Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθωτική κίνηση για το Γενικό Δείκτη

Σε πτωτική τροχιά η ελληνική αγορά, ακολουθεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ήπιες οι πιέσεις στα περισσότερα blue chips. Ανοδικά κινείται ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ αλλά και η Τιτάν. Υποχωρούν Coca Cola και Ιντραλότ. Μέτριος ο όγκος συναλλαγών.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το Χ.Α., από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο. Ακολουθώντας την πτωτική τάση των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων(*) έτσι και στο ελληνικό η πλειονότητα των παικτών προχωρά σε μερική κατοχύρωση θέσεων, σε επιλεγμένες ρευστοποιήσεις στις 20 από τις 25 μετοχές του δείκτη FT 25.

Συνέπεια η διόρθωση του FT 25 μέχρι τις 377 μονάδες, του Γενικού Δείκτη στις 1.166 μονάδες και του Τραπεζικού χαμηλότερα των 160 μονάδων. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και ενδείξεις ενισχύεται η εκτίμηση που είχε εκφρασθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr πως οι 1.185 μονάδες είναι σημαντικό σημείο αναφοράς και στη φάση αυτή θα λειτουργήσει ως αντίσταση. Περισσότερα για τον δείκτη και τις 1.185 μονάδες (και) στον Εκηβόλο, για να έχουμε καλύτερη εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οι συναλλαγές μέτριες, δεν φαίνεται να ανησυχούν με τη μέχρι πριν από λίγο ροή πωλήσεων - αγορών, ξεπερνώντας τα 20-21 εκατ. ευρώ (με το 42% στις τράπεζες) και συγκριτικά καλές συναλλαγές στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Θα επιμείνουμε λίγο παραπάνω στη σύνθεση των συναλλαγών, καθώς το 42% έχει γίνει στις τραπεζικές μετοχές που υποχωρούν, όμως σημαντικές είναι και στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που εξακολουθούν να συνεχίζουν ανοδικά.

Εν μέρει με τη θετική απόδοση της μη τραπεζικής τριάδας εξισορροπείται η πτωτική τάση των τραπεζικών αλλά και της επίσης δεικτοβαρούς CC HBC που υποχωρεί κατά 1,72% στα 17,37 ευρώ (**).

Με τη μέχρι τώρα έκταση και σύνθεση της διόρθωσης να θεωρείται φυσιολογική, αναμενόμενη και εντός του πλαισίου γενικότερης υποχώρησης των ξένων χρηματιστηρίων, και στο Χ.Α. θα πρέπει να αναζητηθούν στηρίξεις λίγο χαμηλότερα.

Μικρή μείωση εσόδων, υποχώρηση 24,2% στα κέρδη 6μήνου για τη ΔΕΗ, στα 10,97-11,16 ευρώ η μετοχή, με ικανοποιητικό τζίρο. Στα 10,97 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ πράξεις έχουν γίνει μέχρι τα... 10,99 ευρώ. Δεν θα έβλαπτε εάν ο ΟΤΕ έδινε σήμα για υπέρβαση των 11 ευρώ. Ισχυρότερος ο ΟΠΑΠ, ούτως ή άλλως σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους, με τις χθεσινές δηλώσεις της διοίκησής του να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στις περισσότερες μετοχές της λεγόμενης... δεύτερης ταχύτητας του FT 25 η μέχρι τώρα προσφορά είναι μέτρια, ελέγχεται και απορροφάται από αγοραστές λίγο χαμηλότερα.

Μέτριος ο τζίρος στην ΕΧΑΕ, ουσιαστικά η προσφορά παραμένει φειδωλή στα επίπεδα των 7,30 ευρώ, στα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης λίγη προσφορά που απορροφάται πέριξ των 5,62 ευρώ, έως τα 3,55 ευρώ οι πωλητές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα επίπεδα των 8 ευρώ στη μετοχή της Motor Oil.

Ακόμη μικρότερες οι απώλειες για τον FΤ Μid (στις 1.059 μονάδες με -0,25%) καθώς οι δεικτοβαρείς Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas αλλά και ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης ενισχύονται.

Η αύξηση της ζήτησης «ξεπαγώνει» την παραγγελία των αεροσκαφών για την Aegean και στη μετοχή οι αγορές παραμένουν σταθερές από τα τελευταία χαμηλά των 5,02 ευρώ (στις 8 Αυγούστου). Στα 442,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης.

Ασφαλής η πλοήγηση για τη μετοχή της MLS, ισοφαρίζει τα ιστορικά υψηλά των 4,69 ευρώ. Η καινοτόμος εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών 5,08 εκατ. και αύξηση 31% στα κέρδη με τα καθαρά να ανέρχονται σε 1,06 εκατ. ευρώ. Στα 58,2 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Making Life Simple.

Κατά γενική εκτίμηση η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λειτουργεί σαν κρησάρα, ως γνώμονας για την αγορά. Χρήσιμο και χρηστικό το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τα σημάδια... grecovery στα μεγέθη 6μήνου.

(*) Απώλειες 0,72% και στις 9.493 μονάδες ο DAX, διορθώνει 0,55% στις 4.372 μονάδες ο CAC 40 νωρίτερα...

(**) Τις επιφυλάξεις μας για την τεχνική εικόνα της μετοχής της CC HBC τις έχουμε εκφράσει πολλές φορές, ενώ πρόσφατα στον ΧΑΜαιλέοντα είχε γίνει αναφορά για τις επιπτώσεις από τη «ρωσική κρίση».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v