XA: Ανοδος με οδηγό τις τράπεζες

Υψηλότερα των 1.225 μονάδων έκλεισε το χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί, μετά το μπαράζ νέων εκθέσεων από διεθνείς οίκους. «Ξεχώρισε» η μετοχή της Εθνικής. Κέρδη για Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Mυτιληναίο. Απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ, Ιntralot. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση του β΄ χρηματιστηριακού εξαμήνου, επιχειρήθηκε μία προσπάθεια αλλαγής κλίματος, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, που δέχεται την μία μετά την άλλη νεότερες θετικές "εισαγόμενες" εκθέσεις.

Σήμερα είχαν σειρά Morgan Stanley και Goldman Sachs. Πιο συγκεκριμένα, με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 3,15 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τη μετοχή της Εθνικής Τρ. η Goldman Sachs. Ο οίκος σημειώνει ότι η Εθνική είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψη στη Χώρα, το ριζικά αλλαγμένο τοπίο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και τις βελτιούμενες λειτουργικές τάσεις, ενώ προβλέπει ότι η Εθνική θα ενισχύσει τη λογιστική της αξία με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με τον οίκο η ΕΤΕ θα εμφανίσει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών, με άνοδο 18% στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων έως το 2018, εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης στα έσοδα από την εγχώρια Αγορά, ισχυρού ελέγχου στα κόστη και βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού, καθώς και της συμβολής στην κερδοφορία από την θυγατρική στην Τουρκία.

"Η Αγορά υποτιμά την προοπτική που έχει για τις Ελληνικές Τράπεζες η ανατιμολόγηση των καταθέσεων, ως έμμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών της ΕΚΤ", λέει η Morgan Stanley η οποία τονίζει ότι είναι "αγοραστής" της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένης της προοπτικής ανόδου τους. Μάλιστα, προσθέτει την Alpha Bank στην Ευρωπαϊκή λίστα των προτιμώμενων μετοχών της, όπου "παίζει" ανάκαμψη των Περιφερειακών Τραπεζών.

Για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο 1,00 και 3,70 ευρώ αντίστοιχα, με σύσταση "οverweight", ενώ για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο 0,42 και 1,95 ευρώ αντίστοιχα, με σύσταση "equalweight".

Πάντως, ο οίκος σημειώνει πως η πολιτική κατάσταση παραμένει περίπλοκη, ενώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην επερχόμενη εξέταση της ποιότητας των assets των Τραπεζών (AQR).

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική οικονομία, για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που αναμένουν οι Αγορές, ενώ η M.S. αναμένει μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2015.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την "ευγενική χορηγία" εκ μέρους των ξένων οίκων, μόνο ο τίτλος της Εθνικής τερμάτισε την συνεδρίαση κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό έκλεισαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Στην περίπτωση των Τραπεζικών μετοχών, παραμένει ζητούμενο αν η σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών αφορά "φρέσκες" τοποθετήσεις, ή απλά "μοιράζεται η τράπουλα" με πωλητές ξένους θεσμικούς και αγοραστές ξένους ιδιώτες, καθώς το δεύτερο μόνο θετική εξέλιξη δεν είναι (!)

Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα, μία κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1235 - 1240 μονάδες και του FTSE25 μέχρι τις 400 μονάδες, μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, επόμενη "στάση" για τον Γενικό Δείκτη οι 1260 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 406 μονάδες.

Το γεγονός ότι λιγότεροι από δέκα τίτλοι του FTSE 25, "απασχολούν" επί καθημερινής βάσεως περισσότερο από το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, στο Χ.Α., όχι μόνο δεν αποτελεί είδηση, αλλά είναι παγιωμένη κατάσταση πολλών μηνών, όπως και η συνεχιζόμενη συναλλακτική απαξίωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των εισηγμένων μετοχών.

Τα ενεργά χαρτοφυλάκια που "κινούν τα νήματα" της Αγοράς και συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα, διαθέσεις, αλλά και την τάση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και δεν δείχνουν να έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τίτλους εκτός 25αρη, ιδίως αν αυτοί είναι χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Όμως εδώ και λίγες ημέρες, κάτι αρχίζει να κινείται στα μεσαία και χαμηλότερα "στρώματα" του ταμπλώ και αρχίζουν να βγαίνουν ειδήσεις από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούνται από σχετική αύξηση της κινητικότητας στις αντίστοιχες μετοχές.

Προηγήθηκε η δημόσια πρόταση της Motor Oil για την Cyclon, στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ακολούθησε η μη δεσμευτική προσφορά στη Forthnet για την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης που κατέθεσε ο ΟΤΕ. Στο εύρος των 250-300 εκατ. ευρώ το τίμημα, ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις της Nova. Σύμβουλος η Barclays.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόταση καλύπτει το σύνολο του δανεισμού της Nova που, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της Forthnet, βρίσκεται στα επίπεδα των 225 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής γνωστοποίησε τις επαφές της διοίκησης με φορείς για την πώληση του "Πόρτο Καρράς". Μεταξύ των συνομιλητών αναφέρεται το επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων "Hines". Η φημολογία για επικείμενες εξελίξεις φαίνεται να δίνει "ανοδικά καύσιμα" στους εμπλεκόμενους με το "Πόρτο Καρράς" τίτλους, Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλό.

Εν τω μεταξύ, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν στους μετόχους τους, την συγχώνευση των δύο εταιρειών δι' απορροφήσεως της Μοχλός από την Τεχνική Ολυμπιακή. 

Επίσης, σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για τις μετοχές της Μαΐλλης που δεν ελέγχει προχωρά η HIG Luxembοurg, η οποία προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 100% των μετοχών μέσω της διαδικασίας του squeeze out. Η Δημόσια Πρόταση αφορά στο σύνολο των μετοχών που δεν κατέχει η HIG. Εν προκειμένω, πρόκειται για 87.355.134 μετοχές ή το 27,05% της εταιρίας. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στο 0,115 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος ο όμιλος Σαράντη προέβη στην υπογραφή συμβολαίου για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τσεχικής εταιρείας ASTRID S.R.O Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 6,5 εκατ. EUR και αντιπροσωπεύει την αξία των εμπορικών σημάτων, ενώ δεν αποκτήθηκαν στοιχεία ενεργητικού ή παθητικού.

Στις παραπάνω μετοχές, αρκετές από τις οποίες δείχνουν να "αφυπνίζονται από μακρύ συναλλακτικό λήθαργο" δεν θα μπορούσε να μην προστεθεί ο τίτλος της FG Europe που κινείται προς νέα υψηλά 61 μηνών, αλλά και οι "τσιμπημένες" συναλλαγές στην Audiovisual.

Στην περίπτωση της τελευταίας είναι "επί θύραις" νέα ΑΜΚ ύψους έως 20 εκατ. ευρώ, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και έκδοση "ΠΑΨ" μετοχών, οι οποίες δεν θα εισαχθούν άμεσα στο Χ.Α. και οι οποίες θα διατεθούν α) για ποσό €970.000,50 υπέρ του μετόχου της Εταιρείας Doson Investments Company, με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων ταμειακών διευκολύνσεων που έχει ήδη καταβάλει η τελευταία προς την Εταιρεία, β) για το ποσό των €19.030.000,50 υπέρ της εταιρείας Doson Investments Company με καταβολή μετρητών, στην τιμή των 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι αρχίζει να κινείται και στις θεωρούμενες χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, ή ακόμα και να ενταθεί, είτε υπό την μορφή επιχειρηματικών deals, είτε υπό την πίεση των Τραπεζών, ιδιαίτερα για εισηγμένες με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και να δώσει "σημεία ζωής" σε ένα εντελώς "απονευρωμένο" κομμάτι του ταμπλώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου του έτους άφησε σημαντικό απολογισμό καθώς συντελέστηκαν μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων (με ΑΜΚ και ομόλογα), ενσωματώθηκε στην Αγορά ο πολιτικός κίνδυνος, λόγω των διπλών εκλογών του Ιουνίου και χωρίς να έχει εκλείψει λόγω της Προεδρικής εκλογής, ενώ σημειώθηκαν γεωπολιτικές αναταραχές σε διάφορα σημεία (Συρία, Ουκρανία, Τουρκία, Ιράκ) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Έτσι, τα σημαντικά κέρδη του 1ου τριμήνου (+15% για το Γενικό Δείκτη) εξανεμίστηκαν σχεδόν στο εξάμηνο (+4,4%) αποτυπώνοντας την υψηλή μεταβλητότητα που έχει άλλωστε εδραιωθεί και λόγω της επενδυτικής φυσιογνωμίας των funds που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και λόγω της παρεμβατικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών που διαθέτουν στις Αγορές άφθονη ρευστότητα.
 
Η παρουσία Γιούνκερ στην Προεδρία της Ε.Ε. διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την αλλαγή ρότας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα και την χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας. Όμως, το πρόσημο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα κριθεί από δύο ζητήματα: την ουσιαστική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων με κορυφαίες τις αποκρατικοποιήσεις και την υπέρβαση της Τραπεζικής εσωστρέφειας με την αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" ώστε να ξεπεραστούν "ανώδυνα" τα Φθινοπωρινά "stress tests". 
 
Απολογιστικά, πάντως, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ένας σημαντικός αριθμός   μετοχών  έχουν πετύχει διψήφιες αποδόσεις από την αρχή του έτους (ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, MLS, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ κ.α.) καταδεικνύοντας ότι  υπάρχουν επενδυτικές επιλογές που επιτυγχάνουν αξιοσημείωτες αποδόσεις ενόσω  οι ελληνικοί 10ετείς τίτλοι με απόδοση 27,1% κατέλαβαν την 1η θέση ανάμεσα σε διάφορες επενδυτικές κατηγορίες διεθνώς. 
 
Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup σαν επικρατέστερο σενάριο και για τον β΄ εξάμηνο είναι οι κινήσεις "Stock-picking".
 
Από εκεί και πέρα, η ολική επαναφορά του Τραπεζικού κλάδου συντελείται αποκλειστικά από τα funds του εξωτερικού που πρωταγωνιστούν τώρα στη ανατιμητική κερδοσκοπία (κάποια είναι τα ίδια που την περίοδο 2010-12 πρωταγωνίστησαν στην υποτιμητική κερδοσκοπία Ελληνικών ομολόγων, μέσω των CDSκαι της εφαρμογής "κατάλληλων εγκυκλίων" εκκαθάρισής τους από την εποπτική αρχή,  αλλά και των Τραπεζικών μετοχών μέσω "ανοικτών" πωλήσεων). Το Ελληνικό επενδυτικό κοινό, έχοντας "τραυματικές" εμπειρίες (dilution effect)  από τη διακράτηση των Τραπεζικών μετοχών αδυνατεί (ή δεν επιθυμεί λόγω απώλειας εμπιστοσύνης) την εκ νέου συμμετοχή του  σε μετοχικούς τίτλους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρακολουθεί πλέον  ως θεατής τις εξελίξεις(!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,08% του δείκτη Nikkei, ενώ έστω και επιφυλακτικά, δείχνουν να επιστρέφουν οι αγοραστές σε Ευρώπη (αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της BNP Paribas, έπειτα από τη συμφωνία της Τράπεζας με τις Αμερικανικές αρχές για την καταβολή προστίμου 8,97 δισ. δολαρίων) και NYSE, με τους Αμερικάνικους δείκτες να διεκδικούν νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, το τελικό νούμερο της HSBC για το κλάδο μεταποίησης (PMI) διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες τον Ιούνιο, ελαφρώς χαμηλότερο από τη προκαταρκτική ανάγνωση τον περασμένο μήνα αλλά πιο πάνω από το νούμερο του Μαΐου (49,4 μονάδες). Ήταν η πρώτη φορά από το Δεκέμβριο όπου ο δείκτης μεταποίησης της HSBC σκαρφαλώνει πάνω από τις 50 μονάδες, σημείο αναφοράς που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης ανακοινώθηκε στο 51,8 σημειώνοντας ήπια πτώση από το 51,9 του Μαΐου. Σημειώνεται πως η ένδειξη του Ιουνίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 7 μηνών.
 
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για την ανεργία Απριλίου στην Ευρωζώνη. Βάσει των νέων εκτιμήσεων, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6%, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 11,7%. Το Μάιο το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητος στο 11,6%.
 
Στις ΗΠΑ, ο κλάδος μεταποίησης της Αμερικανικής οικονομίας συρρικνώθηκε οριακά τον Ιούνιο. Ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management υποχώρησε στο 55,3 τον Ιούνιο από 55,4 τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης ISM θα ενισχυθεί στο 55,8.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι οικονομικές δυνάμεις παραμένουν ευνοϊκές και η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα, εκτιμάει η Goldman Sachs, η οποία πιστεύει ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Οι καταλύτες για αυτήν την εξέλιξη είναι: α) η ισχυρή τουριστική περίοδος, β) η μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, γ) η ανάκαμψη της ζήτησης και δ) η χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
 
Ο κύριος κίνδυνος, καθώς η δραστηριότητα ανακάμπτει, είναι η εκ νέου παρουσία πολιτικής αβεβαιότητας. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο, εκτιμά η Goldman Sachs. To αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η Κυβέρνηση να αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές. Το αποτέλεσμα της επόμενης επανεξέτασης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα είναι το κλειδί. Αμοιβαία συναίνεση με έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε αντάλλαγμα την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών μπορεί να συμβάλουν στην προώθηση πιο ισχυρών ισορροπιών, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Δανειστές της όσο και μεταξύ των Ελληνικών κομμάτων, εν όψει των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.
 
Τέσσερις βιοτεχνίες βάζουν καθημερινά λουκέτο σύμφωνα με τα στοιχεία μητρώου του ΒΕΘ, καθώς στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 771 βιοτεχνίες "κατέβασαν ρολά", όταν ένα χρόνο νωρίτερα, κατά το αντίστοιχο διάστημα ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί στις 929, ενώ σημαντική συρρίκνωση κατά 45% εμφανίζουν και οι νέες εγγραφές.
 
Μάλλον επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς οι δυσκολίες υλοποίησης του εγχειρήματος της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και οι πολιτικές κόντρες που έχουν ενσκήψει με αφορμή τη ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου έχουν επαναφέρει την επιφυλακτικότητα στην Αγορά.
 
Επιπρόσθετα, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από τα διακινούμενα σενάρια για πιθανές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από τα Πανευρωπαϊκά "stress tests".
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1235,77 μονάδες (+1,77%). Όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να σημειώσει διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1220 μονάδων. Κάπου εκεί επέστρεψαν οι αγοραστές στις Τραπεζικές μετοχές, με επικεφαλής την Εθνική, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1227,91 μονάδες (+1,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1228,85 μονάδες με κέρδη 1,20%.
 
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, αυξήθηκε στα 144 εκατ., από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ).
 
Μόλις έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν το 77,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ και Jumbo. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα και Μυτιληναίος.
 
Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας την Intralot και στο υψηλό ημέρας τους Viohalco, Eurobank Properties, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ και Τιτάνα.
 
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η συνεχιζόμενη κίνηση - ασανσέρ για το ΛΑΜΔΑΔ (σήμερα έκλεισε με κέρδη 177,78%), η επιστροφή των αγοραστών και στην Lamda Development, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και σε Altec, Dionic, Νηρέα, ενώ έστω και με "καθυστερημένες" αγορές η MIG Real Estateσυμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.   

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να αποκτούν τον πρώτο λόγο και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.829 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.815, 10.833 για τον Ιούλιο, 123 για τον Αύγουστο και 859 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 397) κινήθηκε μεταξύ 391,5 και 399,5 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,34%.
 
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.709), ΔΕΗ (740), Alpha Bank (2.732), Εθνική (3.000), Πειραιώς (1.842), ΟΠΑΠ (181), MIG (265), Eurobank (1.754), ΓΕΚ (123), Ελ. Πετρέλαια (118), Μυτιληναίο (442), ΕΧΑΕ (369).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, παρά την αύξηση της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τόσο στην spot Αγορά όσο και στα ΣΜΕ, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επενδυτές ήταν απόντες αφού άλλαξαν χέρια μόλις 103 δικαιώματα (86 calls και 17 puts) ενώ καμία μεταβολή δεν παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα (διατηρήθηκε στο 36%).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (104.307.671 τεμ.), Εθνική (1.060.044 τεμ.), Πειραιώς (19.385.884 τεμ.), Eurobank (2.253.674 τεμ.).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. θα υπάρξει τροποποίηση των παραμέτρων διαχείρισης κινδύνου των Παραγώγων προϊόντων, με υποκείμενο τίτλο Τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με τις τιμές και το χρονοδιάγραμμα που παρατίθενται παρακάτω. Προβλέπεται σταδιακή προσαρμογή των τιμών των παραμέτρων με πρώτη εφαρμογή την Παρασκευή 04/07/2014 και δεύτερη εφαρμογή την Παρασκευή 11/07/2014.

 

***Αναλυτικά η ανακοίνωση για την τροποποίηση των παραμέτρων διαχείρισης κινδύνου των Παραγώγων προϊόντων, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v