Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνεδρίαση… αφύπνισης

Χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση η αγορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι μετοχές των τραπεζών κρατούν το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ζητούμενο να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Με τρεις συνεχόμενες ήπιες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων και οι συναλλαγές πιο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να χαλάσει την... καλοκαιρινή σιέστα στο Χ.Α.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε το σχέδιο της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού στα $25 δισ. από $35 δισ. προηγουμένως.

Με εναλλαγές προσήμων υποδέχθηκαν οι δείκτες της Wall Street τις ανακοινώσεις της Fed, ενώ το κλείσιμο της Wall Street βρήκε τους δείκτες με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό.

Η Wall αναμένεται να σημειώσει μία μεγάλη διόρθωση, προέβλεψε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, ενώ προειδοποίησε για νέα απατηλή αυγή της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως οι μετοχές δεν είναι υπερβολικά υπερτιμημένες σε αυτό το σημείο.

Από την άλλη πλευρά, τις εξελίξεις στην Αργεντινή τις υποδέχθηκαν μάλλον ψύχραιμα οι μεγάλες ασιατικές αγορές, που κινούνται με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές.

Ερχόμενοι στα δικά μας, από σήμερα, και μετά τη λήξη των επίσημων αργιών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης του ΔΑΚ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό της εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, και το εν λόγω ΔΑΚ επανέρχεται σε διαπραγμάτευση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον "Χαμαιλέοντα" είναι θέμα ημερών να κλείσει το deal Vodafone - HOL - Ιντρακόμ, επαναφέροντας το ενδιαφέρον, που είχε ατονήσει, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Εν τω μεταξύ και ενώ σήμερα η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του Τιτάνα, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες (πλην της Πλαίσιο) δεν δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη επιστροφής των αγοραστών στο ταμπλό του Χ.Α.

Πλάγια κίνηση βλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, με τις μετοχές των τραπεζών να κρατούν το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από την άλλη, η υποχώρηση των τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φέρνουν προβληματισμό και ανησυχία στους επενδυτές, που διαπιστώνουν την απουσία αγοραστών, ενώ από την άλλη δημιουργούν χώρο για κάθε είδους σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση και όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1.210 μονάδων, το βραχυπρόθεσμο momentum παραμένει πτωτικό και τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα είναι να επιλέξουν τη στρατηγική της αποχής.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v