Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στο «τραπέζι» η ρευστοποίηση κερδών

Το ανοδικό σερί του ΧΑ έχει αποφέρει ήδη σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και είναι φυσιολογικό αρκετοί να μπουν στον πειρασμό να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Στηρίξεις στις 408 και 393 (ισχυρότερη της πρώτης) για τον FTSE. Η προσοχή (και) στις τράπεζες.

Σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση συλλήψεων επιχειρηματιών, πρώην μελών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και στελεχών του. Ποιους ακουμπά η Δικαιοσύνη για δάνεια που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις ύψους 200 εκατ. Αυτός και εάν είναι... JOKER με τα όλα του, η εμφάνιση του οποίου αδιαμφισβήτητα θα ανακατέψει το παιχνίδι ΚΑΙ βραχυπρόθεσμα, άμεσα ΚΑΙ χρηματιστηριακά.

Το ανοδικό σερί 4Χ4 έχει αποφέρει ήδη σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.279,41 μονάδες, τον FTSE στις 420,43, τον FT Mid στις 1.252,59 και τον Τραπεζικό Δείκτη στην περιοχή των 195 μονάδων.

Και χωρίς τις τελευταίες χθεσινοβραδινές εξελίξεις, θα λέγαμε πως οι αρχικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι επετεύχθησαν με την καταγραφή νέου υψηλού για τον 25άρη, την υπέρβαση των 1.250 για τον Γ.Δ. και την προσέγγιση των 195 για τις τράπεζες. Διψήφιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και φυσιολογικά αρκετοί έχουν μπει ήδη στον πειρασμό από εχθές αργά το βράδυ να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Ο χθεσινός τζίρος των 165,3 εκατ. ευρώ και τα πακέτα που άλλαξαν χέρια σε μετοχές εταιρειών (όπως ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ κ.ά.) δεν παραπέμπουν σε κορύφωση της τάσης, αλλά σε διάθεση προεξόφλησης ακόμη ανώτερων τιμών. Αυτό υποστηρίζαμε στις χθεσινές αναφορές μας, και σε αυτό επιμένουμε.

Όμως ο... JOKER είναι πάντα απρόβλεπτος και η εμφάνισή του προφανώς δεν περιορίζεται μόνον σε αυτά που αναφέρονται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr και ειδησεογραφικά τρέχουν από νωρίς κιόλας σε τραπεζικά, χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία. Ενδιαφέρουσα -καθότι απρόβλεπτη- εξέλιξη που προκαλεί για short σε μία συγκυρία όπου οι long παίκτες είχαν το πάνω χέρι. Σχεδόν βέβαιη η κόντρα τους σήμερα από την προσυνεδρίαση κιόλας. Δέλεαρ οι υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις για κάποιον που θα επιλέξει να παρακολουθήσει πιο νηφάλιος τις εξελίξεις σήμερα - αύριο (ακολουθεί και Σαββατοκύριακο). Πρόβλημα το ότι οι εξελίξεις αφορούν κατ΄ αρχάς το Τ.Τ., ευρύτερα τις τράπεζες και γενικότερα το μείζον θέμα και πρόβλημα των δανείων και λοιπών χορηγήσεων.

Ωστόσο ακόμη και εάν υπερισχύσουν οι πωλητές, η αγορά έχει αντοχές και ο FTSE μαξιλάρι μέχρι τις 393 μονάδες, δηλαδή τα χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης (επισήμανση που είχαμε κάνει στα πρώτα χθεσινά σχόλιά μας).

Το ζητούμενο όμως δεν είναι τόσο εάν η αγορά θα διορθώσει ή θα συνεχίσει υψηλότερα, πώς θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα. Ζητούμενο είναι η απάντηση στο συνολικότερο ερώτημα τι παίζει με αφορμή αυτήν την... κορυφή του παγόβουνου, που κάποιοι επιλέγουν να αναδυθεί σε αυτήν τη συγκυρία στην επιφάνεια. Και παράλληλα ποιος μπορεί να ωφεληθεί επιχειρηματικά, οικονομικά και βεβαίως πολιτικά από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που προφανώς ΚΑΙ δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τη συγκεκριμένη τράπεζα, τα συγεκριμένα δάνεια, ποσά, εξασφαλίσεις.

Εκτίμησή μου είναι πως ναι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, σήμερα, οι κερδισμένοι των προηγούμενων ημερών έχουν κάθε λόγο να πουλήσουν μέρος των θέσεών τους και να περιμένουν την αγορά και τις επιλογές τους χαμηλότερα.

Επίσης εκτίμησή μου είναι πως επειδή αρκετοί παίκτες θεωρούν ότι αυτή η υπόθεση θα έχει και τους κερδισμένους της ανιχνεύουν ήδη τους εν δυνάμει... νικητές. Στην πλειονότητά τους εκτιμούν πως από αυτήν την υπόθεση θα αναδιαταχθεί σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό ένα μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού σκηνικού, πως εξελίσσεται (και με αφορμή τα ευρήματα των ελέγχων της BlackRock και στις δύο φάσεις τους) ένα ευρύτερο παιχνίδι αναδιάταξης συμφερόντων, ισχύος, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών υπό την επίβελψη, αν όχι με την παραίνεση, των δανειστών.

Τεχνικά η πλειονότητα των μετοχών του 25άρη έχει μαξιλάρι - στήριξη τα χθεσινά και τα προχθεσινά χαμηλά, με τον τραπεζικό κλάδο να απορροφά πρώτος τους όποιους κραδασμούς. Για παράδειγμα, η μετοχή του ΟΤΕ έχει σημειώσει απόδοση 16,34% από την αρχή του έτους. Αλήθεια ποιος λογικός παίκτης δεν έχει μπει ήδη στον πειρασμό να κάνει ένα πρώτο ταμείο; Όμως η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής είναι μακράν ανοδική που σημαίνει πως ακόμη και εάν υποχωρήσει προς τα 10,50 και τα 10,06 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 8 και 7 Ιανουαρίου). Ανάλογη περίπτωση με τη μετοχή του ΟΠΑΠ ( 7,24% από την αρχή του έτους), τη ΔΕΗ (5,83%) αλλά και λ.χ. την Ελλάκτωρ (16,35%), την Τέρνα Ενεργειακή (20,10%), την ΕΧΑΕ (10,02%), τη ΓΕΚ Τέρνα (14,95%), τον Μυτιληναίο (13,73%) κ.ά. Τι θα κάνουν τα ισχυρά χέρια σε αυτήν την περίπτωση, που προφανώς έχουν ευρύτερη πληροφόρηση και καλύτερη ενημέρωση από εμάς τους πολύ μικρότερους.

Η συμπεριφορά τους σήμερα - αύριο θα μας δείξει αρκετά, θα μας διαφωτίσει πιστεύω, θα μας απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα. Γιατί ας μην ξεχνάμε έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο (όπου διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά), με τους δανειστές να έχουν κάθε λόγο να ξεκαθαρίσει, να αναδιαταχθεί (και) ο επιχειρηματικός, οικονομικός κόσμος και κάθε λογής συμφέροντα.

Εστιάζοντας στον FTSE φαίνεται πως οι 408 μονάδες είναι μία πρώτη ασθενής στήριξη - αλλά οι 393 ισχυρότατη βάση και περιοχή, όπου τα ισχυρά χέρια θα μπορούσαν να απορροφήσουν σημαντικές πιέσεις. Για τους στατιστικολόγους θα αναφέρω, πως ο δείκτης έκλεισε στις 420,43 με υψηλό ημέρας τις 420,99 μονάδες. Αυτό γιατί εάν επιδιωχθεί τράβηγμα της αγοράς πάνω από τις 425 μονάδες κάτι διαφορετικό από αυτό, που- προσώρας- φαίνεται, θα συμβεί στα ενδότερα του συστήματος.

Γι' αυτό η παρακολούθηση της συνεδρίασης ξεκινά από τις 10.29 και πιθανότατα η πρώτη αναφορά μας θα βγει νωρίτερα και ανάλογα με τη ροή της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v