Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού «σκόνταψε» η αντίδραση

Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑ, «εκθέτοντας» τους πρωινούς αγοραστές. Πτώση 10% στην εβδομάδα για τις τράπεζες, απώλειες 7,15% για τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη σήμερα για Εθνική, Πειραιώς , ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Folli Folle, ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Ανοδική αντίδραση σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά από αθροιστικές απώλειες 8,19% για τον Γενικό Δείκτη και 12,04% για τον Τραπεζικό δείκτη, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική καθίζηση του τζίρου.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "αντίδραση εντός προγράμματος", με "ανάποδο κλείσιμο", καθώς οι αγοραστές δεν επέδειξαν το απαιτούμενο "πάθος" και έτσι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας, ενώ στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και έξι τίτλοι του FTSE25.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έφερε απώλειες 7,15% για τον Γενικό Δείκτη και 10,32% για τον δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε απώλειες 0,67%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις απώλειές του στο 12,47%. Στα 122,5 εκατ. η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξημένη κατά 12,7%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, όχι μόνο "εξέθεσε" τους πρωινούς αγοραστές, αλλά δεν έδωσε την ευκαιρία πρόσκαιρης αισιοδοξίας για minimum αντίδραση προς τις 1190 - 1200 μονάδες, κάτι που θα μπορούσε να υποστηριχθεί αν ο Δείκτης πετύχαινε κλείσιμο μέσα στην ζώνη 1160 - 1165 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα του ότι οι εξελίξεις στην Banco Espirito Santo ενέτειναν την πτωτική τάση στο Χ.Α., μία προσεκτική ματιά στο διάγραμμα του Τραπεζικού δείκτη μπορεί να διακρίνει ότι αυτός άρχισε να "παίρνει κλίση" την επόμενη της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία "Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποιήσεως της εταιρείας 'Paulson & Co Inc'. στις 3.7.2014, η τελευταία κατέχει έμμεσα, από 30.6.2014, μέσω επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται, 208.373.945 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές κάτω του ορίου του 5,00% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ". Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε κινήσεις "ντόμινο" μεταξύ των ξένων διαχειριστών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

Ξεκινώντας από την τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών, τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ηλίας Ζαχαράκης, που μεταξύ άλλων αναφέρει: H πρόσφατη υποτίμηση της ρουπίας, σε σχέση με τα μεγάλα νομίσματα κατά περίπου 20% (Σεπτέμβριος 2013), βοήθησε την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας να σταθεροποιηθεί σε ανοδικούς ρυθμούς και να καταγράψει ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακολουθώντας και τις υπόλοιπες Ασιατικές οικονομίες.

Πλέον, το ήπιο φορολογικό καθεστώς της Χώρας, η σχετικά ειρηνική περίοδος και οι διεθνείς οικονομικοπολιτικές συγκυρίες που ευνοούν απομάκρυνση επενδυτικών κεφαλαίων από τις "κραταιές δυνάμεις" ΗΠΑ-Ευρώπη (προς αναζήτηση αξιοπρεπέστερων αποδόσεων) βοηθούν τον NSEI να υπεραποδίδει, έχοντας απομακρυνθεί από την μεγάλη διπλή κορυφή των 6200 μονάδων (2008-2011), ενώ παρόμοια συμπεριφορά επέδειξε και ο 30άρης της Βομβάης. Μια μακροπρόθεσμη οπτική υποδηλώνει περεταίρω συνέχιση της ανάπτυξης, έστω και με πιο βραδείς ρυθμούς (όπως πολλάκις έχει αναφερθεί από τους αναλυτές ως ο φόβος της Ασιατικής υπεραπόδοσης), καθώς τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την μετακίνηση κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες Χώρες, ή καλύτερα, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος επιστροφής κεφαλαίων στις ήδη ανεπτυγμένες Χώρες.

Τεχνικά, και σε πιο μεσοπρόθεσμο γράφημα, ο NIFTY παραμένει σε ανοδική τάση, με κοντινές στηρίξεις το 7360 και 7087, με κύρια και σημαντική το 6867. Αντίστοιχα, ο SENSEX βρίσκει στηρίξεις στις 24700 και 23050 μονάδες, έχοντας παρόμοια γραφήματα.

Μεταφερόμενοι στο NYSE και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η Αμερικάνικη Αγορά, σε αντιδιαστολή με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές παραμένει σε "long" κατάσταση, σε ημερήσιο γράφημα, όσο ο Dow Jones συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19700 μονάδων. Βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 16980 - 17000, όπου διάσπαση θα φέρει νέα υψηλά. Το "stop" για τους "long" στις 16700 μονάδες.

- Απόστολος Μάνθος

"Σε εκτεταμένες πωλήσεις και άντληση ρευστότητας έχουν οδηγηθεί από τα τέλη Ιουνίου επενδυτικοί οίκοι και Foreign Institutional Investor (FII) για την αντιμετώπιση των επερχόμενων πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών των τουλάχιστον 128 Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ενόψει των αξιολογήσεων από την ΕΚΤ και την απαρχή της Τραπεζικής εποπτείας (Single Supervisory Mechanism)" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

"Αιχμή το δόρατος" για άλλη μια φορά το "ταλαιπωρημένο τόξο" του Νότου με πρωταγωνίστρια τη Πορτογαλία. Έτσι, αν και ήδη "οχυρωμένες", κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οι Ελληνικές Τράπεζες από τις πραγματοποιηθήσεις ΑΜΚ, η μείωση ανάληψης ρίσκου και θέσεων από τους "υπέρβαρους" πλέον ξένους επενδυτές, έφερε στην αναγνωρισμένη "ρηχή" Αγορά, τα πάνω, κάτω με το Γενικό Δείκτη να κατεβαίνει δέκα - δέκα τις μονάδες καταστρατηγώντας στο διάβα τις στηρίξεις των 1220, των 1180 και των 1160 μονάδων.

Η επιβεβαιωμένη διάσπαση της κατά 25% παράλληλης των "Pitchfan", στις 1135 μονάδες περίπου, για τουλάχιστον 2+ συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα εγείρει θέμα καθοδικής ώθησης προς τη ζώνη στήριξης των 1115 με 1095 μονάδων. Αντιθέτως εάν ο Γενικός Δείκτης επανακτήσει με αξιώσεις τις 1160 μονάδες μπορεί να "αρπάξει" ανοδικά τις 40 μονάδες, που υπολείπονται έως τις 1200 μονάδες.

Η πολλαπλή άρνηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διασπάσει ανοδικά τις 410 μονάδες, κατεβάζοντας το τζίρο συναλλαγών για τρεις τουλάχιστον συνεδριάσεις πέριξ των 405 μονάδων, δημιούργησε τη κατάλληλη τεχνική "καχυποψία" για την επερχόμενη καθοδική λύση.

Έτσι "μη χάνοντας ευκαιρία" ο δείκτης ακολούθησε κατά πόδας το αρνητικό momentum διασπώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το προηγούμενο χαμηλό του Ιουνίου, στις 390 μονάδες. Το γεγονός αυτό, έδωσε την πτωτική ώθηση για την πρώτη στήριξη των 365 μονάδων έχοντας όμως κατά νου την επόμενη των 340 με 330 μονάδων.

Σε πολύ βραχυχρόνιο πεδίο και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η πιθανή διακράτηση των 365 μονάδων μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια ανοδική ανάσα προς τις 384 με 390 μονάδες. Όσο για τον άμεσα εμπλεκόμενο Τραπεζικό Δείκτη μιας, που συν τοις άλλοις (stress test / EKT) έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση τα ξένα funds, έχει ήδη παραδώσει καθοδικά ένα 15% διολισθαίνοντας προς την ισχυρή στήριξη των 142 μονάδων.

-Στρατής Πολυχρονέας

Καίτοι έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄3μήνου στις ΗΠΑ, με το πρώτο δείγμα (αυτό των αποτελεσμάτων της Alcoa) να είναι θετικό, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον χρονικό ορίζοντα που θα ξεκινήσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και από τα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με τον Τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι λογικό αρνητικές εξελίξεις όπως, η μη καταβολή των τόκων από τη Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία που εμπίπτει σε περίπτωση πτώχευσης να ενισχύει την προσφορά, σε μετοχές και ομόλογα, που είχε ήδη ξεκινήσει στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, μέχρι και την ολοκλήρωση των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η ύπαρξη παρόμοιων φαινόμενων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και το προηγούμενο του "bail in".

Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να προσφύγει στις Αγορές, εν μέσω αυτής της αρνητικής συγκυρίας, όχι τόσο γιατί υπήρχε η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όσο γιατί υπήρχε ανάγκη ενίσχυσης του διαπραγματευτικού ατού, που ονομάζεται άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς Αγορές, στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα.

Άλλωστε η λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρώπη στις 30/6/14, "αφαίρεσε τον προστατευτικό μανδύα" που υπήρχε για τη Χώρα, με τους Ευρωπαίους, παρά τις θετικές εκθέσεις που υπάρχουν, να αναφέρονται σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και ακόμα και στην πιθανότητα ενός τρίτου οικονομικού πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η Ελληνική Κυβέρνηση.

"Αυτό που οφείλει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι στην τρέχουσα φάση, η υποχώρηση των αποδόσεων σε εγχώρια Κρατικά χρεόγραφα, αλλά και εταιρικές εκδόσεις, φαίνεται να επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς η αύξηση του κινδύνου της Περιφέρειας ενισχύεται, όπως και η τιμή των Γερμανικών Κρατικών χρεογράφων" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

- Βαγγέλης Σιούτης

Έντονα πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα με αυξημένους τζίρους είχε σαν αποτέλεσμα την διάσπαση σημαντικών στηρίξεων, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε πριν την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς Αγορές και κυρίως στις Αγορές του "Νότου" η υπόθεση της Πορτογαλικής Τράπεζας BES. Αρχικά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 1260 μονάδες και η εσωτερική επικαιρότητα που αφορά την αβεβαιότητα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών ενόψει "stress tests", τα "κόκκινα δάνεια", την καθυστέρηση σε μια απόφαση για τα warrants που θα επιτάχυνε την ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, την έλευση της τρόικας και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, έφερε τις πρώτες ρευστοποιήσεις των ενεργών επενδυτών, που έγιναν εντονότερες με την αναταραχή στις Αγορές της Περιφέρειας.

Η διάσπαση των ΚΜΟ 200 ημερών (απλού και εκθετικού) ενίσχυσε τις πωλήσεις, ενώ και το "σπάσιμο" των "margins" επιδείνωσε το αρνητικό κλίμα στην Αγορά.

Οι ενεργοί επενδυτές σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και άσχημης τεχνικής εικόνας, επιλέγουν την διατήρηση ή δημιουργία ρευστότητας χωρίς να βιάζονται για τοποθετήσεις, παρόλο που διαμορφώνονται ελκυστικές τιμές σε επιμέρους μετοχές.

Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1165 μονάδες και η άμεση επαναφορά πάνω από τις 1185 μονάδες που είναι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, θα ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, αλλιώς η περιοχή των 1100 με 1060 μονάδες είναι η επόμενη περιοχή στήριξης που θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία του Δείκτη.

Η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη είναι επίσης πτωτική, με τις επόμενες στηρίξεις στις 150 με 144 μονάδες ενώ για να αλλάξει η εικόνα του θα πρέπει να επανέλθει αρχικά πάνω από τις 164 μονάδες και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 177 μονάδων.

Η βραχυχρόνια εικόνα των δεικτών και των μετοχών, δεν αλλάζει το γεγονός των υψηλών τοποθετήσεων ξένων επενδυτών στην Ελληνική Αγορά (μετοχές, ομόλογα) ούτε τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Η αντίδραση της Παρασκευής είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα με μειωμένο τζίρο, που δεν αλλάζει την βραχυχρόνια εικόνα της Αγοράς. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εταιρειών στις Η.Π.Α, ενώ περιμένουμε και την κατάληξη των συζητήσεων με την τρόικα, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνου Χατζηδάκη

Χωρίς τα απαραίτητα "καύσιμα" νέων και με τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών να λειτουργούν ανασταλτικά για το επενδυτικό ενδιαφέρον υπερίσχυσε ο νόμος της βαρύτητας, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ακόμα και οι εξελίξεις στην Πορτογαλία έπαιξαν το ρόλο τους, καθώς όχι μόνο περιόρισαν την νέα έκδοση του Ελληνικού ομολόγου, αλλά επέδρασαν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών των Χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Αν και η Ελληνική Αγορά μας έχει συνηθίσει φέτος σε πιο αυτόνομες διακυμάνσεις, η επίδραση των εξωτερικών γεγονότων λόγω της έλλειψης άλλων νέων από το εσωτερικό, επανέφεραν το πτωτικό σκηνικό.

Οι εκκρεμότητες που συσσωρεύτηκαν πολύ γρήγορα έχουν να κάνουν με τις Τράπεζες –όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο- αλλά και με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την "Μικρή ΔΕΗ". Την ίδια στιγμή η συζήτηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και αφορά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα. Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο καθημερινός θόρυβος των δημοσκοπήσεων και πολιτικών εκτιμήσεων ενόψει της Προεδρικής εκλογής, δικαιολογείται σε ικανοποιητικό βαθμό η πρόσφατη εικόνα πωλήσεων.

Ουσιαστικά η Αγορά από το Δεκέμβριο κινείται σε ζώνη διακύμανσης. Αφενός επειδή οι εταιρείες δεν έχουν ακόμα δείξει δύναμη στην κερδοφορία τους, αφετέρου γιατί οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και έχουν δεσπόζουσα σημασία.

Αν απομονωθούν κάποιες ακραίες τιμές ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα "κουτί" διακοσίων μονάδων (1.100 – 1.300) μέσα στο οποίο περισσότερο αναλώνει χρόνο και διαφοροποιεί κάποιες επιμέρους περιπτώσεις βάση κερδοφορίας, παρά ετοιμάζεται για κάποια μεγάλη κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Είναι ενδεικτικό ότι από το "σημείο μηδέν" (1.162 μονάδες) των αποδόσεων από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει περάσει δέκα φορές σε ημερήσια βάση. Αυτό δείχνει ότι η Αγορά διαπραγματεύεται σε επίπεδα που αντανακλούν από λίγο έως πολύ δίκαιες τιμές, έχει μεν μια ροπή προς ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο έναντι της πτώσης, χρειάζεται ωστόσο περισσότερα νέα και λιγότερη προσδοκία για να αλλάξει επίπεδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε την ανοδική αντίδραση από την ζώνη των 1140 μονάδων η οποία ωστόσο δεν είχε αντίστοιχη ένταση σε όγκο συναλλαγών ώστε να δημιουργήσει κάποια πειστική εικόνα ανάκαμψης. Η τομή όλων των βασικών κινητών μέσων (15, 30, 200 ημερών) και η ταχύτητα της πτώσης πιθανότατα να δώσουν ένα ακόμα πτωτικό κύμα προς τις 1.100 – 1.080 μονάδες όπου σταδιακά ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει το σχηματισμό αντιστροφής. Σε αυτό το επίπεδο οι ταλαντωτές θα έχουν εισέλθει στις υπερπουλημένες ζώνες δικαιολογώντας μεγαλύτερο βαθμό αντίδρασης. Σε ότι αφορά την ανοδική διόρθωση αυτή εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην ζώνη 1.170 – 1.190 μονάδων με βάση τους τζίρους που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή.

Στις κυριότερες προγραμματισμένες οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών και ο βαθμός κάλυψης της δημόσιας προσφοράς μετοχών της εταιρείας "Άνεμος". Σε επιχειρηματικό επίπεδο την Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία απάντησης της Forthnet στην μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova ενώ στις 15 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων για την εθελούσια έξοδο στον ΟΠΑΠ.

Τέλος και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. συνεχίζονται στην Αμερική οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου με κυριότερες αυτές των Citi (14/7), Goldman Sachs, Intel, Yahoo, JPMorgan, Johnson & Johnson (15/7), eBay, Bank of America, Abbott Laboratories (16/7) Morgan Stanley, IBM, Google, Philip Morris, Novartis (17/7) και Bank of New York, General Electric (18/7).

Οι διεθνείς οικονομικές αναλύσεις 

Μικτά πρόσημα φαίνεται να επικρατούν από το κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, μέχρι την Ευρώπη και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς εξασθένησαν τα αρχικά κέρδη που προκάλεσε η ανακοίνωση της Banco Espirito Santo, σύμφωνα με την οποία το Πορτογαλικό Πιστωτικό Ίδρυμα διαθέτει 2,1 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαιο, εκτός από το ελάχιστο που απαιτείται να κατέχει, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της, στην υπόλοιπη σύνθετη δομή της εταιρείας Συμμετοχών.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, την ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων σε Πορτογαλικές Τράπεζες επισημαίνει σε έκτακτη ανακοίνωση το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για "εστίες αδυναμίας". "Το ΔΝΤ δεν κάνει σχόλια για μεμονωμένα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Δεν υπήρξε πανικός στην Περιφέρεια" υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της πολύκροτης υπόθεσης της Banco Espirito Santo στην Αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου. Κατά τους συντάκτες του πρακτορείου, η ειδοποιός διαφορά είναι η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από τότε που ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τις Αγορές ότι θα στηρίξει το ευρώ "whatever it takes", οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου κινούνται πτωτικά.

Από την άλλη, ο "άτυπος" οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, καλά κρατεί.
Έτσι η Commerzbank έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο $800 εκατ. στις ΗΠΑ. Η Τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει επιπλέον ζημίες $300 εκατ. για το 2014, καθώς το πρόστιμο υπολογιζόταν να φτάσει ως τα $500 εκατ. 0ι Αμερικανικές αρχές διερευνούν και άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες για παραβίαση κυρώσεων, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank.

Την ίδια ώρα, η Γερμανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση του σταθμάρχη της CIA, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ και όπως μετέδωσαν οι "F.T., η BoE ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να περιορίσει την δυνατότητα των Τραπεζών να χρησιμοποιούν cocos όταν υπολογίζουν τον δείκτη μόχλευσης ή να απαγορεύσουν εξολοκλήρου τη χρήση τους για τον υπολογισμό του δείκτη. Οι προτάσεις μπορεί να αυξήσουν την πίεση στις Τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να επιφέρουν πλήγμα σε Ιδρύματα όπως η Barclays που πουλάνε "μετατρέψιμες ομολογίες" στους επενδυτές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Wells Fargo, η οποία, παρά την αύξηση των κερδών, εμφάνισε μείωση εσόδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά, σχολιάζει η JP Morgan. Κρίνοντας από τον δείκτη οικονομικού κλίματος, μάλιστα, αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Αυτό δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη, δεδομένου του βάθους της Ελληνικής ύφεσης. Μια επιστροφή στην ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο η "κληρονομιά" της κρίσης -η υψηλή ανεργία, η πτώση των τιμών και το αυξημένο χρέος- θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, λέει ο διεθνής οίκος.

Δεδομένων αυτών των χρόνιων συνεπειών της βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται όσο περισσότερη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί. Και στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμη κάποια δημοσιονομική ευελιξία. Αν και η ανάπτυξη φαίνεται πως θα εκπλήξει θετικά, και τα δημοσιονομικά πάνε καλύτερα του αναμενόμενου, το δημοσιονομικό ταξίδι της Ελλάδας παραμένει δύσκολο, σημειώνει η JP Morgan. Η Χώρα έχει ήδη λάβει κάποια ελάφρυνση του χρέους της και πιθανότατα θα υπάρξει και άλλη το Φθινόπωρο.

Την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 17 Οκτωβρίου 2014.
Συνολικά 1.025 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν τον Απρίλιο, εμφανίζοντας μείωση κατά 35,6% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο τετράμηνο εμφάνισαν μείωση 27,8%.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap" και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1171,73 μονάδες (+1,76%), όμως η "αδυναμία" των αγοραστών, σταδιακά, γινόταν όλο και πιο εμφανής με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1159,38 μονάδες (+0,69%) και τελικά έκλεισε μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας των 1154,83 και πιο συγκεκριμένα στις 1154,89 μονάδες με κέρδη 0,30%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 160,69 μονάδες (+2,99%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,6360 ευρώ (+2,99%) για να κλείσει με αρνητικό πρόσημο δείχνοντας ότι έχει μόνιμο πωλητή, ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 2,54 ευρώ (+4,53%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,56 ευρώ (+4%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3580 ευρώ (+2,29%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι έκλεισαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και Eurobank Properties και με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ, Μέτκα και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Viohalco, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 79,3 εκατ. από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ).

--ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί, με μία αναιμική προσπάθεια αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική συρρίκνωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.386 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.254, 4.706 για τον Ιούλιο, 1.380 για τον Αύγουστο και 168 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 373) κινήθηκε μεταξύ 371,5 και 378,25 μονάδων, κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,18%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (727), ΔΕΗ (521), Alpha Bank (2.118), Εθνική (3.787), Πειραιώς (1.232), MIG (254), Eurobank (967), ΟΠΑΠ (286), ΕΧΑΕ (339), Ελ. Πετρέλαια (119), Μυτιληναίο (254), ΓΕΚ (5.370).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης παρέμεινε ικανοποιητικό αφού σημειώθηκαν συνολικά 1.321 δικαιώματα (1.083 calls και 238 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.103.479 τεμ.), Εθνική (2.898.089 τεμ.), Πειραιώς (18.674.921 τεμ.), Eurobank (2.042.382 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 53.300 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v