Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τέταρτος μήνας πτώσης ο Ιούλιος

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο στον απόηχο των διεθνών εξελίξεων. Επιβαρύνεται η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών blue chips. Εκλεισε ο Ιούλιος με απώλειες 8,15% για τις τράπεζες και πτώση 3,73% του ΓΔ. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Νέφη ανησυχιών δείχνουν να συγκεντρώνονται πάνω από τα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ και αυτό είναι ότι χειρότερο για την ήδη "ταλαιπωρημένη" εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Επιλεκτική χρεοκοπία από την Αργεντινή, επιστροφή ανησυχιών για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και γεωπολιτικές ανησυχίες σε Ουκρανία, Γάζα και Λιβύη, δημιουργούν ισχυρότατο δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, οι περισσότερες των οποίων κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και δυστυχώς για το Χ.Α. έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης.

"Καρέ" της πτώσης για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έφερε η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του μήνα.

"Καρέ" της πτώσης και για τον μήνα, καθώς ο Ιούλιος αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, δίνοντας απώλειες 3,73% για τον Γενικό Δείκτη και 8,15% για τον δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης διασώζεται με οριακά κέρδη 0,54%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες της τάξεως του 13,75%.

Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, για τον μήνα που ολοκληρώθηκε διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 129%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013.

Μετοχή του επταμήνου η Spider με απόδοση 375%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενους πτωτικούς μήνες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε να "δει" από την περίοδο Φεβρουάριος - Μάιος 2012.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά πτωτική, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "είδε" τα χαμηλά ημέρας ελάχιστα πριν τις τελικές δημοπρασίες, για να κλείσει σχετικά ψηλότερα.

Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (29) - πτωτικών (75) μετοχών, δεν αφήνει ιδιαίτερα μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια, σε συνδυασμό ότι αρκετοί τίτλοι του FTSE25, έδωσαν "κραχτό" σήμα εξόδου, σε ημερήσιο γράφημα, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η τεχνική εικόνα στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Ανησυχητικά μηνύματα δίνει η τεχνική ανάλυση και για τα "μεγάλα μαγαζιά", με τον DAX να έχει γυρίσει σε θέση "short", ενώ το ίδιο θα συμβεί για Dow Jones και S&P 500 να κλείσουν σήμερα χαμηλότερα των 16800 και 1952 μονάδων αντίστοιχα.

Νέα χαμηλά 52 εβδομάδων και για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του δολαρίου που έχασε την σημαντική στήριξη των 1,3420 (ΚΜΟ 200 ημερών) και το ψυχολογικό όριο των 1,34 και κινείται ολοταχώς προς την επόμενη στήριξη των 1,3375.

Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό, καθώς πολλά funds επιλέγουν να μειώσουν θέσεις γενικώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δύσκολη για τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους επενδυτές είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία, με κύρια αίτια ένα μείγμα οικονομικών, εταιρικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, επισημαίνει ο Στέλιος Στυλιανίδης.

Η αρχή έγινε με τις Ουκρανικές συγκρούσεις, ο απόηχος των οποίων έφερε τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη χθεσινή της πρώτη αντίδραση με εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Πολωνία. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ε.Ε. προς τη Ρωσία ήταν με στοιχεία της Κομισιόν για 2013 στα €148,9 δισ και οι εισαγωγές στα €221,6 δισ. Επιπλέον η Ε.Ε. είναι ο πιο σημαντικός διεθνής επενδυτής στη Ρωσία με σχεδόν το 75% των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη Χώρα να προέρχονται από την Ε.Ε..

Ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαϊκές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα των εκατέρωθεν κυρώσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή τους τιμή. Επιπρόσθετα μόλις πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα 6μηνου της Πορτογαλικής Τράπεζας Banco Espirito Santoκαταγράφοντας καθαρή ζημιά €3,6 δισ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών για την κατάσταση στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, αν και το συγκεκριμένο γεγονός μάλλον περιορίζεται στα εσωτερικά της Πορτογαλίας.

Η χθεσινή 2η αθέτηση πληρωμών της Αργεντινής, ύστερα από το 2001 είναι επίσης ένα γεγονός, το οποίο προστίθεται στα ανωτέρω και ενισχύει την αποστροφή προς τον κίνδυνο των επενδυτών. Αντίθετα οι Αμερικανικές Αγορές δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους, υποβοηθούμενοι βέβαια από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και την διαφαινόμενη ενίσχυση της οικονομίας.

Η Ελληνική Αγορά, βέβαια, όντας πιο ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και πιο ρηχή ως Αγορά, υφίσταται μεγάλες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υφίσταται διψήφιες απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά του Μαρτίου, αλλά και να σημειώνει τριψήφια κέρδη από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012.

"Η συνέχεια απαιτεί μεγάλη προσοχή, διότι οι διεθνείς ανεπτυγμένες μετοχικές Αγορές έχουν υπεραποδώσει από το 2009 και η ευαισθησία των επενδυτών σε αρνητικά γεγονότα είναι αρκετά μεγάλη. Όσο αφορά στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές και τις πολιτικές εξελίξεις του 2ουεξαμήνου του 2014" αναφέρει ο προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Ιδιωτικών Χαρτοφυλακίων τηςAttica Wealth Management.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, την ψύχραιμη εικόνα των Ασιατικών Χρηματιστηρίων (η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του γεν, έδωσε ώθηση στους εξαγωγείς της Ιαπωνίας), διαδέχθηκαν οι αξιοπρόσεκτες απώλειες στην Ευρώπη, με τα Χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου να πιέζονται περισσότερο, ενώ με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Τραπεζικός κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά τις ζημιές - ρεκόρ που ανακοίνωσε η Πορτογαλική Banco Espirito Santo (προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευση της μετοχής, η οποία επανήλθε στις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 40%, για να ακολουθήσουν δύο υποβαθμίσεις, από τη Citigroup σε "neutral" από "buy" και από τη Societe Generale σε "sell" από "hold"), και οι οποίες την οδηγούν σε υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος που μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση ατομικών ευθυνών, περιλαμβανομένων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, οικονομικού διευθυντή αλλά και μελών της διοίκησης.
 
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο στο 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν είχε υποχωρήσει στο 0,1%.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 23.000 στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 302.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 301.000 νέους ανέργους.
 
Ραγδαία πτώση σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης Chicago PMI. Αναλυτικά, ο δείκτης υποχώρησε στις 52,6 μονάδες από 62,6 μονάδες τον Ιούνιο, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch να τον τοποθετούν στις 63,5 μονάδες. Είναι η πιο μεγάλη πτώση που έχει σημειώσει ο δείκτης από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.
 
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε επιλεκτική χρεοκοπία (SD- Selective default), από "CCC-" πριν, προχώρησε η S&P. Ο διεθνής οίκος προέβη στην υποβάθμιση καθώς η Χώρα δεν αποπλήρωσε τόκους συνολικού ύψους 539 εκατ. δολαρίων.
 
"Η Wall αναμένεται να σημειώσει μια μεγάλη διόρθωση", προέβλεψε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, ενώ προειδοποίησε για μια νέα "απατηλή αυγή" της Αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως οι μετοχές δεν είναι υπερβολικά υπερτιμημένες σε αυτό το σημείο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αναθεωρεί η Citigroup τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πλέον ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 0,3% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%. Σύμφωνα με τη Citi ο Τουρισμός και οι Εξαγωγές θα είναι οι "λοκομοτίβες" της ανάκαμψης το β΄ τρίμηνο. 

Από τις μετοχές του FTSE25,, που όλες έκλεισαν στο "κόκκινο", δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, EEE, Eurobank Properties, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΛΠ.
Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, σήμα εξόδου έδωσαν οι ΟΤΕ (με την διάσπαση των 10,50 ευρώ), Μυτιληναίος (με την καθοδική διάσπαση των 6,50 ευρώ), ΟΠΑΠ (καθώς έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα των 12,50 ευρώ) και ΕΧΑΕ (με την διάσπαση των 7,50 ευρώ).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι οι μετοχές των Τραπεζών "κρατούν το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης", ενώ η υποχώρηση των τιμών, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω από τις πρόσφατες ΑΜΚ φέρνουν προβληματισμό και ανησυχία στους επενδυτές, που διαπιστώνουν την απουσία αγοραστών και από την άλλη "δημιουργούν χώρο" για κάθε είδους σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα κρίσιμη θεωρείται η τεχνική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Την πλέον αρνητική, τεχνικά, εικόνα την έχουν η Εθνική που έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 2,43 ευρώ, υποχωρώντας μέχρι τα 2,39 ευρώ (-3,24%). Επόμενη σημαντική στήριξη, η τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (2,20 ευρώ). Ακριβώς επάνω στην κρίσιμη στήριξη των 0,60 ευρώ πέτυχε ο τίτλος της Alpha Bank, όμως ενδοσυνεδριακά "άδειασε" μέχρι τα 0,5930 ευρώ (-4,35%). Κλεισίματα χαμηλότερα των 0,60 ευρώ ενδυναμώνουν το σενάριο για πιθανή υποχώρηση προς τα 0,55 ευρώ.

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα στην Eurobank που πρέπει να "αγωνιστεί" για να κρατήσει την στήριξη στα 0,33 ευρώ, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 0,31 ευρώ (τιμή πρόσφατης ΑΜΚ).
Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα στην Πειραιώς όσο αυτή δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,50 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,38 ευρώ.

Ο τζίρος, παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. όμως ήταν μεγαλύτερο από τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις φθάνοντας τα 84,3 εκατ. από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Χαμηλότερα του 25αρη, το "παλεψε" η Ιντρακόμ, όμως τελικά "υπέκυψε" κλείνοντας αμετάβλητη. Σύμφωνα με τον "Χαμαιλέοντα" είναι θέμα ημερών να κλείσει το deal Vodafone - HOL - Ιντρακόμ, επαναφέροντας το ενδιαφέρον, που είχε ατονήσει, στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών.

Τέλος σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή του Νηρέα.

Από εκεί και πέρα, η διαφορά με τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ήταν ότι σήμερα οι πωλητές έδειξαν ότι "διαθέτουν εναλλακτικές" επεκτείνοντας την "δραστηριότητά" τους και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ (!)
 
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, περαιτέρω "κωλυσιεργία" στα παρόντα επίπεδα και κοντά στη ζώνη 1170 με 1140 μονάδες θα "ανοίξει την όρεξη" στις "Bears" για μια νέα προσπάθεια επαφής με τις 1115 μονάδες.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η "υφαρπαγή" της περιοχής των 1210 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και κατεύθυνση προς το όριο επανεξέτασης της υπάρχουσας καθοδικής τάσης στις 1240 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου διασπώντας καθοδικά τις 378, στο βραχυχρόνιο διάγραμμα, καθοδική λύση των 365 μονάδων θα ενεργοποιήσει ρευστοποιήσεις με κατεύθυνση το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης των 340 μονάδων.

Αντίθετα, παραμένει τεχνικά ζητούμενο η επιστροφή στην ζώνη 385 - 399.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης σημαντικής υποχώρησης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και το περιορισμένο ενδιαφέρον, στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.064 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.873, 3.707 για τον Αύγουστο, 164 για τον Σεπτέμβριο, 2 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 374) κινήθηκε μεταξύ 372,75 και 382,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,20%.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (300.000 Alpha Bank, 15.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.234), ΔΕΗ (793), Alpha Bank (3.537), Εθνική (2.228), Πειραιώς (2.377), Eurobank (767), ΓΕΚ (487), Μυτιληναίο (236), ΕΧΑΕ (129), Ελ. Πετρέλαια (228), Motor Oil (132), ΟΠΑΠ (331).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 38%, με σταθερά χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 119 δικαιώματα (17 calls και 102 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (75.104.838 τεμ.), Εθνική (3.567.236 τεμ.), Πειραιώς (18.779.517 τεμ.), Eurobank (20.758.198 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v