Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες

Αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων αλλά και placement εισηγμένων έχει η ατζέντα ξένων και εγχώριων τραπεζών. Έρχονται IPOs στο Χ.Α. Η μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα, οι «ζεστοί» ξένοι brokers και τα deals που ψήνονται.

Ποιοι παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες

Τη σκυτάλη από τις τράπεζες καλούνται να πάρουν τώρα εισηγμένες και μη ελληνικές επιχειρήσεις, πουλώντας stories, τα οποία μπορούν να διατηρήσουν το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ζωογόνα κεφάλαια ή ρευστότητα για τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι ιδιωτικές τοποθετήσεις της Alpha και της Πειραιώς στο εξωτερικό απέδειξαν έμπρακτα το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για ελληνικά assets.

Παρότι βγήκαν στις αγορές ταυτόχρονα, οι δύο τράπεζες πέτυχαν να συγκεντρώσουν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, προσφορές της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, σε τιμές ίσες ή μεγαλύτερες της καθαρής ενσώματης αξίας τους ανά μετοχή, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις 2013.

Οι τράπεζες λειτούργησαν σαν μαγνήτης για τους ξένους και ιδιαίτερα για τα long only funds, που είχαν χάσει την προηγούμενη άνοδο του Χ.Α. και δεν ήθελαν να κυνηγήσουν τιμές, δίνοντας,όπως αποδείχθηκε... δεύτερη ευκαιρία σε όσους θέλουν να ανέβουν στο τρένο του Grecovery.

Το ερώτημα όλων πλέον είναι αν οι επιχειρήσεις και μέσα από αυτές το Χ.Α. έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας ή εύρεσης κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σ. Λαζαρίδης οριοθέτησε πρόσφατα το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε: «Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία. Αυτήν την εποχή τα μάτια όλων των επενδυτών είναι στραμμένα στην Ελλάδα, όσο ποτέ». Πρόσθεσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι τράπεζες αξιοποιούν αυτό το ενδιαφέρον, δημιουργώντας momentum. Θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί και από άλλες εταιρείες».

Ο πρόεδρος του Χ.Α. είναι αισιόδοξος ότι τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αρπάξουν την ευκαιρία καθώς έχουν, ήδη, κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Εδώ συνίσταται και η διαφορά σε σχέση με την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η βελτίωση των συνθηκών και των αποτιμήσεων βοηθά τους επιχειρηματίες να συζητήσουν deals που ενέχουν dilution για τους ίδιους και τις τράπεζες, να προχωρήσουν επιτέλους σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων μέσα από ενεργητική διαχείριση των NPLs. Την ίδια στιγμή οι ξένοι brokers είναι ζεστοί να πουλήσουν Ελλάδα και τα private equities δεν αναζητούν πλέον distressed deals.

Έρχονται εκδόσεις ομολογιακών δανείων

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη των Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Credit Suisse, Lazard έρχονται συχνά τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα συναντώντας όχι μόνο τραπεζίτες, αλλά και επιχειρηματίες.

Τράπεζες όπως η Εθνική, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Μotor Oil εξετάζουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσουν δανεισμό. Η εισαγωγή των νέων εκδόσεων -και- στο Χ.Α. θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους εγχώριους επενδυτές να αγοράσουν και δευτερογενώς εταιρικά ομόλογα, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα αγορά.

«Η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων είναι ευνοϊκή συγκυρία για να μεταφερθούν σταδιακά κεφάλαια και ρευστότητα σε εταιρικές εκδόσεις» σημειώνει επικεφαλής επενδύσεων εγχώριου οργανισμού, συμπληρώνοντας ότι αν εκδόσεις όπως η πρόσφατη της Πειραιώς εισαχθούν και στο Χ.Α. θα βοηθήσουν σημαντικά στη δημιουργία νέας αγοράς.

Το Χ.Α., από την πλευρά του, οργανώνεται για να υποδεχθεί νέες εκδόσεις ομολόγων μεγάλων εταιρειών αλλά και για τις πρώτες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά ΣΤΕΠ, που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν.

Στο φουλ οι μηχανές για νέες εισαγωγές εταιρειών

Ταυτόχρονα, εγχώριες και ξένες τράπεζες δουλεύουν ήδη τις αιτήσεις 2-3 εταιρειών για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χ.Α. είτε για έμμεση εισαγωγή μέσω εξαγοράς εισηγμένης.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, είτε γιατί είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς (π.χ. Chipita), είτε γιατί δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως τα ακίνητα (Πανγαία) ή η ενέργεια (Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δημόσια εγγραφή και ως το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν άλλες δύο. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποιες από τις δημόσιες εγγραφές πέραν των εγχώριων τραπεζών ανάμειξη θα έχουν και ξένοι brokers καθώς στόχος είναι ένα μεγάλο μέρος της διάθεσης να καλυφθεί από το εξωτερικό. 

Αυξήσεις κεφαλαίου από εισηγμένες

Στα σκαριά βρίσκονται και αυξήσεις κεφαλαίου εισηγμένων. Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εστιάζει στην ενέργεια και καταλύτης για την εκδήλωσή του θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόσχιση και πώληση σε ιδιώτες χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ (σ.σ. η «μικρή» ΔΕΗ).

Τα Fairfax, Third Point και York Capital δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο συστήνοντας συμμαχίες με εγχώριους παίκτες και εφόσον φανεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση της μικρής ΔΕΗ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου που θα καλυφθούν σε ένα σημαντικό μέρος τους από στρατηγικούς επενδυτές - υφιστάμενους ή νέους.

Placement υφιστάμενων μετοχών

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και placement εισηγμένων εταιρειών σε κλάδους που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ξένων επενδυτών λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών τους.

«Οι μέτοχοι χρειάζονται κεφάλαια και υπάρχει ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό για να απορροφηθούν οι μετοχές», σχολιάζει στέλεχος τράπεζας σημειώνοντας ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει ένα τουλάχιστον placement μετοχών εισηγμένης.

Οι εξαγορές από mega-funds

Η επάνοδος της Ελλάδας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σηματοδοτεί και την επιστροφή των mega-funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ private equity και βασικών μετόχων εισηγμένης στο Χ.Α. για σύναψη στρατηγικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την ανάδειξη της κρυμμένης σήμερα αξίας της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή μεγάλο είναι το ενδιαφέρον private equity funds για ελάχιστες, δυστυχώς, εξωστρεφείς και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κομβικό σταυροδρόμι καθώς είτε θα πρέπει να επεκταθούν μέσω εξαγορών ή νέων επενδύσεων, είτε να πωληθούν σε ανταγωνιστές τους.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συμμαχίες έχουν στηθεί αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες και οι καλές τιμές εισόδου των ξένων στρατηγικών επενδυτών βοηθούν στο να υπάρξουν deals με αμοιβαίο όφελος», σημειώνει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας.

Στο τραπέζι και deals αναδιαρθρώσεων

Τέλος ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον από αρκετά αμερικανικά private equity funds για ενεργή συμμετοχή τους σε αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που προχωρούσαν ως τώρα με δυσκολία λόγω της απροθυμίας των τραπεζών ή και των επιχειρηματιών να αποδεχθούν «κούρεμα» δανείων και σημαντικό dilution.

Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών όπως η Alpha και η Πειραιώς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΤτΕ ανάγκασε τις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις την επόμενη τριετία και για τυπικά ενήμερα -επιχειρηματικά- δάνεια, ανοίγει, θεωρητικά, τον δρόμο για deals αναδιαρθρώσεων.

Ήδη προχωρά η υπόθεση της Μαΐλλης ενώ συζητήσεις υπάρχουν σε ΑΕΕΑΠ, ακτοπλοΐα, ιχθυοκαλλιέργειες και real estate. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προχωρώντας είτε σε μετοχοποίηση δανείων είτε σε ρύθμιση με αναδιάρθρωση όρων ή αναχρηματοδότηση.

Τα δύο μεγάλα ρίσκα, για να χαθεί το momentum, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι ενδεχόμενη βίαιη επιστροφή του πολιτικού κινδύνου εν όψει των ευρωεκλογών και η αδράνεια στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων από την πλευρά των τραπεζών.

Προς το παρόν οι επενδυτές υποβαθμίζουν τον πολιτικό κίνδυνο και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι αυτός να μείνει στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι την τελική ευθεία για τις κάλπες. Αν ο σχεδιασμός αυτός ανατραπεί οι αγορές θα δουν το ποτήρι αυτόματα μισοάδειο και το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει νωρίς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v