Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές οι μετεκλογικές κινήσεις

Ψύχραιμα αποτιμά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το Χ.Α. με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ 1.170 και 1.180. Προβάδισμα Εθνικής στον τραπεζικό κλάδο, κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ. «Μήνυμα» σε ΕΥΔΑΠ με πτώση 7% και σε ΟΛΠ (-2,7%). Πιέσεις σε Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Ψύχραιμα αποτιμά η αγορά τα χθεσινά αποτελέσματα. Ανοδικά κινούνται βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη στιγμή που στην Αθήνα προεξοφλείται επίσπευση διεργασιών και εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα.

Στην περιοχή των 1.180 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που αντέδρασε έως τις 1.191,87 μονάδες στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 25 στις 380 μονάδες, που νωρίτερα, περίπου την ίδια ώρα με τον Γ.Δ., ενισχύθηκε έως τις 384,04 μονάδες.

Με τις τράπεζες κατά 1,4% ψηλότερα προς τις 166 μονάδες, την Εθνική να υπεραποδίδει, τις Alpha Bank και Eurobank έως 1,82% υψηλότερα και την Πειραιώς με μικρές απώλειες στο 1,69 ευρώ.

Στα 37,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.25, από τα οποία 16 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική και 5,7 εκατ. στη Eurobank. Υψηλός τζίρος σε Πειραιώς, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον, όπως αναμέναμε και από την προσυνεδρίαση, επικεντρώνεται σε επιμέρους στοιχήματα. Σημειώνουμε πως η αποτίμηση της Εθνικής ενισχύεται στα 8,3 δισ. ευρώ έναντι 8,6 δισ. της Alpha Bank.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε έως τα 11,50 ευρώ, ενώ διόρθωση με νόημα θεωρούνται τόσο η βουτιά της ΕΥΔΑΠ μέχρι τα 8,66 ευρώ, όσο και οι απώλειες για ΟΛΠ και δευτερευόντως για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ειδικότερα για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, καθώς όπως σημειώσαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ο Φώτης Κόλλιας αναφέρεται στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την αποκρατικοποίηση των «νερών» μετά το μπλόκο από το ΣτΕ. Στο ίδιο θέμα επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση των αλλαγών που επέρχονται για ΟΛΠ και Αστέρα.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες αποκτούν επιπρόσθετο ενδιαφέρον, με την Εθνική πλέον στο προσκήνιο και με το ΤΧΣ να εξετάζει διάφορες προτάσεις-λύσεις για την άσκηση των warrants. Για τη μετοχή της Εθνικής επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη δυναμική της αντιδρώντας μέχρι τα 2,38 ευρώ, ενώ συνακόλουθη θεωρείται η υπεραπόδοση του ΕΤΕΤΠ με αυξημένες συναλλαγές προς το 0,878 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.30 είχαν γίνει τρία πακέτα μετοχών, όλα στη Eurobank, στο εύρος του 0,383-0,385 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αναμενόμενη η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Intracom, όπως και των Πλαισίου, Υγεία, ΧΑΛΚΟΡ, J&P Άβαξ, ΕΛΒΑΛ.

Στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις, ηπιότερη για τον CAC 40 στις 4.503 μονάδες και ισχυρότερη για τον DAX που ενισχύεται 0,83% προς τις 9.847 μονάδες. Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε νωρίτερα στις 9.863 μονάδες.

Στα της Ευρώπης η Citi αναφέρεται στον προβληματισμό που δημιουργείται σε πολλές κυβερνήσεις και στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη. Ήδη, σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ επιχειρείται ανάλυση των χθεσινών αποτελεσμάτων, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνει ενωτικό κάλεσμα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τα ευρωχρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, είναι προφανές πως επηρεάζονται από το... γύρισμα σελίδας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v