις που χρειάζεται ένα χρηματιστήριο.

Το κλίμα κι η βραχυπρόθεσμη διάθεση των παικτών ενισχύονται και από την υπερθετική στάση ξένων κύκλων.

Προχθές ήταν το CNBC που πριμοδοτούσε την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς, τώρα είναι οι Financial Times που θεωρούν κέρδος για την Ελλάδα την ένταξή της στις αναδυόμενες αγορές.

Θα έλεγε κάποιος πως είναι η πρώτη φορά που μία υποβάθμιση έχει αναβαθμίσει σε τέτοιο σημείο προσδοκίες, κερδοσκοπία, παιχνίδια συμφερόντων και... αδρεναλίνη. Σύμφωνοι, πρώτη φορά είναι που μία αγορά από ανεπτυγμένη υποβιβάζεται σε αναδυόμενη και αυτό είναι ακόμη ένα ελληνικό... επίτευγμα, ωστόσο το σοκ που έχει προκληθεί είναι τεράστιο.

Αποτυπώνεται δε ενδεικτικά στις συναλλαγές, για παράδεγμα, των δύο τελευταίων συνεδριάσεων. Περί τα 973 εκατ. προχθές, άλλα 178 εχθές (μ.ο. 575 εκατ. ευρώ). Εάν απομονώναμε αυτές τις δύο συνεδριάσεις μόνο, θα λέγαμε,πως ο τζίρος και η μόχλευση αντιστοιχούν σε επίπεδα αγοράς πολύ πάνω από τις 1.500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Βέβαια το πιθανότερο είναι πως σε εύθετο χρόνο η αγορά θα πιάσει και τις 1.500 και τις 2.500 και... μονάδες, πάντως η εικόνα των τελευταίων 2-3 ημερών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική.

Η πλήρης επαναφορά μετοχών-σηματωρών από το προχθεσινό ναδίρ στο χθεσινό ζενίθ ενισχύει την εκτίμηση πως τα ισχυρά χέρια έχουν τον πρώτο και τον προτελευταίο λόγο, πως τα ισχυρά συμφέροντα κυρίως ξένα και εγχώρια έχουν αναλάβει το παιχνίδι και το καθοδηγούν ανάλογα. Στα 2,80 ευρώ το ελάχιστο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής την Τρίτη, στα 3,43 το χθεσινό μέγιστο. Στα 6,40(!) το προχθεσινό ελάχιστο της Motor Oil, στα 8,05 το χθεσινό μέγιστο.

Στο 0,316 ευρώ της MIG, στο 0,41 το μέγιστο. Επαναφορά και για τις μετοχές Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Intralot, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Όμως, εκτός αυτών -των εκτός MSCI- που θα έπρεπε να επανέλθουν το ταχύτερο δυνατό, συντονισμένο μάζεμα σημειώθηκε και σε μετοχές του δείκτη. Ενδεικτική η περίπτωση του Τιτάνα, καθώς η χαμηλή τιμή ημέρας διαμορφώθηκε στα 20,60 ευρώ για να ενεργοποιηθούν ισχυρές εντολές αγοράς μετά τις 16.40-16.50 μέχρι τα 20 ευρώ, που ήταν και το υψηλό ημέρας.

Το διάγραμμα της μετοχής του είναι ενδεικτικό της χθεσινής συνεδρίασης, με υψηλές τιμές στην αρχή -όπου επιθυμεί μπορεί να ρευστοποιήσει σε καλά επίπεδα-, διόρθωση στη συνέχεια - όπου όποιος ρίσκαρε μπορούσε να τοποθετηθεί σε ελκυστικότερη αποτίμηση για να κλείσει τελικά στα 22 ευρώ.

Από τεχνική πλευρά η αγορά δείχνει να χρειάζεται κάποιες συνεδριάσεις για να αφομοιώσει το σοκ της υποβάθμισης, να ενσωματώσει τα "νέα κεφάλαια", να βρουν τα πατήματά τους όσοι καινούριοι μεγάλοι και μικρότεροι παίκτες μπήκαν στο παιχνίδι, και βλέπουμε...

Με τέτοιες συνεδριάσεις όπως οι τελευταίες θα έλεγα πως το εδώ και καιρό ποντάρισμά μας για "νέα υψηλά" του FT25 πάνω από τις 410 μονάδες δεν έχει πλέον τόση σημασία.

Για να μην υπεκφεύγω όμως, θα επιμείνω στην εκτίμηση πως ναι ο 25άρης δικαιούται να σημειώσει τα υψηλά έτους προς το τέλος αυτής της τόσο συναρπαστικής -χρηματιστηριακά έστω- χρονιάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v