Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει την άνοδο το Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντικές μεταβολές και με τον FT 25 στην περιοχή των 400 μονάδων να... δείχνει σε άνοδο προς τις 420 μονάδες έκλεισαν τα παράγωγα Απριλίου. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και ΕΤΕ, Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, ΟΤΕ.

Χωρίς σημαντική μεταβολή ολοκληρώθηκε νωρίτερα το κλείσιμο της σειράς παραγώγων για τον Απρίλιο. Οι τιμές για τον FT 25 διαμορφώθηκαν λίγο μετά τις 14.00 στα όρια των 400 μονάδων, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι πρόκειται για απλή σειρά μήνα με εξαιρετική... ρηχότητα.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες πριν από λίγο, το σημαντικότερο μέρος του roll over είχε γίνει στις προηγούμενες συνεδριάσεις από χαμηλότερα επίπεδα για τον 25άρη, και συγκεκριμένα με μεθοδικό «σκούπισμα» από τις 380 - 385 μονάδες. Ακριβώς στο σημείο όπου ολοκληρώθηκε η εννεαήμερη διόρθωση της αγοράς.

Η συνεδρίαση, μετά τη δεκάλεπτη διακοπή, επαναλήφθηκε με τον FT 25 από τις 397,30 μονάδες, καθώς η Πειραιώς, η 3Ε και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διόρθωσαν έως 1,82% χαμηλότερα.

Ωστόσο, στη σημερινή διαδικασία δεν έγιναν παρά ελάχιστες συναλλαγές, με την τιμή των μετοχών των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για τον ΟΠΑΠ επιτεύχθηκε νέα υψηλή τιμή ημέρας στα 11,31 ευρώ (+8%), ενώ ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ενισχύθηκαν στα 11,22 (4%) και στα 11,46 ευρώ (5,72%) αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς παραγώγων, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ενισχύεται η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως οι 380-375 μονάδες για τον δείκτη και αντίστοιχα οι 1.180 για τον Γ.Δ. αποτελούν σημαντικότατες στηρίξεις καθότι αφορούν κίνηση της αγοράς τριών και πλέον μηνών και συγκεκριμένα από τις 23 Δεκεμβρίου 2013.

Μετά το κλείσιμο της σειράς παραγώγων ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΠΑΠ έως 6,31% υψηλότερα προς τα 11,12 ευρώ.

Στις 15.10 υποχωρούσε μόνον η Πειραιώς κατά 1%.

Η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 98 εκατ. ευρώ, από τα οποία 31 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς. Σε αντίθεση με χθες, στη δεύτερη θέση περνά ο ΟΤΕ, ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, ενώ η Alpha Bank με 5,1 εκατ. ευρώ υποχωρεί στην τέταρτη θέση.

Με βάση την τεχνική εικόνα της αγοράς εχθές και σήμερα, για αρκετές μετοχές του FT 25 υπάρχει, τεχνικά, περιθώριο συνέχισης της ανόδου έως και 8% από τη συνεδρίαση της Τρίτης του Πάσχα και μετά. Κι αυτό με την προϋπόθεση πως τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν δεν θα υπάρξουν απρόοπτα, κυρίως στις ευρωαγορές ή στην Ουκρανία.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο σε Eurobank, Intracom, ΧΑΛΚΟΡ, Attica Bank αλλά και σε Σαράντη, Υγεία, Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v