Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 1.200 μονάδες κινείται ο ΓΔ

Μεγαλώνουν οι απώλειες για το χρηματιστήριο με τις μετοχές των Alpha και Τράπεζας Πειραιώς να συγκεντρώνουν αυξημένο όγκο συναλλαγών. Πτώση για ΕΤΕ, Jumbo, ΕΛ.ΠΕ., Τιτάνα και ΕΥΠΡΟ.

Χάνει τα επίπεδα των 1.200 μονάδων ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση όπου σε επίπεδο τζίρου κυριαρχεί η Πειραιώς (49 εκατ. στις 16:14), δεδομένου και του rebalancing. 

Mε την υποχώρηση του Γ.Δ. στις 1.200,73 μονάδες, η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα της 4ης Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε πως σε εκείνη τη συνεδρίαση για τον Γ.Δ. είχε σημειωθεί ελάχιστη τιμή στις 1.188,90 και μέγιστη στις 1.225,13 μονάδες. Το άνοιγμα είχε γίνει στις 1.200 και το κλείσιμο στις 1.212,60 μονάδες.

Από τεχνική πλευρά, και όσο δεν δίνονται επαρκείς ενδείξεις αναστροφής, η αγορά υποχωρεί προς τα επίπεδα του διημέρου 29-30 Ιανουαρίου. Δηλαδή τότε που σημειώθηκαν χαμηλές τιμές, οι οποίες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και εκκίνησης για τις δύο ανοδικές φάσεις που ακολούθησαν μέχρι τα τελευταία υψηλά στις 18 και στις 19 Μαρτίου.

Όμως, σε αυτήν τη συγκυρία έχει επιβαρυνθεί το πολιτικό ρίσκο, η αγορά κινείται στον ρυθμό της προεκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κλίμα δεν είναι τόσο... ανέφελο όσο μέχρι πρότινος.

Συν τοις άλλοις, φαίνεται πως θα συμπέσουν δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που θα ζητήσουν να σηκώσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ. Όσο και αν η ΑΜΚ της Eurobank και δευτερευόντως η αντίστοιχη της Εθνικής δεν αφορούν τους μικροεπενδυτές, αλλά κυρίως ξένα «ισχυρά χέρια», δεν παύει να είναι σημαντική αφαίμαξη ρευστότητας.

Ρευστότητα που, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, θα μπορούσε θεωρητικά να τοποθετηθεί στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπως και σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς και λόγω των νέων μετοχών, αλλά και με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι και με αφορμή την αλλαγή στάθμισης στους βασικούς δείκτες.

Η μετοχή της Alpha Bank, με επίσης αυξημένες συναλλαγές που ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ στις 16.14, κυμαίνεται στο 0,679-0,707 ευρώ. Στη μετοχή της Alpha Bank οι υψηλές τιμές ημέρας σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ για την Πειραιώς στις 10.50 αλλά και στις 12.00.

Η μετοχή της Εθνικής, μετά την αρχική ανοδική αντίδρασή της, συνεχίζει σταθερά σε αρνητικό έδαφος στα 3,11 ευρώ. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της ΕΤΕ οι χαμηλές τιμές χθες και σήμερα αντιστοιχούν στα επίπεδα της 30ής/1.

Στα 10,05 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,15 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ φτάνει στα 10,15 ευρώ και η μετοχή της ΔΕΗ στα 10,55 ευρώ.

Σε επικίνδυνα χαμηλά σημεία που φτάνουν στον Ιούνιο-Ιούλιο του 2013 υποχωρεί η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, προβληματίζοντας με την εν γένει συμπεριφορά της και με τη σταθερή διόρθωσή της από πέρυσι τον Νοέμβριο.

Με πωλητές και η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που θα πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε τα 3,60 ευρώ για να μην κινδυνεύσει με περαιτέρω διόρθωση προς τα 3 ευρώ.

Με χαμηλό ημέρας τα 6,47 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 6,20 ευρώ, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με χαμηλό τα 4 ευρώ δεν πρέπει να χάσει τα 3,90-3,95 ευρώ.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε μετοχές-σηματωρούς που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τελευταία ανοδική αντίδραση και ενδεχόμενη περαιτέρω ταλαιπωρία τους θα επιβάρυνε κι άλλο το κλίμα.

Στις 1.213 μονάδες κινείται ο FT Mid, που ως βραχυπρόθεσμη στήριξη έχει τις 1.205,56 μονάδες. Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των Eurobank, Attica Bank αλλά και των Υγεία, ΕΒΖ, Ικτίνου, ΧΑΛΚΟΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v