Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα «παιχτεί» η βραχυπρόθεσμη τάση

Σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά παραμένει η αγορά ενώ τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Ενθαρρυντικό στοιχείο οι αντοχές των στηρίξεων. Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές και ποια είναι τα ρίσκα. Τα στατιστικά.

Στην κατάλληλη στιγμή έγινε το «γύρισμα» στο ΧΑ. Με τα macro να ωθούν υψηλότερα την Wall το βράδυ της Παρασκευής, το τελικό «πλασάρισμα» βασικών δεικτών και μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο αφήνει υποσχέσεις για την συνέχεια.

Με την προϋπόθεση, πως δεν θα συμβεί κάποια πολιτική εμπλοκή το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή το ΧΑ συνεχίζει με τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 1.325-1.330 μονάδων και με τον FT 25 από τις 425-430 μονάδες.

Το γεγονός, πως την περασμένη κρίσιμη εβδομάδα δεν χάθηκαν οι σημαντικές στηρίξεις για τον ΓΔ και τον 25άρη είναι αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντική ένδειξη, χρήσιμη για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες οπότε και θα έχει κλείσει και τυπικά το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank, Πειραιώς.

Εάν ψηφισθεί και το πολυνομοσχέδιο τότε ο κλάδος των τραπεζών αφήνει πίσω έναν πολύ κρίσιμο κύκλο εξελίξεων (με έντονα τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης αλλά και της καλλιέργειας προσδοκιών).

Ενθαρρυντικό, πως όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα «κράτησε» η στήριξη των 175 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις επανήλθε προς τις 200 μονάδες, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στην αγορά εκτιμούν, πως με την ολοκλήρωση της α.μ.κ των δύο ομίλων δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η δοκιμή και ενδεχομένως η ανοδική διάσπαση των πολύ ανθεκτικών 212-215 μονάδων.

Ομως ένα τέτοιο σενάριο θέλει τα «ισχυρά χέρια» ενεργότερα όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές άλλων εταιρειών και προϋποθέτει σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών και πάλι προς τα 150 εκατ. ευρώ.

Κατά γενική εκτίμηση (και) το ΧΑ μπαίνει σε άλλη πορεία, και όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος έχει διαμορφωθεί κλίμα για αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων αλλά και placements εισηγμένων. Η ατζέντα των ξένων και εγχώριων τραπεζών έχει απ΄ όλα.

Σε αυτή την συγκυρία η κυβέρνηση σύντομα θα μπορεί να «διαφημίσει» και μία σπουδαία (όπως την θεωρούν και στο ΤΑΙΠΕΔ) αποκρατικοποίηση καθώς σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατακυρωθεί η συμφωνία με την Lamda Development για το Ελληνικό. Eurobank Properties και Lamda Development βγαίνουν χρηματιστηριακά με κέρδη (13,13% και 11,49% αντίστοιχα σε διάστημα μηνός).

Το σημαντικό όμως σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς είναι πως με την επιμονή του Latsis Group να «χτυπήσει» το Ελληνικό καταδεικνύεται η βούληση του ίδιου του επιχειρηματία να μείνει Ελλάδα και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην λεγόμενη «επόμενη ημέρα». Το Ελληνικό αποτέλεσε προς το τέλος κάτι σαν προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Σπ. Λάτση, υποστηρίζει ο παράγων, με ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Μέχρι και την συνεδρίαση της Δευτέρας θα έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων και η αγορά θα έχει ακόμη ένα εργαλείο αξιολόγησης και σύγκρισης στα χέρια της. Αν και τα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα περιορίζονταν σε 85-90 εταιρείες, εικόνα διαμορφώνεται για αρκετές εισηγμένες σε διάφορους κλάδους. Παράλληλα έχουμε και το δεύτερο δείγμα γραφής ξένων και ελληνικών οίκων για το πως αποτιμούν τα αποτελέσματα του 2013 ειδικότερα όμως του τέταρτου τριμήνου.

Ενδεικτικά στα 29 ευρώ, από 19,5 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η Euroxx σε έκθεση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση overweight. Στα 25,35 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του Τιτάνα (στις 28/3) σημείωσε οριακά θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil για το τέταρτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της UBS, σχολιάζει ο διεθνής οίκος, που διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση "Buy" και την τιμή στόχο των 9 ευρώ για την μετοχή της ΜΟΗ.Στα 9,38 ευρώ ενισχύθηκε (στις 28/3) μετρώντας όμως απώλειες 3,79% σε διάστημα εβδομάδας.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αποτελέσματα που ήταν ελαφρώς χειρότερα των προβλέψεων, εξαιτίας και της επίπτωσης από τον αναβαλλόμενο φόρο, αναφέρουν Citi και JP Morgan. Θετικές οι εκτιμήσεις τους για το 2014. Στα 11,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (με + 2,25% στα 11,80 ευρώ την Παρασκευή).

Τρεις περιπτώσεις μετοχών του FT25 ενδεικτικές της τάσης που κυριάρχησε τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες με τον δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη σε διολίσθηση με ταυτόχρονη επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και μικρό μέρος βραχυπρόθεσμων υπεραξιών να κατοχυρώνεται σε καλές/ ψηλές τιμές.

Με την προϋπόθεση, πως δεν θα υπάρξουν... απρόοπτα μέσα στο Σαββατοκύριακο στο ΧΑ έχει δημιουργηθεί μία αρκετά ισχυρή βάση/στήριξη που θα μπορούσε να είναι αφετηρία για επαναπροσέγγιση των τελευταίων υψηλών.

Θυμίζουμε, πως στο διήμερο Τρίτης- Τετάρτης 18-19/3 σημειώθηκαν «υψηλά» στις 442,39 και 440,87 μονάδες σημεία που δημιουργούν έναν κλασσικό σχηματισμό «διπλής κορυφής» .

Η επαναπροσέγγιση της αντίστασης αυτής θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα ενός σχετικά συντηρητικού βραχυπρόθεσμου παίκτη και εν συνεχεία η προσπάθεια για υπέρβαση της.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις μετοχές του FT25 και αρκετές του FT Mid θα είναι δυνατή η καταγραφή ικανοποιητικών αποδόσεων μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Για όσες μετοχές του 25άρη στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις θα επιχειρηθεί να κινηθούν και πάλι προς τα «υψηλά» που είχαν σημειωθεί νωρίτερα (στα μέσα Μαΐου).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.327,87 μονάδες με πτώση 0,21%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 0,15% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 3,58%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Τρόφιμα και Ποτά (4,94%), Μέσα Ενημέρωσης (4,25%) και Ταξίδια- Αναψυχή (4%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-3,97%), Πετρέλαιο- Αέριο (-3,94%) και Προσωπικά- Οικιακά Προιόντα (-2,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κρέκα (42,07%), Κέκροψ (40,52%), Πήγασος Εκδοτική (33,88%), ΕΚΤΕΡ (29,38%), Βαρβαρέσος (21,55%), Δίας Ιχθ. (19,05%), FHL Κυριακίδης (18,18%), Δούρος (17,43%), Τζιρακιάν (17,41%) και Τηλέτυπος (17,30%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Medicon (-39,75%), Minerva (-20,17%), ΝΕΛ (-20%), Κορδελλου (-18,86%), ALTEC (-18,42%), Spider (-17,65%), ETEM (-16,64%) Pasal (-13,27%), PC Systems (-13,21%) και Compucon (-11,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v