Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνεμος... Φάρατζ σαρώνει τις εκλογές στη Βρετανία

Αλλαγή δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Για πολιτικό σύστημα με 4 ισχυρά κόμματα κάνουν λόγο οι αναλυτές μετά τη σημαντική αύξηση δυνάμεων στο αντιευρωπαϊκό UKIP. Τα σενάρια και για τις βουλευτικές εκλογές.

Άνεμος... Φάρατζ σαρώνει τις εκλογές στη Βρετανία

Σε μεγάλο νικητή των εκλογών της Βρετανίας αναδεικνύεται το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ και τα παραδοσιακά κόμματα της Γηραιάς Αλβιόνας αναρωτιούνται πώς θα αντιμετωπίσουν αυτήν την ισχυρή τάση. Οι Βρετανοί ψήφισαν χθες (Πέμπτη) για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις ευρωεκλογές, αν και τα αποτελέσματα για τους 72 ευρωβουλευτές θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μαζί με τα αποτελέσματα όλων των χωρών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει τo BBC, οι Εργατικοί κερδίζουν επιπλέον 81 συμβούλους, οι Συντηρητικοί χάνουν σχεδόν 100, οι Φιλελεύθεροι επίσης χάνουν 81 έδρες, και το UKIP αποκτά 86 περισσότερους. Η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η συμμετοχή στις εκλογές περιορίστηκε στο 36%. Σημειώνεται ότι το UKIP υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά μείωση του αριθμού των μεταναστών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του UKIP, μιλώντας στο Sky News δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με την καλή και ισχυρή απόδοση του κόμματός του. «Πλέον η Βρετανία έχει ένα πολιτικό σύστημα με τέσσερα ισχυρά κόμματα» υποστήριξε ο Στιβ Κρόουδερ, πρόεδρος του κόμματος στο ΒΒC.

Γεγονός είναι άλλωστε ότι η Βρετανία ετοιμάζεται ήδη για τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται φωνές για κάποιου είδους συνεργασία με το κόμμα του Φάρατζ. Ο βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ τόνισε ότι η δέσμευση των Συντηρητικών για δημοψήφισμα σχετικά με την Ε.Ε. δείχνει ότι το κόμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το UKIP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v