Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί η αγορά να κυνηγήσει τις 1.150 μονάδες. Πώς διαμορφώνονται οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις. Κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Οι κινήσεις στα παράγωγα και οι προσδοκίες από τα οικονομικά αποτελέσματα.

Στο παρά πέντε χάθηκε το ρεκόρ για τον S&P (1.986,51 μονάδες), μικρές απώλειες για τον DAX (9.314,57 μονάδες), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. Και έκτη στις επτά τελευταίες, με επαναφορά της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά της 8ης Αυγούστου, με ισχυρές τις μετοχές της Εθνικής (από τις τράπεζες), του ΟΠΑΠ (από τη μη τραπεζική 3άδα) και βοήθειες από μία ομάδα 4-6 τίτλων του FT 25 και λιγότερων από τον FT Mid, που επανακάμπτουν στα μέσα επίπεδα της διόρθωσης.

Με την κάλυψη ποσοστού τουλάχιστον 50% της προηγηθείσας διόρθωσης, η αγορά κερδίζει πόντους, οι αγοραστές/long ποντάρουν στην επόμενη -τελευταία- εβδομάδα του Αυγούστου με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου και ο Γενικός Δείκτης αντιδρώντας από τα χαμηλά των 1.050-1.044 μονάδων έπιασε εχθές τον αρχικό και βασικότερο στόχο μας των 1.120 μονάδων.

Πλέον το στοίχημα θα κριθεί σήμερα-αύριο από το εάν θα επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, εάν υπάρχουν δυνάμεις λ.χ. για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και για μετοχές-σηματωρούς να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που τους αναλογεί.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων (των 1.108-1.106 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 359-357 για τον FΤ 25) θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσει την αγορά προς τις 1.150 μονάδες που είναι και ο τελικός στόχος μας. Αναφερόμαστε πάντα στη... μέτρηση που έχει ως βάση τα χαμηλά της 8ης/8, κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχηματισμό που συμπεριλαμβάνει τα τοπικά υψηλά των 1.254,21 μονάδων (στις 3/7) και των 1.322,90 μονάδων (στις 10/6) και τίποτε περισσότερο. Θυμίζοντας πως βραχυμεσοπρόθεσμα ο Γ.Δ. παραμένει σε πτωτικό κανάλι (η τελευταία κλίση ξεκίνησε από τα υψηλά έτους στις 18-19/3).

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες μετά μάλιστα τις χθεσινές εξελίξεις, με τον κλαδικό δείκτη να πιάνει τις 150 μονάδες (ζητούμενη η συνέχιση της αντίδρασης προς τις 155 μονάδες), με ισχυρή την Εθνική (...βασίλισσα την αποκαλούν αρκετοί fans της μετοχής), με τον Χρήστο Κίτσιο να δίνει συνέχεια στο ουσιώδες ζήτημα των stress tests και των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Βραχυπρόθεσμα ο... ορίζοντας φτάνει μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας οπότε ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων με ισχυρούς ομίλους στο επίκεντρο.

Από την πλευρά τους, χρηματιστηριακές, αναλυτές και παίκτες της αγοράς εκτιμούν: (από τις 19/8) η Euroxx Securities έχει ξεκινήσει την κάλυψη του ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση «overweight», ενώ (από τις 18/8) η Eurobank Equities βλέπει ένα ακόμη καλό τρίμηνο, με τη συμβολή και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, για τον ΟΠΑΠ διατηρώντας σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 13,3 ευρώ.

Εχθές η Merit XAEΠEY σημείωνε πως «...συνέχισε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, "πιάνοντας" τον στόχο των 1.120 μονάδων. Δεύτερο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Αύξηση συναλλαγών προς το τέλος της συνεδρίασης με επίκεντρο τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κέρδη για τις τράπεζες. Υπεραπόδοση για Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές τα παράγωγα, καθώς σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 357 και των 364 μονάδων και ήταν διαπραγματεύσιμα με οριακά discount. Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 7.452 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις παρέμειναν στα χαμηλά σχετικά επίπεδα των 50.200 συμβολαίων.

Από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary αναφέρεται πως «η πολυπόθητη υπέρβαση των 1.120-1.123 μονάδων -που ως γνωστόν αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας- δεν επετεύχθη ακόμα, όμως σημειώθηκαν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις». Σημαντικό το ότι ο σηματωρός ΟΤΕ «καβάλησε» τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (μετατρέποντάς τον σε σημαντική στήριξη) και όπως όλα δείχνουν είναι ζήτημα χρόνου να απειλήσει και τον απλό που διέρχεται από τα 10,76 ευρώ, συμπληρώνει ο Βασίλης Μαρκάκης.

Τέλος, ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί πως το χθεσινό κλείσιμο του FT 25 στις 361,96 μονάδες ανοίγει τον δρόμο προς τον αμέσως επόμενο στόχο των 365 μονάδων. Χαμηλότερες στηρίξεις θεωρεί τις 357 και τις 355 μονάδες, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εάν υπερβεί τα 3,45-3,49 ευρώ, έχει φορά προς τη σημαντική αντίσταση των 3,61 ευρώ.

Ενθαρρυντική η επαναφορά της Jumbo μετά τη μεγάλη σφηνοειδή συσσώρευση με στόχο τα 10,73 ευρώ. Για τη μετοχή-σηματωρό του ΟΠΑΠ τα χθεσινά 12,35 ευρώ διατηρούν το σενάριο της επαναφοράς προς τον στόχο των 13,25 ευρώ, θυμίζοντας πως υψηλή τιμή είναι τα 13,65 ευρώ από τη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου 2014.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v