Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ανοδική αντίδραση μετά το πτωτικό σερί

Κέρδη υψηλότερα του 1% καταγράφει το χρηματιστήριο, με τον FTSE 25 να κινείται στα επίπεδα των 375 μονάδων. Υπεραποδίδει η Εθνική Τράπεζα. Άνοδο σημειώνουν ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Coca Cola. Πτώση για ΕΥΔΑΠ, Μotor Oil. Περιορισμένος ο τζίρος.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με Ισπανία και Πορτογαλία να σημειώνουν τα πλέον αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ στο ίδιο σκηνικό κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο τζίρος, σημαντικά μειωμένος, με τη  συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ξεπερνά τα 14 εκατ., χωρίς να έχουν σημειωθεί προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση ότι οι αγοραστές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο ταμπλό του FTSE 25 και σε τίτλους που πιέστηκαν σημαντικά το προηγούμενο πενθήμερο, ενώ παραμένει η συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Για όσους ασχολούνται με το trading και μόνο, η υπέρβαση των 376 μονάδων, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίνει μία πρώτη θετική ένδειξη, ενώ κλείσιμο άνω των 381 μονάδων ίσως πρέπει να βάλει σε κάποιες πρώτες σκέψεις όσους έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα short θέσεων.

Στο 1 προς 3 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ από το ταμπλό του FTSE 25, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων ξεχωρίζουν ΕΧΑΕ και Πειραιώς. Αντίθετα, μέχρι στιγμής, αδυναμία αντίδρασης επιδεικνύουν ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΛΠ. 

Σημειώνεται πως από τον FTSE 25 τα μεγλύτερα κέρδη τα σημειώνει η Εθνική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πολύ νωρίς για την εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων και όσοι δεν έχουν "άγχος επανατοποθετήσεων" καλό θα είναι να περιμένουν την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v