Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ακουμπά» τις 1.200 μονάδες

Μια ανάσα από τις 1.200 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με τραπεζική (κυρίως) αρωγή. Στα «πρόθυρα» των 390 ο FTSE 25. Άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου. Πτώση άνω του 6% για την ΕΥΔΑΠ, απώλειες για ΟΛΠ.

Με τις τράπεζες ανασαίνει και πάλι το Χ.Α. Ομαλοποιείται σταδιακά και πάλι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κι οι βασικούς δείκτες καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Με συντονισμένες κινήσεις κυρίως ξένων (αμερικανικών) χαρτοφυλακίων αλλά και εγχώριων δυνάμεων εντείνονται οι τοποθετήσεις στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ πληθαίνουν τα πακέτα στη μετοχή της Eurobank.

Προς τις 1.200 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, θυμίζοντας πως στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης αντέδρασε έως τις 1.191,87 μονάδες. Ανάλογη επαναφορά και διακύμανση για τον FTSE 25 που επανέρχεται στις 380 μονάδες, έχοντας για υψηλό ημέρας τις 384,04.

Η αξία των συναλλαγών πλησιάζει τα 145 εκατ. ευρώ, ωστόσο κάτι παραπάνω από 56 εκατ. αφορούν την Εθνική που ενισχύεται σταθερά κατά 4,37% στα 2,39 ευρώ. Περίπου 25 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη Eurobank που κινείται στο 0,383 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Σταθερά σε θετικό έδαφος η μετοχή του ΟΤΕ που νωρίτερα κυμαινόταν στα 10,92 ευρώ. Ανοδικά προς τα 11,58 ευρώ επανήλθε η μετοχή του ΟΠΑΠ και λόγω της ανακοίνωσης των αυριανών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Ανοδικό γύρισμα για την ΔΕΗ που μετά το αρχικό υψηλό στα 10,99 ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 10,63 στις 12.30, για να αντιδράσει στα 11,08 ευρώ στη συνέχεια.

Υπεραποδίδουν MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Frigoglass.

Στη μετοχή της ΕΧΑΕ έχει αλλάξει χέρια περί το 1,1 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα πακέτο, ενώ στα 3,3 εκατ. ευρώ φτάνει ο τζίρος στη μετοχή του Μυτιληναίου, επίσης χωρίς πακέτο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες έκαναν λόγο για αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών με αφορμή και το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, ισχυρά ξένα και εγχώρια «σπίτια» παίρνουν θέση ανάλογα.

Ενδεικτική η περίπτωση της Eurobank Equities που εντάσσει στις κορυφαίες επιλογές της την Εθνική (βλέπει περιθώριο ανόδου 40%), ενώ αποτιμά ως ισχυρό το Q1 της ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με την Equities δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος σε αυτήν τη φάση για την κυβερνητική σταθερότητα. Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, η έκθεση της Eurobank είναι ενδεικτική και κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων-παρεμβάσεων εγχώριων και ξένων «σπιτιών» με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Έντονα πολιτικοποιημένη η συνεδρίαση, με τις τράπεζες και δη την Εθνική να στηρίζουν την αγορά, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού να περιορίζεται σε 4-6 μετοχές του 25άρη.

Για τα ισχυρά χέρια φαίνεται πως αυτό που προέχει σε αυτήν τη φάση είναι η υποστήριξη της αγοράς και η μέσω δεικτοβαρών μετοχών διαμόρφωση κλίματος. Σημειωτέον πως εκτός από τις τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σημαντικές τοποθετήσεις γίνονται στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Ελληνικών Πετρελαίων. Κινήσεις που προφανώς έχουν τη σημασία τους σε αυτήν την καμπή.

Στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια η τάση παραμένει σταθερά ανοδική, με ενδεικτικά τα κέρδη του DAX στη Φρανκφούρτη. Πριν από λίγο κυμαινόταν μόλις 19 μονάδες χαμηλότερα από το νέο ιστορικό υψηλό του στις 9.876,10 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v