Aegean: Η ζήτηση «ξεπάγωσε» την παραγγελία αεροσκαφών

Η απόκτηση επτά νέων αεροσκαφών θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επεκτείνει την ακτίνα δράσης της. Τα κέρδη του 2013 και η καλή πορεία του 2014 ήταν ο βασικός παράγοντας που επέτρεψε το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα.

Aegean: Η ζήτηση «ξεπάγωσε» την παραγγελία αεροσκαφών

Τα φτερά της για την κάλυψη περισσότερων, αλλά και πιο μακρινών προορισμών ανοίγει η Aegean Airlines, η οποία σε λιγότερο από 1,5 χρόνο θα ενισχύσει το στόλο της με επτά νέα αεροσκάφη τύπου Airbus A320.

Η συγκεκριμένη είδηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τα αεροπορικά, αλλά και τα τουριστικά πράγματα στη χώρα μας αν ληφθεί υπόψη ότι τα πέντε από τα αεροσκάφη που θα αποκτήσει η εταιρεία είχαν παραγγελθεί το 2006. Τα συγκεκριμένα αποτελούσαν τμήμα μιας μεγάλης παραγγελίας 22 συνολικά Airbus και επρόκειτο να παραδοθούν το 2010. Ωστόσο η επέλαση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, που προκάλεσε πολύ μεγάλες πιέσεις και στον αεροπορικό τομέα περιορίζοντας δραματικά τη ζήτηση για ταξίδια, υποχρέωσε την εταιρεία να παγώσει την παραγγελία, αναμένοντας καλύτερο χρόνο για την πραγματοποίησή της. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε την στιγμή που η Ελλάδα ανακτά τη θέση της στο τουριστικό στερέωμα, καταγράφοντας συνεχώς νέα ρεκόρ επισκεπτών.

Αύξηση επιχειρησιακής ικανότητας

Τα νέα αεροσκάφη, η παράδοση των οποίων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της εταιρείας, επιτρέποντάς της να αυξήσει τους προορισμούς της αλλά και τη γεωγραφική εμβέλεια των περιοχών όπου επιχειρεί. Το πιθανότερο είναι ότι τα νέα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την πληρέστερη κάλυψη προορισμών στις περιοχές της Σκανδιναβίας, όπου η εταιρεία ήδη έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ στους πιθανούς νέους προορισμούς περιλαμβάνονται και περιοχές της Μέσης Ανατολής, για τις οποίες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Τα επτά καινούργια αεροσκάφη θα αυξήσουν τις δυνατότητες της εταιρείας να εκτελεί απευθείας πτήσεις ακόμη και από τις βάσεις της στην Κρήτη ή στην Κύπρο προς τους πιο απομακρυσμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, χωρίς να απαιτείται ενδιάμεση στάση για τον ανεφοδιασμό τους. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών προορίζεται για την κάλυψη προορισμών μέσης απόστασης, οπότε δεν τίθεται, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, ζήτημα επέκτασης της δραστηριότητας της Aegean Airlines στην αγορά της Αμερικής.

Εθνικός πρωταθλητής

Σύμφωνα με πηγές της Aegean η παραγγελία των νέων αεροσκαφών είναι μια κίνηση που εντάσσεται στα σχέδιά της για τη δημιουργία «εθνικού πρωταθλητή» στις αερομεταφορές, όπως είχε τονιστεί κατά την εξαγορά της Olympic Air.

Επιπλέον, εκείνο που σημειώνεται είναι ότι η Aegean, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε κερδοφορία ενώ και φέτος συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος, επανεπενδύει τα κέρδη της στοχεύοντας σε μακροχρόνια ανάπτυξη και σε βελτίωση των μεγεθών της όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Με την ολοκλήρωση της νέας παραγγελίας θα διαθέτει στόλο 57 αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 43 Airbus. Ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των αεροσκαφών, αλλά και η ομοιογένειά τους αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την εταιρεία εξασφαλίζοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v