Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: To ανοδικό χατ τρικ και η επόμενη μέρα

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση, τρίτη ημέρα με κλείσιμο στα υψηλά. Η σημασία της υπέρβασης των 1.140 μονάδων και τι μηνύματα στέλνει ο χαμηλός τζίρος. Πώς διαμορφώνεται η τάση, τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Ο ρόλος των ξένων οίκων.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά την διόρθωση της Δευτέρας, τρίτη στη σειρά ημέρα που οι αγοραστές ανεβαίνουν από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης εντείνοντας τις κινήσεις τους το τελευταίο 15-30΄λεπτο.

Με το σημερινό ανοδικό «κλείσιμο» στο ΧΑ μετράμε 7 στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις θετικό πρόσημο με ιδιαίτερα επιθετικές τις τρεις τελευταίες ημέρες (Τρίτη έως σήμερα Πέμπτη).

Γεγονός και η διαμόρφωση των κύριων δεικτών και μετοχών-σηματωρών στα «υψηλά ημέρας». Στις 1.143,84 (2,13%) ο ΓΔ , στις 370,21 (2,28%) ο FT 265, στις 154,13 (3,28%) o Τραπεζικός και στις 1.046,89 ο FT Mid.

Η αξία των συναλλαγών στα 69,4 εκατ. ευρώ (με 46,6 εκατ. τμχ) το 55% στις τράπεζες και με την ΕΤΕ να κάνει σχεδόν το...1/3 του τζίρου. Περισσότερα από 8,5 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της ΕΤΕ (της... βασίλισσας για τους πιστούς της), με δύο πακέτα 354.000 και 600.000 τεμάχια στα υψηλά ημέρας των 2,58 και 2,57 ευρώ.

Η μείωση του όγκου συναλλαγών προβληματίζει τους αναλυτές καθώς νέα ανοδική κίνηση θα απαιτήσει υψηλότερες συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, από τις μετοχές του δείκτη, Εθνική, Πειραιώς και προς το τέλος Alpha Bank (από τις τράπεζες), ΟΤΕ αλλά και σηματωροί όπως οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Motor Oil, MIG, EXAE κ.α. έκαναν την διαφορά. Ενώ από τον FT Mid την ισχυρή τελευταία Αεροπορία Αιγαίου ακολούθησαν οι σηματωροί της κατηγορίας όπως Lamda Development, AutoHellas, MLS, Ιντρακόμ.

Για κλασική περίπτωση «μαζέματος» στα χαμηλά ημέρας και ώθηση προς το τέλος υψηλότερα ώστε να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν όσοι είναι πωλητές και ανοιχτοί, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς που θυμίζουν πως ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται όταν έχει προηγηθεί σημαντική διόρθωση και επανατοποθέτηση των «ισχυρών χεριών» από σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο είναι κοινό μυστικό, πως σε αυτή την φάση παίζονται στοιχήματα και εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μηνου την επόμενη εβδομάδα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ κ.α.) με τις «βαριές» μετοχές να μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Για παιχνίδι προεξόφλησης μιλούν από εχθές στελέχη χρηματιστηριακών (με τον Εκηβόλο να μεταφέρει το κλίμα των ανθρώπων της αγοράς) τη στιγμή μάλιστα που ξένοι οίκοι (BofA) περιμένουν «καλά αποτελέσματα». Εάν αυτό συνεκτιμηθεί με τη νέα θέση των ξένων πως οι τράπεζες είτε δεν θα χρειαστούν κεφάλαια είτε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στη χειρότερη περίπτωση σε λογικά επίπεδα (έως 3,5 δισ. ευρώ) συμπληρώνονται οι αφορμές για να στηθεί μία ανοδική αντίδραση.

Σημειώνουν δε, πως σε αυτή την φάση βοηθούν

- η επαναφορά και των περισσότερων ευρω- χρηματιστηρίων,

- η συνεχιζόμενη ενίσχυση κύριων χρηματιστηριακών δεικτών στην Wall Street (S&P),

- η προηγηθείσα σημαντική διόρθωση που «φθήνυνε» τις αποτιμήσεις των εισηγμένων (*),

- η απουσία ιδιαίτερα δραματικών εξελίξεων στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα (ρουτίνα πλέον οι νεκροί στην Παλαιστίνη, ουδείς ασχολείται με το μισό και πλέον εκατομμύριο εκτοπισμένων ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, όλα... βαίνουν σχετικά καλώς για τις αγορές),

- οι προσδοκίες για νέα ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ (πρόγραμμα LTRTO ύψους έως 850 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο)

Οπως σημειώναμε σε προηγούμενο ημερήσιο σχόλιο μας «... η αλλαγή κλίματος οφείλεται στις κινήσεις των αγοραστών στις τράπεζες, με τη χθεσινή θετική έκθεση-παρέμβαση της JP Morgan να λειτουργεί ως καταλύτης.»

Θυμίζω πως από νωρίς το Euro2day.gr εστίασε σε αυτήν, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται στην ουσία της έκθεσης και να καταρρίπτει ένα... φόβητρο (όσον αφορά τα stress tests και το ενδεχόμενο των ΑΜΚ). Κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί (ή να διαψευστεί), ωστόσο η JP Morgan είναι η αφορμή που χρειάζονταν οι αγοραστές.

Όμως πλάτη βάζουν και δύο ακόμα εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα: Αυτή της Morgan Stanley εκτιμά ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Η άλλη έρχεται από τη Bank of America, και δείχνει αισιόδοξη για τα αποτελέσματα εξαμήνου του τραπεζικού κλάδου.

Πάντως θα πρέπει να μην ξεχνάμε τον.. κανόνα, που θέλει (κυρίως ) τους ξένους να «αναθεματίζουν» τις τράπεζες όταν βλέπουν short την αγορά (προφανώς μαζεύοντας χαρτιά σε χαμηλότερες τιμές) και να τις «υπερθεματίζουν» όταν είναι long (συνήθως ρευστοποιώντας θέσεις τους σε υψηλότερες τιμές).

Το λέω αυτό γιατί θεωρώ ενδεικτική την στάση της BofA/ Merrill Lynch που ενώ σήμερα εμφανίζεται αισιόδοξη για τα αποτελέσματα 6μηνου των τραπεζών, όχι πολύ πριν, συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, ήταν αυτή, που «έκοβε» την τιμή-στόχο για τις τραπεζικές μετοχές. Είχε προηγηθεί στις 4 η Credit Suisse που «έβλεπε» ακριβές τις ελληνικές τράπεζες.

Θυμίζω, πως στις 4-5 Αυγούστου ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν στις 152,45-146,80 μονάδες δηλαδή σχεδόν στα σημερινά επίπεδα. Αυτά για να έχουμε ευκρινέστερη την εικόνα που μας παρουσιάζουν κατά το δοκούν τα «ξένα σπίτια» και τα συμφέροντα τους. Πάντως θεωρώ σύμπτωση το γεγονός πως και τα «3 σπίτια» που βγήκαν υποστηρικτικά προς τις ελληνικές τράπεζες είναι αμερικάνικα και έχουν (και τα τρία) σημαντική έκθεση όχι μόνον στον κλάδο αλλά και σε άλλες μετοχές του FT25.

Τεχνικά, όπως μας θυμίζει φίλος της στήλης, το τελευταίο 7 στις 8 παραπέμπει σε μέρος της μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 19 Μαΐου για να κορυφωθεί στα υψηλά της 10 Ιουνίου (αλλά με δύο διορθωτικές συνεδριάσεις ενδιάμεσα στις 29 Μαΐου και 3 Ιουνίου).

Εκ πρώτης όψεως έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά όμως ακόμη παραμένει μέρος (περίπου το ένα τρίτο της αναφερθείσας) περιορίζεται δε στο πλαίσιο μίας τεχνικής αντίδρασης (που καλύπτει την 10ήμερη διόρθωση).

Σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικό, πως το ΧΑ μετά το «χαμηλό» της 8 Αυγούστου δεν συνέχισε άμεσα προς... τριψήφια επίπεδα (όπως εκτιμούσαν αρκετοί αναλυτές & παίκτες ) αλλά διαφεύγει υψηλότερα επιτυγχάνοντας εχθές τον πρώτο και κυριότερο στόχο των 1.120 μονάδων.

Θυμίζω, την Παρασκευή 8 Αυγούστου ο ΓΔ στις 1.047,21 μονάδες (με χαμηλό ημέρας στις 1.044,23 ), υποχωρώντας μονοκόμματα από τις 1.213,31 μονάδες (Δευτέρα 28 Ιουλίου).

Ανάλογα για τον FΤ 25 η κίνηση είναι από τις 390,3 (28/7) στις 336,99 (8/8) και για τον Τραπεζικό από τις 164,15 στις 137,34 μονάδες. Οι χαμηλές τιμές σημειώθηκαν την κρίσιμη, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, συνεδρίαση της Παρασκευής 8 Αυγούστου.

Για τον φίλτατο Βασίλη Μαρκάκη, η υπέρβαση των 1.123 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (λίγο μετά τις 11.20΄) ήταν καθοριστική, καθώς έλυσε τα χέρια των αγοραστών κυρίως όμως των βραχυπρόθεσμων παικτών που πόνταραν στην επεναπροσέγγιση των 1.150 μονάδων.

Εξίσου σημαντική η υπέρβαση των 153,5 μον. για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς από το σημείο εκείνο και μετά έγιναν περισσότερες τοποθετήσεις σε μετοχές των Πειραιώς- Εθνικής ωθώντας την τιμή προς τα 1,45 και 2,58 ευρώ αντίστοιχα.

Με βάση την αξία των συναλλαγών για τις πρώτες 10 μετοχές της σχετικής κατάταξης:

-η συνεδρίαση και η εβδομάδα, δικαιωματικά ανήκει στην Εθνική. Κλείσιμο στα 2,58 ευρώ (υψηλά ημέρας) με αγοραστές και «βλέψεις» για τα 2,65-2,70 ευρώ. Ο όμιλος αποτιμάται στα 9,12 δισ. ευρώ,

-ακολούθησε η μετοχή του ΟΠΑΠ που μετά από καλή εβδομαδιαία κίνηση πιέστηκε σήμερα μέχρι τα 12,10 ευρώ.
Η προσφορά απορροφήθηκε σταδιακά κάνοντας υψηλό ημέρας στα 12,42 για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στα 12,30 ευρώ. Αποτιμάται στα 3,92 δις ευρώ,

-τρίτη η Πειραιώς, που μετά το σημερινό 3,60% σημειώνει και πάλι θετική εβδομαδιαία απόδοση. Αγοραστές από τα χαμηλά των 1,37 κλείσιμο οριακά χαμηλότερα του "υψηλού ημέρας" των 1,45 ευρώ. Αποτιμάται στα 8,79 δις ευρώ,

-τέταρτη η Eurobank καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα «χαμηλά» των 0,295 (στις 11/8) θυμίζοντας πως το ΤΧΣ συμμετέχει με το μικρότερο ποσοστό (35,41%) από τις άλλες τρεις συστημικές,

-με 5,1 εκατ. ευρώ συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ συνεχίστηκε η ανοδική διαφυγή από τα τελευταία χαμηλά (9,16 ευρώ στις 8/8) φτάνοντας σήμερα στα 10,75 οριακά χαμηλότερα του «υψηλού ημέρας» με στόχο τα 10,90 ευρώ. Αποτιμάται στα 5,27 δισ. ευρώ,

Alpha Bank έχει την πιο...αργόσυρτη αντίδραση (σε σχέση με την ΕΤΕ, Πειραιώς) αν και αυτό που μετράει είναι η επιβεβαίωση των 0,60 ευρώ με επιδίωξη τα 0,65 ευρώ, σε αυτή την φάση. Η αποτίμηση της μετά και το σημερινό 3,61% στα 0,632 ευρώ διαμορφώνεται στα 8,07 δις ευρώ,

-στα 10,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ υστερεί έναντι των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ωστόσο κερδήθηκε η «μάχη» με τα πολύ σημαντικά 10 ευρώ και μαζεύεται για τη συνέχεια, εάν η αγορά κινηθεί πάνω από τις 1.150 μονάδες. Αποτιμάται στα 2,51 δισ. ευρώ,

- στα 1,52 δισ. ευρώ επανήλθε η αποτίμηση της Jumbo, που όπως σημείωνε από νωρίς ο Ηλίας Ζαχαράκης ολοκλήρωση έναν σφηνοειδή σχηματισμό συσσώρευσης (με μάζεμα & πακέτα χαμηλότερα των 10 ευρώ) και αντιδρά πλέον στα 11,18 ευρώ που είναι και "υψηλό ημέρας",

-από τα FFG ουδείς μπορεί να έχει παράπονο, με απόδοση 29,27% από την αρχή του έτους. Όμως βραχυπρόθεσμα μετρά απώλειες 1,92% ( στην εβδομάδα) τεχνικά δείχνει να συσσωρεύει στα υψηλά. Και μην διαφεύγει της προσοχής πως αποτιμάται 2,03 δις ευρώ (δεν είναι λίγα...),

μετοχή των ΕΧΑΕ παραμένει κλασσική περίπτωση «χαρτιού» που από τα ιστορικά χαμηλά της (αρχές Ιουνίου 2012) κυρίως όμως από τον πυθμένα του Απριλίου του 2013 ακολουθεί σχεδόν...απόλυτα αρμονική κίνηση, προβλέψιμη. Εάν επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά η (υψηλότερη) τιμή των 6,90 ευρώ ως στήριξη τότε τα σημερινά 7,13 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν τιμή-εισόδου για έναν μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτή.

Σημειωτέων (ή σημειωτέων για τους νεότερους), πως ακολούθως αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, CC/HBC και Ελληνικών Πετρελαίων.

Να σημειωθεί, πως άλλαξαν χέρια 8 πακέτα (αξίας 6,3 εκατ. ευρώ) που δεν μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη «διανομής στα υψηλά». Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνική...μέτρηση ανεβάζει τον στόχο από τις 1.150 προς τις 1.170/1.180 μονάδες αλλά με πιθανή μία ενδιάμεση διόρθωση/μερική κατοχύρωση θέσεων προς τις 1.120 μονάδες.

(*) ενδεικτική η διόρθωση του σημαντικότατου DAX από τις 10.029,43 (στις 3 Ιουλίου) στις 9.009,32 (στις 8 Αυγούστου) και σήμερα ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 9.375 μονάδες. Και έχοντας- τεχνικά- περιθώριο να συνεχίσει την αντίδραση του μέχρι τις 9.450-9.500 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v