Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενδείξεις διατήρησης της ανόδου

Συνέχιση της βραχυπρόθεσμης -τεχνικής- αντίδρασης προοιωνίζεται η χθεσινή μεστή επαναφορά του χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.200 μονάδες. Σε Εθνική και τετραμερή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στραμμένο το ενδιαφέρον της αγοράς.

Με θεαματική αντίδραση το Χ.Α. επανήλθε πάνω από τις 1.200 μονάδες, βάζοντας τέρμα σε ένα 9ήμερο διορθωτικό σερί, που έφερε την αγορά περί τις 150 μονάδες χαμηλότερα.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, 401,7 εκατ. ευρώ, αν και τα 288 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές μόνο στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο τζίρος έγινε σε μετοχές-σηματωρούς με αυξημένη στάθμιση στους δείκτες, και συγκεκριμένα σε Alpha Bank (21 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Τιτάν, Folli Follie, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, MIG, CCHBC, Eurobank Properties, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Γενικά στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου κρίνονταν αρκετά για τη βραχυπρόθεσμη τάση, έγιναν συναλλαγές, άλλαξαν πακέτα και αρκετές μετοχές έκλεισαν στα υψηλά ημέρας. Πρακτικά, αυτό υποδηλώνει την ενεργό συμμετοχή «ισχυρών χεριών» που για ακόμη μία φορά δεν άφησαν την αγορά να ξεφύγει χαμηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων. Στο χθεσινό γύρισμα συνέτειναν η τάση που διαμορφώθηκε στα ευρωχρηματιστήρια και οι εξελίξεις σε 2-3 ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό.

Το κυριότερο, καθώς αφορά τον τραπεζικό κλάδο, σχετίζεται με την πρόσκαιρη εμπλοκή που παρουσιάστηκε προχθές με την ΑΜΚ της Εθνικής. Τελικά τα προβλήματα άρθηκαν, το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως και το Δ.Σ. του ομίλου έλαβε τις αποφάσεις για τη σχετική διαδικασία.

Στα 2,97 ευρώ με νέες απώλειες η μετοχή της ΕΤΕ με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στα τρία σημαντικά σκέλη που περιλαμβάνει η στρατηγική της τράπεζας για την επόμενη ημέρα: α) κεφαλαιακή θωράκιση, β) ενίσχυση της ρευστότητας και γ) αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου. Η κεφαλαιακή θωράκιση θα γίνει συνδυαστικά μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ και των ενεργειών ύψους 1,040 δισ. ευρώ (πωλήσεις θυγατρικών και assets, μείωση κόστους κ.ά.) που περιλαμβάνονται στο capital plan.Η ενίσχυση της ρευστότητας θα πραγματοποιηθεί άμεσα με έκδοση ομολόγου 750 εκατ ευρώ. Αθροιστικά τα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου και τις κινήσεις κεφαλαιακής θωράκισης ανέρχονται σε 3,540 δισ. ευρώ, εάν από αυτά αφαιρεθεί το 1,350 δισ. των προνομιούχων απομένουν 2,190 δισ. ευρώ, όσο και το «κοστούμι» που προέκυψε από τα stress tests.

Στα της αγοράς, τόσο οι ξένοι όσοι κι οι Έλληνες επανήλθαν με αναλύσεις και... συστάσεις. Υπέρ της ελληνικής αγοράς δύο αμερικάνικα σπίτια (JP Morgan, Citi) αλλά και με σαφείς αναφορές στη ρευστή πολιτική παράμετρο, γεγονός που πρόσφατα επισήμαναν η Moody's και η Fitch.

Με ανάλυσή της η Euroxx ξεκινά την κάλυψη της Aegean, βλέποντας περιθώριο ανόδου 43%, με τη μετοχή στα 7,18 ευρώ. Στα 5,5 ευρώ βλέπει τη μετοχή της ΕΥΑΘ η Eurobank Equities (σε μία συγκυρία όπου έχει... ανάψει η συζήτηση για τις «ιδιωτικοποιήσεις» της ΕΥΑΘ αλλά και προχωρούν των ΟΛΠ, ΟΛΘ).

Στα 10 ευρώ βλέπει τη μετοχή της Motor Oil η Eurobank Equities με την τιμή στα 8,70 ευρώ και με τον όμιλο να συμμετέχει με τη Μυτιληναίος σε διαγωνισμό για τον ΔΕΦΑ στην Κύπρο.

Τεχνικά, μετά και τη χθεσινή μεστή συνεδρίαση, θα μεταφέρω την εκτίμηση ενός παλιού γνώριμου, με την οποία συμφωνώ σε αυτήν τη... στροφή της αγοράς. Σημειώνει ο cornelsen πως στις 1.250-1.260 μονάδες θα κριθούν αρκετά για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v