Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπίες στις 1.200 μονάδες

Οριακά στις 1.200 μονάδες διατηρείται το Χ.Α. Σε ενδεχόμενο έκτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο η αγορά επανέρχεται στην κατεύθυνση των αρχών Φεβρουαρίου. Υπεραποδίδουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Σωληνουργεία, Frigoglass. Κέρδη για Motor Oil, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διατήρηση δυνάμεων πάνω από τις 1.200 μονάδες. Μετρώντας κέρδη σχεδόν 140 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας, η σημερινή στάση θεωρείται λίγο έως πολύ επιβεβλημένη.

Αφενός για να κατοχυρωθεί μέρος βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, να διαμορφωθεί νέα βραχυπρόθεσμη τακτική πάντα σε άμεση συσχέτιση με τις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου για να ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Από τα τελευταία χαμηλά των 1.066 μονάδων στη συνεδρίαση της 19ης/5, το Χ.Α. μέτρησε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Μέχρι τώρα βασικοί δείκτες και μετοχές συνεχίζουν να κινούνται συντηρητικά σε θετικό έδαφος, και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον εστιάζει στα επιμέρους.

Εάν και η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρωθεί θετικά, τότε η αγορά μας θα μετρά ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων. Κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών και παικτών θα πρόκειται για μια πειστική κίνηση απεγκλωβισμού της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά στις 19-20 Μαΐου. Θυμίζουμε πως για τον FTSE 25 τα χαμηλά είχαν σημειωθεί στην περιοχή των 341 μονάδων.

Επίσης, στην περίπτωση που μετρηθεί ανοδικό εξάρι, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής συνεδρίασης, η αγορά θα κινείται με την κατεύθυνση που είχε το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Το λέμε αυτό γιατί από τις 29-30/1 μέχρι τις 10-11/2 έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο για φέτος ανοδικό κύμα στο Χ.Α.

Συγκεκριμένα, από τη συνεδρίαση της 30ής/1 μέχρι και αυτήν της 10ης/2 καταγράφηκαν οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τις 1.115 προς τις 1.270 μονάδες.

Σημειώνουμε επίσης πως οι χαμηλές τιμές της προηγούμενης Δευτέρας στις 1.062 μονάδες και της Τρίτης στις 1.069 μονάδες είναι, μέχρι τώρα, τα χαμηλότερα σημεία του Γενικού Δείκτη για το 2014.

Οριακές απώλειες μετρούσε πριν από λίγο ο FTSE 25 που υποχωρεί προς τις 385 μονάδες. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται η μερική ρευστοποίηση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, η Πειραιώς υποχωρεί προς το 1,68 ευρώ, ενώ η Εθνική και η Alpha Bank διορθώνουν προς τα 2,40 και το 0,676 ευρώ αντίστοιχα.

Η αντιστάθμιση για τον Γ.Δ. και εν μέρει για τον 25άρη επιχειρείται μέσω της 3Ε, της ΔΕΗ, της υπεραπόδοσης των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ και των μικρών κερδών που σημειώνουν ακόμη Intralot, MIG και ΕΧΑΕ.

Κατά 7,82% ενισχύεται η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιδρώντας μέχρι τα 4,07 ευρώ, δηλαδή αρκετά κοντά στα τελευταία υψηλά των 4,18 ευρώ. Έως τα 5,72 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται και σήμερα για τον τίτλο των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα για τον FTSE Mid, αφού υποχωρούν μόλις τρεις μετοχές, των Σαράντη, Ελληνικών Καλωδίων και J&P Άβαξ. Σημαντικά κέρδη για ΕΥΑΘ, Aegean, Υγεία, Autohellas, MLS. Να σημειώσουμε πως νωρίτερα σημειώθηκε στα 8,37 ευρώ νέο υψηλό για τη μετοχή της Aegean. Νέο συνεχόμενο υψηλό, μετά τα χθεσινά 4,37 ευρώ, σημειώθηκε νωρίτερα στα 4,44 ευρώ για την MLS.

Στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις, με τον DAX πάντως πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Στις 9.927 μονάδες νωρίτερα, δηλαδή σε μικρή απόσταση από την κορυφή των 9.941,79 μονάδων.

Από τεχνική πλευρά η μείωση των συναλλαγών συγκριτικά με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 συνεδριάσεων δεν είναι ενθαρρυντική ένδειξη για όσους παρακολουθούν την αγορά σε σχέση και με τον ημερήσιο τζίρο.

Προς ώρας δεν δίνονται βραχυπρόθεσμα σημεία σημαντικής διόρθωσης, θυμίζοντας πως για τον Γ.Δ. ο σημαντικός ΚΜΟ 90 ημερών έχει διαμορφωθεί στις 1.220 μονάδες. Αυτή, κατά την εκτίμηση φίλων αναλυτών και αναγνωστών, είναι η πρώτη ουσιαστική περιοχή αντίστασης και σημείο αναφοράς για όσους μετρούν βραχυπρόθεσμα.

Λίγο πριν από τις 14.00 η αποτίμηση της Εθνικής έφτανε στα 8,55 δισ. ευρώ έναντι 8,65 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v