Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «κόλλησε» το χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Απώλειες κατέγραψαν Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη σημείωσαν ΟΠΑΠ, Coca Cola, Πειραιώς. Οι κρίσιμες τεχνικές ζώνες για ΓΔ και FTSE 25.

Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που μπορεί να απέφυγε τα χειρότερα αναδυόμενος από το χαμηλό ημέρας, αλλά η γενικότερη εικόνα της Αγοράς δεν έπεισε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Ξεκινώντας από τον τζίρο, αυτός ήταν χαμηλότερος από χθες, ενώ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση περιορίστηκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η μικτή αξία συναλλαγών προσγειώθηκε στα 74,3 εκατ. από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΠΡΟ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕΤΠ), περιορίζοντας την καθαρή αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 57 εκατ. και με αυτά τα δεδομένα η Αγορά δεν μπορεί να στοχεύει ιδιαίτερα υψηλά.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 1197,72 μονάδες, όμως γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, στο Τραπεζικό ταμπλώ και με μία περίπου κάθετη κίνηση ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1182,54 μονάδες (-1,12%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 155,87 μονάδες (-2,02%). Ο τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,6060 ευρώ (-1,46%), της Εθνικής μέχρι τα 2,43 ευρώ (-3,19%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,56 ευρώ (-1,89%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3390 ευρώ (-1,74%).

Κάπου εκεί "χτύπησε μίνι συναγερμός" και ξεκίνησε σχετική κινητικότητα στις τάξεις των λίγων αγοραστών, που είχε σαν αποτέλεσμα στις 12.57 ο Γενικός Δείκτης να "ξαναδεί" το θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1194,54 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1194,78 με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και αν υποστηριχθεί ότι έδειξαν ότι αντέχουν οι στηρίξεις των 0,60 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,33 ευρώ για την Eurobank και των 1,50 ευρώ για την Πειραιώς, δεν μπορεί να υποστηριχθεί το ίδιο και για τον τίτλο της Εθνικής, που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την θεωρητική στήριξη των 2,50 ευρώ, "φρενάροντας" στην αμέσως επόμενη στήριξη των 2,43 ευρώ, για αντιδράσει σχετικά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς καθοδική διάσπαση των 2,43 ευρώ θα ενδυναμώσει την πτωτική τάση, "ανοίγοντας την καταπακτή" για την ισχυρή στήριξη των 2,20 ευρώ (τιμή πρόσφατης ΑΜΚ).

Με βάση το ημερήσιο διάγραμμα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχει δώσει "intraday έξοδο" ενώ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 160 για να μην κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση οι 165 μονάδες είναι η κύρια διαγραμματική μας αντίσταση και οι 152 - 151 μονάδες η αμέσως επόμενη στήριξη.

Επειδή η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό στην βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, ιδιαίτερα αποφασιστικές περιοχές θεωρούνται οι 1181 - 1177 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και 380 - 378 μονάδες, για τον FTSE25, όπου και κλείνουν τα "gap" που άφησε η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Συμπερασματικά, η Αγορά, το τελευταίο διάστημα, κινείται σε ένα πτωτικό κανάλι έχοντας κάνει μία βάση στην μεγάλη περιοχή στήριξης που ουσιαστικά μας ορίζει την μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα των τελευταίων δύο ετών.

Η ζώνη 365 - 355 για τον FTSE25 και αντίστοιχα η ζώνη 1140 - 1100 για τον Γενικό Δείκτη, θα συνεχίσουν να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς καθοδική διάσπαση θα φέρει κινήσεις "stop loss" από μεσοπρόθεσμους επενδυτές, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση της τελευταίας 2ετίας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μετά την πρόσφατη ανοδική αντίδραση από το επίπεδο πέριξ των 1135 μονάδων που είχε αναφερθεί ως ιδιαίτερα κρίσιμο τεχνικά, οι αντιστάσεις κοντά στο 1210 του Γενικού Δείκτη αποδείχθηκαν, όπως αναμενόταν, ικανές να ανακόψουν την ανοδική πορεία αυτή, έστω και προσωρινά, επισημαίνει ο Ανδρέας Κόρδας.

Παραμένουμε στην εκτίμηση μας πως το επίπεδο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και καθορίζει το μεσοπρόθεσμο momentum, υπενθυμίζοντας μας στην μεγάλη εικόνα, ότι προερχόμαστε από μια έντονη πτωτική κίνηση και δεν παραβλέπουμε ότι παραμένουμε σε πτωτικό momentum έως ότου ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώσει τιμές πάνω από αυτό, ειδάλλως η άνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως διορθωτική.

Στην παρούσα φάση στην Αγορά επικρατεί μια σχετική νευρικότητα από φήμες για νέες ΑΜΚ για τις Τράπεζες αλλά και γενικότερα από εκτιμήσεις για την πραγματική τους κεφαλαιακή κατάσταση.

Οι σημαντικές εξελίξεις για την Ελληνική οικονομία έχουν μετατεθεί για μετά το τέλος του Καλοκαιριού, καθώς το κλιμάκιο της Ελληνικής Κυβέρνησης θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο 15-θήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στα μακροοικονομικά και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την Τρίτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (PPI) αυξήθηκε κατά 1,1% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 0,6% τον Μάιο.

Στα διεθνή Χρηματιστήρια, αν και υπάρχουν σαφή σημάδια "κόπωσης" μετά από ένα εκπληκτικό πρώτο 6μηνο για τους Αμερικάνικους δείκτες, το κλίμα σε καμία περίπτωση δεν έχει αντιστραφεί. Εν μέσω πολεμικών ανταποκρίσεων από τη Γάζα και με το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανοιχτό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η πλειονότητα των μετοχών των βασικών δεικτών στην Αμερική, συνεχίζουν "ατάραχες" να διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές και ελάχιστα έχουν υποχωρήσει από τις υψηλότερες που κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα. Περίπου το 70% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη τριμήνου και έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες κατά 63% .

Οι επενδυτές ανέμεναν την ανακοίνωση τριμηνιαίας ανάπτυξης των Ηνωμένων πολιτειών (+4%) καθώς επίσης και την σύσκεψη της Fed, που πολύ πιστεύουν θα οδηγήσει σε μια πιο επιθετική προοπτική καθώς αναμένεται να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά επιπλέον 10 δισ δολάρια.

Η Fed δεν θα αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις και η πρόεδρος Janet Yellen δεν θα δώσει συνέντευξη, αφήνοντας τους επενδυτές να επικεντρωθούν αποκλειστικά στις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα στις 9 μμ ώρα Ελλάδος .

"Από τεχνικής άποψης, τα διαγράμματα έχουνε δώσει τη βδομάδα που πέρασε αρκετές συνεχόμενες αρνητικές αποκλίσεις σε πολλούς τεχνικούς δείκτες, γεγονός που φανερώνει ότι τα περιθώρια για άμεση συνέχιση της ανόδου στενεύουν απειλητικά, αν και επικρατεί η αίσθηση πως το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, για τον δείκτη S&P 500, θα καταρριφτεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Να πούμε πως ο DΑΧ έχει προηγηθεί οποιασδήποτε επικείμενης διόρθωσης καθώς απέχει ήδη από τα υψηλά του 4%" αναφέρει ο διευθυντής τμήματος ξένων Αγορών τηςGuardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με "πράσινη εξαίρεση" την Σαγκάη (-0,09%), ήπια πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, παρά την θετική έκπληξη από το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου και με τους επενδυτές να περιμένουν τους "χρησμούς" τηςFed, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε περαιτέρω μείωση του προγράμματός αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια στο ύψος των 25 δισ. δολαρίων τον μήνα, με προοπτική να το σταματήσει πλήρως τον Οκτώβριο.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η Αγορά στο Τόκιο άγγιξε νέο υψηλό έξι μηνών, καθώς τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα (Honda, Tokyo Electron) αντιστάθμισαν τα χειρότερα μακροοικονομικά στοιχεία αναφορικά με τη Βιομηχανική παραγωγή της Χώρας. Αναλυτικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, για το μήνα Ιούνιο υποχώρησε 3,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός πτώσης από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011. Οι αναλυτές εκτιμούσαν μείωση της τάξης του 1,2%. 
 
Σύμφωνα με τη JPMorgan, το 25% των εταιρειών που συμμετέχουν στον ευρύτερο δείκτη Topix στο Τόκιο, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου με τις πωλήσεις να είναι ενισχυμένες κατά 7% από την αρχή του έτους και καθαρά έσοδα 11% υψηλότερα.
 
Στην Κίνα, η αντιμονοπωλιακή έρευνα που διεξάγεται στην Microsoft, ώθησε σε άνοδο τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου (Shandong Inspur Software Co., China National Software & Service Co., Yonyou Software Co.).
 
Εν τω μεταξύ, κυρώσεις κατά της VTB, της Τράπεζας της Μόσχας και της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας επέβαλαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Χώρας. Οι κυρώσεις στις τρεις Τράπεζες απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ και σε Αμερικανικές εταιρείες να κάνουν συναλλαγές σε χρέος με ωριμότητα άνω των 90 ημερών και σε μετοχές. Μετά την απόφαση, στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι μεγάλες Τράπεζες της Χώρας, εκτός από την Sberbank.
 
Από την άλλη, διευρύνεται η έρευνα για τα ανώνυμα “dark pool” (επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουνσυναλλαγές μεγάλων πακέτων μετοχών ανωνύμως και δέχονται τα πυρά των ρυθμιστικών Αρχών, αλλά και του πολιτικού κόσμου, καθώς επιτρέπουν στους trader υψηλής συχνότητας να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα και να βρίσκονται "ένα βήμα μπροστά" έναντι των άλλων πελατών της Τράπεζας) των Επενδυτικών Τραπεζών καθώς πλέον στο στόχαστρο μπαίνει η UBS, αλλά και η Deutsche Bank. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, η  UBS ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές αναφορικά με τις δραστηριότητες trading από τα "dark pool", ενώ η Deutsche Bank δήλωσε πως της ζητήθηκαν στοιχεία αναφορικά με το trading υψηλής συχνότητας.
 
Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου ηBanco Espirito Santo, μετά το κλείσιμο της Αγοράς στη Λισσαβόνα. Ανάλογα με το μέγεθος των επισφαλειών, αναλυτές εκτιμούν, ότι το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των 2,1 δισ. ευρώ που διαθέτει, μπορεί να μην είναι αρκετό.
 
Μένοντας στην Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε οριακά τον Ιούλιο στο 102,2 από 102,1 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", οι αναλυτές προέβλεπαν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και υποχώρηση του δείκτη στο 101,9.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι καταστάσεις μισθοδοσίας στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 218.000 με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 238.000.
 
Η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ανακάμπτοντας από την ύφεση του πρώτου τριμήνου του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2%. Η ύφεση του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 2,1% από 2,9% προηγουμένως. 
 
Η Goldman Sachs αποκτά πιο επιφυλακτική προσέγγιση τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα των Επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο αυξάνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση της για τα μετρητά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, "Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί και το τι μπορούμε να περιμένουμε για να πάμε μπροστά" τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το Φθινόπωρο του 2012, για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας.
 
Συναλλαγές στα Ελληνικά CDS καταγράφηκαν για πρώτη φορά ύστερα από δυο χρόνια σύμφωνα με το Depository Trust & Clearing Corp (DTCC). Πλέον με βάση το ύψος "αγοράς" των CDS (στις 450 μονάδες βάσης το spread) η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τα προσεχή πέντε έτη είναι 33%, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο" ο τίτλος της Jumbo. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Intralot.
 
Δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας ΔΕΗ και Μέτκα και στο υψηλό ημέρας ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Motor Oil.

Παραμένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Jumbo και στα 11,21 ευρώ άλλαξαν χέρια 334000 τεμ. (όχι "πακέτο") ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τον ίδιο τρόπο και στα 7,86 ευρώ διακινήθηκαν 28531 τεμ. στον Σαράντη, 20110 τεμ. στα 0,5830 ευρώ για την ΕΛΒΕ, ενώ αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στα 5,50 ευρώ, έγιναν στον τίτλο του Fourli.
 
Τεχνικά και σύμφωνα με το ημερήσιο διάγραμμα, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1240 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 399 μονάδων, μπορεί να κινητοποιήσει κάποιους λίγους traders.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης μικρής υποχώρησης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και το περιορισμένο ενδιαφέρον, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.033 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.046, 5.862 για τον Αύγουστο, 184 για τον Σεπτέμβριο, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 384) κινήθηκε μεταξύ 379,5 και 386,25 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (572), ΔΕΗ (671), Alpha Bank (1.723), Εθνική (2.364), Πειραιώς (2.809), Eurobank (612), ΓΕΚ (305), Μυτιληναίο (162), ΕΧΑΕ (156), Ελ. Πετρέλαια (245).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 38%, με απογοητευτικό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 136 δικαιώματα (39 calls και 97 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (76.280.459 τεμ.), Εθνική (3.331.734 τεμ.), Πειραιώς (18.879.517 τεμ.), Eurobank (20.758.198 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v