Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι η Σοφοκλέους

Το Χρηματιστήριο έχει δει τα υψηλά για το 2013, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς. Σε αξιοσημείωτα επίπεδα θα παραμείνει ο τζίρος λόγω τελευταίων γυρισμάτων και προσυμφωνημένων συναλλαγών. Η προσοχή (και) στην Εθνική.

Απομένουν δυόμισι συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί και τυπικά η τρέχουσα χρηματιστηριακή χρονιά και την ώρα που οι περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς αγορές σημειώνουν πολυετή ή νέα ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να επιστρέφει στην εσωστρέφεια μη μπορώντας να ξεπεράσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν ο φόρος υπεραξίας και το πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, δύο πράγματα δείχνουν ως «πλέον σίγουρα» για τις συνεδριάσεις που απομένουν. Αφενός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δει τα υψηλά της για το 2013 και αφετέρου η διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αυτός θα συνεχίσει να διατηρείται από τα τελευταία γυρίσματα και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μάλιστα από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι θεωρούμενοι διορατικοί παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι καλό θα είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να μην κοιτάζει τι γίνεται στις μεγάλες διεθνείς αγορές, αλλά τι διαδραματίζεται στις αναδυόμενες στις οποίες ουσιαστικά το έχουν κατατάξει οι ξένοι διαχειριστές.

Σε κάθε περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. έχει γυρίσει σε πτωτική, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να διαπιστώσουν το μέγεθος της διόρθωσης (η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σχετικά ελεγχόμενη) μέχρις ότου η αγορά μας δώσει νέα τεχνικά δεδομένα.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η φορολογική κόπωση επενδυτών και φορολογουμένων θα συνεχίσει να εκδηλώνεται στο ταμπλό του Χ.Α., διαμορφώνοντας σκηνικό αρνητικών συνεπειών για την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Με τα εγχώρια χαρτοφυλάκια επιφυλακτικά και σε αρκετές περιπτώσεις στην πλευρά των πωλητών, η επόμενη κίνηση δείχνει να ανήκει αποκλειστικά στους ξένους, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- όλο και περισσότερο αρχίζουν να διαβλέπουν αυξημένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα.

Αυτό το τελευταίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τους τελευταίους μήνες η εγχώρια αγορά κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από εισαγόμενα κεφάλαια, τα οποία δεν θα επιδείξουν τον παραμικρό ενδοιασμό προκειμένου να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις αν διαπιστώσουν αλλαγή του κλίματος.

Με τον Γενικό Δείκτη να μετρά οκτώ αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα και δώδεκα πτωτικές στις τελευταίες δεκαπέντε, έχοντας επιστρέψει σε τιμές του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.095, 1.080, 1.065 και στις 1.050 μονάδες.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος καλείται να κρατήσει τη ζώνη στήριξης των 365-358 μονάδων.

Όσοι έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα short θέσεων στην αγορά Παραγώγων δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.190 και ο FT 25 χαμηλότερα των 395 μονάδων.

Στα επιμέρους, με ενδιαφέρον θα περιμένει η αγορά να διαπιστώσει τις διαθέσεις των δύο μνηστήρων για την ΕΒΖ, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση της Κρι Κρι μετά τις τελευταίες δυσάρεστες για την εταιρία εξελίξεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v