Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με «οδηγό» τους τραπεζικούς τίτλους

Προς τις 1.180 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της κίνησης μετά από απώλειες 10% την προηγούμενη εβδομάδα. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Υπεραπόδοση για Εθνική, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.

Παραμένει στο πράσινο το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, και τα αρχικά κέρδη παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω διεύρυνσης, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την άλλη, η μέχρι στιγμής συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη του στόχου, που είναι η επιστροφή του τζίρου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Στο πέντε προς ένα διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως έξω από τα στενά όρια του FTSE25 δεν υφίσταται τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Κοντολογίς, και για όσους επιμένουν να παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ακόμα ένα χιλιοπαιγμένο έργο δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου μόνο ζητούμενο είναι το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Από εκεί και πέρα, και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να ηγείται της ανοδικής αντίδρασης, ενώ ακολουθεί και ο υπόλοιπος 25αρης.

Έτσι, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης και ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 11,5 εκατ., το σύνολο των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 3% σημειώνουν Εθνική και ΟΛΠ.

Επίσης με άνοδο μεγαλύτερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Πειραιώς, Viohalco, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι η μέχρι στιγμής κίνηση στο Χ.Α. θεωρείται απόλυτα μονόπαντη και μάλλον χαμηλού κόστους, ζητούμενο είναι το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έρχεται από μία αρκετά δύσκολη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε κι έφερε απώλειες 7,15% για τον Γενικό Δείκτη και 10,32% για τον δείκτη των τραπεζών. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε απώλειες 0,67%, ενώ ο Τραπεζικός αύξησε τις απώλειές του στο 12,47%.

Επίσης, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, στην αγορά παραγώγων, λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v