Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ανεβασμένο τζίρο συνεχίζεται η διόρθωση

Με πτωτική φόρα ξεκινά και η σημερινή συνεδρίαση, με τους πωλητές να έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους. Άνοδος για Alpha, συνεχίζουν χαμηλότερα ΕΤΕ και Πειραιώς. Κρίσιμα επίπεδα οι 375 μονάδες για τον FT 25 και οι 1.160 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, στο ίδιο ακριβώς τέμπο δείχνει να κινείται η αγορά και την πρώτη ώρα της σημερινής ημέρας, με τις κινήσεις των πωλητών να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό καθώς «πυροβολούν» το σύνολο σχεδόν των μετοχών στο ταμπλό του FT 25, και όχι μόνο.

Το πλέον ανησυχητικό στη μέχρι στιγμής εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό είναι ότι και η σημερινή «νότια» κίνηση συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, ο οποίος μετά τα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές για Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Απόλυτα ενδεικτική η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται στο 1 προς 4, ενώ την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να χτυπούν τα πρώτα margin calls από χρηματιστηριακές προς πελάτες.

Με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Εθνική, MIG, Πειραιώς και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ πτώση άνω του 2% σημειώνουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Από το ταμπλό του FT 25 κέρδη 1,3% καταγράφει ο τίτλος της Alpha, με απλώς θετικό πρόσημο διασώζονται Viohalco και Eurobank Properties.

Πολύ ανησυχητικό και το γεγονός ότι η σημερινή διευρυμένη πτωτική κίνηση στο Χ.Α. δεν υποστηρίζεται από την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση σήμερα δείχνουν διαθέσεις έστω και ισχνής ανοδικής αντίδρασης.

Ασφαλώς και κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς οι πολύ υψηλές συναλλαγές δεν αποκλείεται να εκτονώσουν σχετικά γρήγορα το πρώτο κύμα πωλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι 375 μονάδες για τον FT 25 (πάνω στις οποίες φρέναρε το πρώτο σημερινό πτωτικό κύμα) και οι 1.160 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι τα επόμενα σημεία αναφοράς. Αν για οποιονδήποτε λόγο σημειωθεί καθοδική διάσπαση των παραπάνω επιπέδων, η επόμενη στήριξη για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης εντοπίζεται στις 345 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1.100.

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι η αγορά δεν θα κινηθεί κάθετα χαμηλότερα και ότι θα υπάρξουν προσπάθειες τουλάχιστον ενδοσυνεδριακής αντίδρασης.

Το ζητούμενο είναι αν τα ενεργά χαρτοφυλάκια εκλάβουν αυτές τις προσπάθειες ως ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, ή τις θεωρήσουν σήμα εκτόνωσης της πτωτικής κίνησης (στο τελευταίο συνηγορεί και ο σχετικά υψηλός τζίρος) και προχωρήσουν σε σχετικές επανατοποθετήσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v