Σε στάση αναμονής το χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στις 1.150 και τον FTSE 25 στις 370 μονάδες. Κέρδη για Πειραιώς, Εθνική αλλά και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πτώση για Alpha Τιτάνα, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ. Στο επίκεντρο η αναβάθμιση από τη Fitch.

Επιφυλακτικά βήματα στο Χ.Α. και στα ευρωχρηματιστήρια. Τελευταία συνεδρίαση πριν από τις ευρωεκλογές και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν οριακές διακυμάνσεις, μέτριες συναλλαγές, με διάχυτη την αίσθηση της αναμονής.

Από τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα και από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο, βασικοί δείκτες και μετοχές διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ανάλογη εικόνα αναμονής και επιφυλακτικότητας και στις αγορές ομολόγων όλων των χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ουρά αγοραστών προς τις 1.160 μονάδες, ωστόσο μετά τα πρώτα 10΄-15΄ επανήλθε προς τις 1.150 μονάδες. Ανάλογη κίνηση και για τον FTSE 25, αρχικά προς τις 373,49 και στη συνέχεια με διολίσθηση προς τις 370 μονάδες. Και οι δύο περιοχές θεωρούνται σημαντικά σημεία αναφοράς κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Η αναβάθμιση του οίκου Fitch κατά μία μονάδα της αξιολόγησης της Ελλάδας και η ανάλογη κίνηση της S&P για την Ισπανία δεν συγκινούν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. 

Το ίδιο αδιάφορα αντιμετωπίζεται στη Φρανκφούρτη η περαιτέρω ισχυροποίηση της γερμανικής οικονομίας και το +0,8% στο α΄ τρίμηνο. Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις υποδέχεται και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου την αλλαγή δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί οριακά προς τις 9.714 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 προς τις 6.797 μονάδες, όπως και στο Παρίσι ο CAC 40 προς τις 4.472 μονάδες.

Στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες περνούν και πάλι σε θετικό έδαφος λίγο πριν από τις 11.15, καθώς ανεβάζουν στροφές κυρίως οι μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ αλλά και των Πειραιώς, Εθνικής.

Οι συναλλαγές φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ από τα οποία 9,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, 3,2 εκατ. στην Πειραιώς και 1,3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Με τη Eurobank, που έχει κάνει 1,8 εκατ. ευρώ, αυτές είναι οι μόλις τέσσερις μετοχές με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στις 11.15. Να σημειωθεί πως ένα πακέτο 500.000 τεμαχίων στο 0,6495 ευρώ άλλαξε χέρια νωρίτερα στην Alpha Bank.

Έως τα 11,18 ευρώ αντιδρά η μετοχή του ΟΠΑΠ, που θυμίζουμε πως στις 20/5 είχε υποχωρήσει μέχρι τα 10,40 ευρώ. Ο Οργανισμός ανακοινώνει τα αποτελέσματά του την Τρίτη, με την Alpha Finance να βλέπει αύξηση 18% για το Q1. Σε ξεχωριστή έκθεσή της η Alpha Fin. προβλέπει πως τα Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα θετικό αποτέλεσμα για το α΄ τρίμηνο. Ελαφρώς ανοδικά στα 8,14 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στις μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στις «καλύτερες μέρες» που βλέπει η εταιρεία. Προς ώρας ισχυρότερη αντίδραση σημειώνεται για τη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ στο 1,59 ευρώ, αλλά με μόλις 400 κομμάτια.

Στα στατιστικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης, χρήζει αναφοράς ο υψηλός αριθμός των μετοχών με αμετάβλητη τιμή, καθώς φτάνουν τις 194 που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων τουλάχιστον 10 συνεδριάσεων. Σχεδόν απόλυτη μοιρασιά, καθώς 31 μετοχές κινούνται ανοδικά και 32 υποχωρούν.

Περίπου την ίδια ώρα, ο τζίρος που είχε αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφτανε το 78% στο σύνολο της αξίας, που επίσης είναι το υψηλότερο μερίδιο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v