Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μασάζ» στο stress test με τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με τα ευρήματα του stress test. Στόχος να ξέρει η αγορά πόσο μειώνεται ο λογαριασμός. Πώς θα συνυπολογισθούν τα κεφάλαια για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών.

«Μασάζ» στο stress test με τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Στη Σολομώντειο λύση να μην μετρήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης στην άσκηση προσομοίωσης, αλλά να ανακοινωθούν ταυτόχρονα με τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες, ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Το τελικό υπόδειγμα αναφοράς των ευρημάτων της άσκησης για κάθε μία από τις 128 τράπεζες, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΒΑ, περιλαμβάνει μεν τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, τις οποίες προβλέπουν τα εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού πλάνα αναδιάρθρωσης, δεν τις συνυπολογίζει όμως στις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Ειδικότερα από τη δομή της φόρμας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης προκύπτουν τα εξής:

Στην πρώτη σελίδα της ανακοίνωσης θα αναγράφονται οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες με το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης για την κάθε τράπεζα. Προκειμένου όμως να αποκτήσει η αγορά άποψη για το πώς μπορούν να καλυφθούν, εν μέρει ή συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες, θα παρατίθενται και οι ενέργειες από τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου των πλάνων αναδιάρθρωσης θα παρατίθενται στην ανακοίνωση αφού πρώτα έχουν στρεσαριστεί με το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Έτσι η αγορά θα γνωρίζει με την ανακοίνωση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών κατά πόσον αυτές μειώνονται από τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν προγραμματίσει οι τράπεζες για την τριετία 2014-16. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα έχει μια πρόγευση σχετικά με το τι θα συμπεριληφθεί στα capital plans που θα υποβάλουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν για παράδειγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες μιας τράπεζας με βάση το δυσμενές σενάριο διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρώ και από τις στρεσαρισμένες εκτιμήσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης προκύπτει όφελος 1,5 δισ., η αγορά θα ξέρει ότι η τράπεζα πρέπει να αναζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι τίποτε δεν έχει κλειδώσει. «Το γεγονός πως τα πλάνα αναδιάρθρωσης παρατίθενται ξεχωριστά στην τελική φόρμα ανακοίνωσης των ευρημάτων αφήνει ελπίδες μήπως συνυπολογισθούν στις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες» αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζικός παράγοντας.

Πώς θα συνυπολογιστούν τα κεφάλαια για εξαγορά προνομιούχων

Το τελικό υπόδειγμα ανακοίνωσης των κεφαλαιακών αναγκών προβλέπει ότι θα παρατεθούν και οι αυξομειώσεις κεφαλαίων που διενεργήθηκαν εντός του 2014 από ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) και εξοφλήσεις κρατικής βοήθειας (π.χ. προνομιούχες μετοχές) ή τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.

Με 31.12.2013 οι προνομιούχες μετοχές συμπεριλαμβάνονται στα κεφάλαια των τραπεζών. Για τις τράπεζες που διενήργησαν αυξήσεις κεφαλαίου εντός του 2014 και εξόφλησαν προνομιούχες μετοχές (π.χ. Alpha, Πειραιώς BCP κ.ά.) ή άλλης μορφής κρατική βοήθεια θα παρατεθεί το καθαρό αποτέλεσμα.

Αν δηλαδή μια τράπεζα με βάση τα ευρήματα του stress test την 31η Δεκεμβρίου 2013 είχε κεφαλαιακές ανάγκες 800 εκατ. ευρώ και προχώρησε εντός του 2014 σε αύξηση 1,2 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας τα 900 εκατ. για εξόφληση προνομιούχων μετοχών, οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες που εξόφλησαν προνομιούχες μετοχές θα έχουν το μικρό όφελος, καθώς θα έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα, τα οποία στρεσάρονται με αυστηρές παραδοχές στο δυσμενές σενάριο.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του stress test

Τα αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων θα δοθεί χρόνος 2 εβδομάδων στα πιστωτικά ιδρύματα με κεφαλαιακές ανάγκες για την κατάρτιση και την υποβολή των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans).

Τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αξιολογηθούν από μικτές ομάδες που θα στελεχωθούν από το εποπτικό προσωπικό της ΕΚΤ και των τοπικών κεντρικών τραπεζών, ενώ η εφαρμογή τους θα παρακολουθείται στενά. Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία 6 έως 9 μηνών για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό και με το δυσμενές σενάριο αντίστοιχα.

Πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν υπό το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις κεφαλαίου ή με άλλους τρόπους ενίσχυσης του Common Equity Tier I. Οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν υπό το δυσμενές σενάριο μπορούν να καλυφθούν και αλλιώς, όμως τίθενται ανώτατα όρια στη χρήση μετατρέψιμων κεφαλαιακών μέσων.

Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν CoCos, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές εφόσον το Core Tier I υποχωρήσει κατ' ελάχιστον στο 7%. Το ύψος, δε, των μετατρέψιμων κεφαλαιακών μέσων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του σταθμισμένου ενεργητικού για να γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ ως κατάλληλη ενέργεια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ η συνολική αξιολόγηση είναι μια ενδελεχής εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία θα ολοκληρωθεί προτού η ΕΚΤ αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) τον Νοέμβριο του 2014.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v