Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Iσχυροποιούνται οι πωλητές

Απώλειες της τάξης του 2% καταγράφει το χρηματιστήριο, με τον FTSE 25 να χάνει τις 380 μονάδες. Πτώση άνω του 3% για Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κέρδη σημειώνει η Eurobank Properties. Ανεβάζει στροφές ο τζίρος.

Διατηρούνται τα μικτά πρόσημα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε να ανακάμψει από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πολλαπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1.165 μονάδων, η σταδιακή μείωση του τζίρου -που κατά πολλούς μπορεί να θεωρήθηκε ανακωχή ή και ολοκλήρωση των επιθετικών πωλήσεων- έδωσε το δικαίωμα στους αγοραστές να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή τον υπερπουλημένο τίτλο της Alpha Bank, ενώ σχετικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Viohalco.

Ωστόσο μετά τις 16.00 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2% και κινείται στις 1.168 μονάδες.

Απώλειες επίσης, άνω του 3%, σημειώνουν Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo. O τζίρος ξεπενρά τα 120 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, με τους εν δυνάμει πωλητές να περνάνε σε σχετική στάση αναμονής, η όλη εικόνα έδωσε το δικαίωμα σε λίγους αγοραστές που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας να δώσουν μια ανάταση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., για τους οποίους παραμένει ζητούμενο για τον μεν δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην κλείσει χαμηλότερα των 375 μονάδων και για τον Γενικό Δείκτη να μη δώσει κλείσιμο κάτω από τις 1.160.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει βαρύ και αυτό προσδίδει αυξημένο ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς πάρα πολλοί από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους δείχνουν να αδυνατούν να δώσουν αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, και έτσι δεν αποκλείεται πιθανό νέο κύμα πωλήσεων να ωθήσει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. χαμηλότερα.

Σηματωρός για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, όμως το γεγονός ότι σήμερα πιέζονται σχετικά και άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, δείχνει ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν την απαιτούμενη «παλέτα» πωλήσεων για να εφαρμόσουν «rotation» στις ημερήσιες πωλήσεις τους.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δεν επιστρέφει με κλεισίματα υψηλότερα των 1.220 και ακόμα καλύτερα των 1.260 μονάδων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο ως τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται και ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v