Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς «διαβάζει» η αγορά τα αποτελέσματα

Με κέρδη αντιδρά το ΧΑ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Πάνω από τις 1.180 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Οι ευρωαγορές, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και τα οικονομικά αποτελέσματα «κλειδιά» της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σοφό, πολύ σοφό, το μήνυμα των χθεσινών εκλογών, με πολλούς αποδέκτες. Ακριβώς όπως ξεκινούσαμε το προσυνεδριακό σχόλιό μας την επομένη της πρώτης αυτοδιοικητικής μάχης (στις 19 Μαΐου) ξεκινάμε και αυτό.

Στην πλούσια θεματογραφία του Euro2day.gr αναλύονται εκτενώς και ψύχραιμα η κατάσταση στο εσωτερικό και στον ευρωπαϊκό χώρο, τα σενάρια κι οι εξελίξεις που αναμένονται...

Στα της αγοράς, που μας αφορά άμεσα, οι Στέφανος Κοτζαμάνης - Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύουν (από εχθές) τα τρία κύρια σενάρια της «επόμενης ημέρας», τη στάση και τους... φόβους του επιχειρηματικού κόσμου, τι ζητούν οι άνθρωποι της αγοράς από την κυβέρνηση.

Από τις 1.171,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 377,08 ο FTSE 25, από τις 163,33 ο Τραπεζικός και από τις 1.108,66 μονάδες ο FTSEM.

Το προεκλογικό... κέρδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών (σε επίπεδο Γ.Δ.) ήταν η ενίσχυσή του από τις 1.088,25 μονάδες της Παρασκευής 16/5 μέχρι και τις 1.171,15 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής και μάλιστα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Πρακτικά η αγορά από την προηγούμενη εβδομάδα, εντονότερα όμως στη συνεδρίαση της 23ης/5, και μάλιστα προς το τέλος, έτρεξε το δικό της στοίχημα προεξόφλησης, πως δηλαδή το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα οδηγεί σε διαδικασία εκλογών, άμεσα, ακόμη και μέσα στον... Ιούνιο, όπως προέβλεπαν αρκετοί αναλυτές.

Στα επίπεδα των 1.170+ πλέον μονάδων μερίδα διορατικών παικτών και όσων... στοιχημάτισαν στις εξελίξεις μετρά ήδη σημαντικές υπεραξίες, της τάξης των 83 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και περίπου των 27 μονάδων για τον FTSE 25. Σημαντική διαφορά, που πολλαπλασιαστικά αποτυπώνεται στα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, κυρίως δε στη σειρά... τρέχοντος, δηλαδή μηνός Ιουνίου.

Ωστόσο, όπως σημείωναν νωρίτερα χρηματιστηριακοί παράγοντες το στοίχημα της προεξόφλησης παίχτηκε από συγκριτικά λίγους (θυμίζουμε τα 161,9 εκατ. ευρώ των συναλλαγών της 23ης/5). Με την πλειονότητα των ξένων οίκων και παικτών να στηρίζει μεν με εκθέσεις και αναλύσεις την κυβέρνηση, αλλά να μη λαμβάνει θέση στο... ταμπλό, ει μη μόνον στις μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και λιγότερο του ΟΤΕ.

Θέσεις που δεν μπορεί να θεωρηθούν αρκετές για τα επίπεδα της αγοράς και την έκθεση που συνολικά έχουν τα «ξένα κεφάλαια» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ίδιοι παράγοντες εστιάζουν για σήμερα-αύριο κυρίως σε 3 παραμέτρους:

- στο γενικότερο κλίμα που δημιουργείται στην Ευρώπη και στον αντίκτυπο που πιθανότατα θα έχει στις αγορές (προφανώς οι εξελίξεις στη Γαλλία -δεύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε.- αλλά και η άνοδος του AfD στη Γερμανία θα «παίξουν» βραχυπρόθεσμα),

- στις ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κάνει άμεσα ο πρωθυπουργός (η αγορά προεξοφλεί ανασχηματισμό, ενώ στο πρώτο 10νθήμερο του Ιουνίου αναμένει και τα νεότερα για την ΤτΕ),

- στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση και στα οικονομικά αποτελέσματα (πολλά αυτήν την τελευταία εβδομάδα για το πρώτο τρίμηνο) και σε επιμέρους εξελίξεις.

Ελληνικά Πετρέλαια αύριο, Εθνική, Motor Oil την Τετάρτη, Alpha Bank στις 29, πρωτίστως όμως ΟΠΑΠ αύριο Τρίτη. Αυξημένου ειδικού βάρους ο Οργανισμός, με αποτίμηση 3,60 δισ. ευρώ, αποδίδει 16,86% από την αρχή του έτους, ενώ είχε μία καλή (+8,65%) προηγούμενη εβδομάδα. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ πρώτος στόχος, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, είναι τα 11,80 ευρώ.

Kαθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ, αυξημένα 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εκτιμά η Alpha Finance ότι θα εμφανίσει ο ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Σύμφωνα με τη Alpha Finance το «highlight» των αποτελεσμάτων θα είναι οι επιδόσεις του Στοιχήματος, που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων 19% στα 345 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ΚΙΝΟ αναμένεται να έχει τις πρώτες θετικές πωλήσεις από το β΄ τρίμηνο του 2009, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 490 εκατ. ευρώ από 481 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όμως κατά γενική εκτίμηση κλάδος «βαρύς» και ρυθμιστής είναι πλέον ο τραπεζικός και σε αυτόν επικεντρώνεται σημαντικό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της ρευστότητας, με το θέμα των warrants να απασχολεί από... εχθές κλάδο και αγορά. Ο Χρ. Κίτσιος από τις 23/5 αναφέρεται στο... παράθυρο σε νέες αλλαγές που ανοίγει εκ των πραγμάτων, με την Εθνική να επανέρχεται στο προσκήνιο και την αποτίμηση του ομίλου να στρώνει πάλι φθάνοντας τα 8,09 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε πως στα 8,43 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αποτίμηση της Alpha Bank και ένα ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα παίζεται ήδη για το αν η ΕΤΕ θα ξεπεράσει την Alpha Bank ή θα διατηρηθεί η διαφορά.

Στον Εκηβόλο έχει ανέβει από νωρίτερα διάγραμμα και μέτρηση του Τραπεζικού Δείκτη, που θεωρείται κλειδί και βραχυπρόθεσμα.

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, καθώς βάζει μπλόκο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Δεδομένης της ισχυρής θέσης που έχει αποκτήσει το Paulson Com. στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσουν «ξένοι παίκτες» αλλά και όσοι πόνταραν στη σχετική διαδικασία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v