Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βούλιαξαν οι αγορές του ευρωνότου

Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές προκαλεί η κρίση στην Πορτογαλία και οι ενδείξεις μετάστασης σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Πτώση 12% σε πέντε συνεδριάσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η στάση των ξένων και οι κρίσιμες στηρίξεις για τη συνέχεια.

Καταλυτική αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς αυτός, μετά και το σημερινό κλείσιμο, όχι μόνο διέγραψε όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους, αλλά έχει γυρίσει και σε απώλειες 0,96%.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλήττονται από τον "Πορτογαλικό ιό", όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είχε αρχίσει να "γέρνει" πριν να ξεκινήσει το σήριαλ της Espirito Santo Financial Group,

Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να έρχονται τα νέα από τα Ευρωπαϊκά "stress tests" που αναμένεται να αποκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Έτσι, αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν "υπέρβαρες" κερδοφόρες θέσεις, προτιμώντας να αυξήσουν την ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών ΑΜΚ σε πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που θα "επιβάλλουν" τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests", αλλά και φοβούμενοι μία πιθανή διόρθωση στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Αυτές οι ρευστοποιήσεις έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην "ρηχή" Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης "μετρά" αθροιστικές απώλειες 8,19%, ενώ στις ίδιες πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 12,04%.

Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 34 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (1150,97 μονάδες).

Η στήλη είχε προειδοποιήσει από προηγούμενα σχόλια ότι η καθοδική διάσπαση των 375 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και των 1160 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, θα ενεργοποιούσαν κινήσεις "stop loss" από τα γρήγορα χαρτοφυλάκια που κινούνται αποκλειστικά, βάσει των τεχνικών ενδείξεων. Μάλιστα η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει όταν πολλαπλασιάστηκαν τα "margin calls" από ΑΧΕ προς "ανοιχτούς" πελάτες που έπρεπε είτε να προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων, είτε να καταβάλλουν επιπλέον μετρητά.

Τεχνικά, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, η Αγορά έχει δώσει σήμα εξόδου, ενώ η παραμονή του Γενικού Δείκτη των 1160 μονάδων θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση προς τις 1115, 1090 και 1060 μονάδες. Οποιαδήποτε αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1220 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκλαμβάνεται.

Στην περίπτωση του FTSE25 και αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 365 μονάδες και στην ζώνη 340 - 330. Κάποιες "πρώτες αναπνοές" για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα δοθούν με ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 393 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 406 μονάδων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, πολλές είναι οι πιθανές αιτίες του νέου "ξεπουλήματος" που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χ.Α., όμως όλοι ανεξαιρέτως συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Τραπεζικός κλάδος, διεθνώς, επιστρέφει στο "κάδρο των ανησυχιών"!

Σύμφωνα με την πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, στο 1,5 δισ. έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. ήταν τα κεφάλαια που άντλησε η Αθήνα από τις Αγορές με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου, καθώς η κρίση στην Πορτογαλική Espirito Santo επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση. Στο 3,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο. Επίσης τα ελάχιστα χρηματιστηριακά γραφεία που συνεχίζουν να έχουν "άμεση επαφή" με τα ξένα χαρτοφυλάκια, αναφέρονται σε Κυβερνητικές υπαναχωρήσεις σε προσυμφωνηθέντα, που άλλαξαν την συμπεριφορά των ξένων funds (!)

Σε κάθε περίπτωση το "ξεπούλημα" δείχνει να μεταδίδεται στις Αγορές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και όχι μόνο, με αναστολές διαπραγμάτευσης σε Ιταλικές Τράπεζες. Αναβλήθηκε έκδοση coco Ισπανικής Τράπεζας και ένα Ιταλικό ΙΡΟ, ενώ με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, οι επενδυτές ζυγίζουν τις αποτιμήσεις που βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ή και σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η ανησυχία αυξάνεται, εκτός από τις τελευταίες Τραπεζικές εξελίξεις και από ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

"Πολλά χρήματα οδηγήθηκαν στις Αγορές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, κατά τους τελευταίους μήνες, με τις Τράπεζες να έχουν μεγάλη στάθμιση στα εν λόγω Χρηματιστήρια. Όμως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις θέσεις τους και το κλίμα μπορεί να αναστραφεί πολύ γρήγορα, αν τα funds αποφασίσουν να 'τραβήξουν λεφτά από το τραπέζι" επισημαίνει έγκυρος αναλυτής που παρακολουθεί τις θεωρούμενες Περιφερειακές Αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πολύ άσχημη η εικόνα για το Ελληνικό χρηματιστήριο καθώς μετά το πρόσφατο μετεκλογικό ανοδικό σερί… επανήρθε (με πολύ επιθετικές μάλιστα διαθέσεις) το πτωτικό momentum στα μεσοπρόθεσμα διαγράμματά μας, τονίζει ο Ανδρέας Κόρδας.
 
Στο σημείο που βρισκόμαστε τεχνικά, η ένταση αυτή μπορεί να προκύπτει από την ιδιότητα που χαρακτηρίζει το "κύμα 3" (αν τελικά αποδειχθεί τέτοιο και εάν δε λειτουργήσουν άμεσα οι στηρίξεις εντός του εύρους τιμών 1125-1150), γεγονός που μας δημιουργεί ανησυχία για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών σε βάθος χρόνου. Ακόμα και μία αντίδραση τώρα, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. άνοδο με σταδιακή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών και κατοχύρωση εκ νέου κάποιων επιπέδων που χάθηκαν) για να μας ικανοποιήσει και να αναστρέψει την κακή εικόνα.
 
Πλέον και μετά την διάσπαση την Τρίτη του επιπέδου των 1210 μονάδων, όλη ή πρόσφατη άνοδος μέχρι τις 1328 μονάδες στις 10 Ιουνίου, μπορεί να χαρακτηριστεί συνολικά, ως διορθωτική της  πτωτικής πορείας που ξεκίνησε από το υψηλότερο σημείο των 1379 μονάδων στις 19 Μαρτίου.
 
Με ήδη 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το κλίμα της Αγοράς δεν είναι καθόλου καλό και οι ανησυχίες εντείνονται και εν μέσω συζητήσεων για νέα πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων.
 
Αυτά, καθώς και οι βάσιμοι φόβοι για ενδεχόμενη διόρθωση διαρκείας των ξένων Χρηματιστηρίων (καθώς αυτά προέρχονται από πολύμηνη ανοδική κίνηση), αλλά και η ανησυχία  για γενίκευση των πτωτικών τάσεων στις αναδυόμενες Αγορές, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να οδηγούνται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα σε Τραπεζικές μετοχές.
 
Το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. ενισχύεται και από την κόντρα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την αποκρατικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", για την οποία χθες εγκρίθηκε από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο με 51 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 100.
 
Θέλοντας να επιλέξουμε μια στρατηγική αυτήν την περίοδο, σύμφωνη με τις προσταγές της τεχνικής ανάλυσης, θα υπενθυμίσουμε ότι οι "ώριμοι" επενδυτές δεν προσπαθούν να προβλέψουν που θα πάει η Αγορά, αλλά να κατανοήσουν  που αυτή πηγαίνει, για να την ακολουθήσουν έγκαιρα.
 
Στη δεδομένη στιγμή λοιπόν, αν και οι τιμές είναι ελκυστικές σε σχέση με το πρόσφατο διάστημα, δεν προτείνονται μέθοδοι "Bottom Fishing".
 
"Εφόσον η Αγορά έχει επιλέξει να αποκαλύπτει όχι μόνο την αδιαφορία των αγοραστών στις φθίνουσες τιμές, αλλά και την επιμονή στις πεποιθήσεις των πωλητών,  θα πρέπει να περιμένουμε πολύ υπομονετικά για να δούμε άμεσα αναίρεση της 'κακής' συμπεριφοράς  που η Αγορά επέδειξε με την πτωτική διάσπαση του 1210, πριν ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας και αποφασίσουμε να πάρουμε θέση υπέρ των αγοραστών" αναφέρει ο διευθυντής τμήματος ξένων Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, παρά τα σχετικά καθησυχαστικά νέα από τα χθεσινά πρακτικά της Fed.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Οκτώβριο, εφόσον η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σε τροχιά. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, η Fed θα προχωρήσει σε μια τελική μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού κατά $15 δισ. τον Οκτώβριο, μετά από περικοπές $10 δισ. σε κάθε προηγούμενη συνάντηση. Τα πρακτικά αποκάλυψαν πως τα μέλη της Fed είναι διχασμένα όσον αφορά το πότε θα αυξήσουν για πρώτη φορά τα επιτόκια.
 
Ξεκινώντας την σημερινή ειδησεογραφία από την Ασία, οι Κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 7,2%, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – περίμεναν αύξηση κατά 10,4%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,5%, έναντι προβλέψεων στο 6%. Το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα 31,6 δισ. δολ. από 35,92 το Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέο ρεκόρ στα 36,95 δισ. δολ., που θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σταθερό στο 0,5% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Αγγλία τον Ιούλιο συμφωνώντας και με τις εκτιμήσεις. Το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής παρέμεινε στα 375 δις στερλίνες βάσει και των προβλέψεων.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 11.000 στην Αμερικανική Αγορά εργασίας και επέστρεψαν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 304.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 315.000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στο 27,3% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2014, έναντι 27,5% τον Απρίλιο του 2013 και 27,3% τον Μάρτιο του 2014.
 
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 1183,81 μονάδες, όμως ο αυξημένος τζίρος "πρόδιδε" τις ρευστοποιήσεις όσων, εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, προχωρούσαν σε μειώσεις θέσεων. Έτσι, μετά τις 11.35 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με την πτωτική τάση να αυξάνει στροφές, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1137,87 μονάδες (-3%).
 
Κάπου εκεί "επιστρατεύθηκε" η μετοχή της "νέας" ΕΕΕ που μόλις χθες είχε κλείσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α, με βοήθειες από την Alpha Bank. Την ίδια ώρα άρχισαν να μειώνουν τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Eurobank. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1148,99 μονάδες (-2,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1151,48 μονάδες με απώλειες 1,84%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Folli Follie Group, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.
 
Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, αμετάβλητος τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της MIG, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Alpha Bank, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Intralot, Eurobank Properties (αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της, σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 24% σε 39%. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Πέμπτης 17 Ιουλίου 2014).
 
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,6720 ευρώ (-9,19%) με συναλλαγές 864097 τεμ. της Πειραιώς στα 0,8750 ευρώ (-3,85%) με όγκο 3739175 τεμ. και αυτός της Alpha Bank έκλεισε στα 1,54 ευρώ (-5,52%), διακινώντας 3774045 τεμ.
 
Ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 160,5 εκατ. από τα οποία τα 15,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ). Τέσσερις τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), "απασχόλησαν" το 67,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

---ΧΠΑ

Διευρύνεται το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νέα αύξηση, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.000 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 12.005, 9.199 για τον Ιούλιο, 2.098 για τον Αύγουστο και 708 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 370,25) κινήθηκε μεταξύ 364,75 και 382 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Ελάχιστος δανεισμός τίτλων (42.500 Alpha Bank, 50.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.182), ΔΕΗ (1.445), Alpha Bank (5.915), Εθνική (6.309), Πειραιώς (4.115), MIG (652), Eurobank (4.660), ΟΠΑΠ (695), ΕΧΑΕ (600), Ελ. Πετρέλαια (357), Μυτιληναίο (271), ΓΕΚ (664), Τιτάνα (121), Ελλάκτωρα (423).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 38%, με χαμηλή σχετικά συναλλακτική δραστηριότητα, στα 1236 δικαιώματα (780 calls και 456 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(83.103.479 τεμ.), Εθνική (2.870.610 τεμ.), Πειραιώς (18.586.717 τεμ.), Eurobank (2.042.382 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v