Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Ξεφουσκώνει» η ανοδική αντίδραση

Αποδυναμώθηκε αρκετά γρήγορα το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα του χρηματιστηρίου, με το ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 1.170 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Alpha, OTE, ΔΕΗ. Απώλειες σημειώνουν ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Τέρνα Ενεργειακή.

Απόλυτα αναμενόμενο το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η πίεση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν επόμενο να φέρει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ακολουθούν επιφυλακτική στάση και τις πορτογαλικές τράπεζες να βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης που έφεραν τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1.183,81 μονάδες.

Όμως, δεδομένου ότι στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος άγγιζε τα 13 εκατ. ευρώ, και με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης ξεπέρναγε τα 24 εκατ. ευρώ, άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες υποψίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι εν δυνάμει πωλητές εκμεταλλεύτηκαν δεόντως το αρχικά θετικό ξεκίνημα στο Χ.Α. ρευστοποιώντας σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Μετά τη διπλή πρόσκρουση του Δείκτη στις παρυφές των 1.184 μονάδων άρχισε αργή, αλλά σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση, που όχι μόνο αφαίρεσε τα αρχικά κέρδη, αλλά γύρισε και τον Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς αν ο Γ.Δ. κλείσει στο κόκκινο αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στο Χ.Α.

Στο πρώτο ημίωρο της ανοδικής αντίδρασης της προσπάθειας ηγήθηκαν δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola και Eurobank Properties (λόγω επικείμενης αύξησης της στάθμισης στους δείκτες). Σταδιακά γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο Eurobank και Εθνική, ενώ έχει χάσει το σημαντικότερο κομμάτι από τα αρχικά του κέρδη ο ΟΤΕ.

Σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος δείχνει να χάνει τα 12,34 ευρώ, καθοδική διάσπαση των οποίων σηματοδοτεί την επιστροφή του σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Παρά το γεγονός, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο τζίρος ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ), είναι εμφανείς οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι τίτλοι ακόμα και στο ταμπλό του FT 25.

Έτσι, ο ΟΛΠ με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης έχει διακινήσει 2.644 τεμάχια, 1.829 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 3.056 η ΕΕΕ, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών παραμένουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Intralot, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω τίτλους δείχνουν να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, περισσότερο λόγω έλλειψης αγοραστών και λιγότερο λόγω των επιθετικών κινήσεων από την πλευρά των πωλητών.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενη η επιστροφή των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στο ταμπλό.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v