Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έσπασε το ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

Σε επίπεδα κάτω των 60 εκατ. ευρώ καθηλώθηκε ο τζίρος σήμερα, συνέπεια της στάσης αναμονής των επενδυτών. Εβδομαδιαίες απώλειες 3% για τον Γενικό Δείκτη, 3,6% για τον τραπεζικό. Ποιες μετοχές «τράβηξαν» στη σημερινή συνεδρίαση. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα.

Έκδηλη η επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτό επιβεβαιώνεται με την συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τζίρου.

Αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, όπου κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων, για τους βασικούς δείκτες, αλλά και η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Η σημερινή συνεδρίαση, σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε Αγορά, που περιμένει πιθανή αναβάθμιση της Χώρας από την S&P, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων και με τέσσερις πτωτικές και μία μόλις ανοδική συνεδρίαση, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 2,99%, ενώ για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών οι εβδομαδιαίες απώλειες έφθασαν το 3,62%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο και οριακές απώλειες 0,12%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, για το ίδιο διάστημα, σημειώνει απώλειες 10,7%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 21% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλό του FTSE25, πιο εκτεταμένη αναφορά για τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου. Όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα, "πλάτη" στον Δείκτη έβαλαν ΕΕΕ και ΟΠΑΠ, καθώς ήταν τα μοναδικά blue chips που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το συνεχιζόμενο "rotation", καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΕΕ είχε κινηθεί μόνιμα στο "κόκκινο", ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, χθες, είχε κλείσει στα χαμηλά ημέρας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί, σήμερα, ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών να κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", όμως οι τελικές δημοπρασίες τον έστειλαν να κλείσει στο χαμηλό ημέρας με οριακά κέρδη 0,17%.

"Συνεδριάσεις για να έχουμε να λέμε", είναι όλες οι τελευταίες σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των περισσότερων παραγόντων της Αγοράς και αυτό το φαινόμενο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν ανοιχτά τα καίρια μέτωπα σε Οικονομία και πολιτικές εξελίξεις. Έτσι μπορεί να μην απειλούνται τα πρόσφατα χαμηλά των 1045 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, όμως δύσκολα αυτός θα αναρριχηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη το Χ.Α. χάνει χρόνο και οι διεθνείς Αγορές δεν δείχνουν να βρίσκονται στα καλύτερά τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μία πιθανή διόρθωση στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση και σε μία Αγορά που απουσιάζουν οι καθημερινές εκπλήξεις και ενώ παραμένει άγνωστο το ημερήσιο, τελικό, πρόσημο του Δείκτη, είναι απόλυτα γνωστοί οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να δημιουργήσει νέα φουρνιά αγοραστών!

Από εκεί και πέρα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, τα τεχνικά συμπεράσματα που εξάγονται, για τους "γρήγορους παίκτες" είναι τα εξής: Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση χωρίς να κατορθώνει να κατοχυρώσει το 1187-1190, κάτι που ισχύει και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και για την ζώνη 383-384.
Σε κάθε περίπτωση το 1145 είναι το "Stop" στο ημερήσιο "long" για τον ΓΔ και το 370 για τον FTSE25 που σε "intraday" παραμένει "short" με το "stop" στις 384 μονάδες.

Η επόμενη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει σχετικά περισσότερες "συγκινήσεις", καθώς είναι καθ΄ οδόν το roadshow του Λονδίνου, ο "χρησμός" του οίκου FTSE για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και το triple witching Σεπτεμβρίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Βαγγέλης Σιούτης

"Πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις τέσσερις ανοδικές, με τον Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να διατηρηθεί πάνω από τις 1180 μονάδες, αλλά από την άλλη να διατηρείται πάνω από τις 1150 μονάδες" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Με όλο και χαμηλότερους τζίρους κύλησαν οι συνεδριάσεις της εβδομάδας, με όγκους πραγματικά ελάχιστους, σε αρκετές μετοχές ακόμη και του FTSELarge Cap. Όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου όλο και μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα τεκταινόμενα στην Χρηματιστηριακή Αγορά (χαρακτηριστικό στοιχείο οι είκοσι χιλιάδες ενεργές μερίδες του Αυγούστου). Η Αγορά δεν έχει σαφή τάση το τελευταίο διάστημα και κινείται σε ένα  εύρος διακύμανσης που δεν δίνει διασπάσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση (πάνω από τις 1220 μονάδες ή κάτω από τις 1120 μονάδες).
 
Για να αλλάξει η συμπεριφορά της Αγοράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα. Τα Ευρωπαϊκά "stress tests" των Τραπεζών, η πολιτική αβεβαιότητα, η ρύθμιση του χρέους, η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στα προγράμματα της ΕΚΤ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που η έκβαση τους θα καθορίσει την μελλοντική πορεία της Αγοράς.
 
Βραχυπρόθεσμα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον  S&P θα επηρεάσει τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι διεθνείς Αγορές θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στη συνεδρίαση της FED και στις δηλώσεις της κ. Υellen. Το δημοψήφισμα στη Σκωτία, το roadshowΛονδίνου όπως και η λήξη Παραγώγων την άλλη Παρασκευή θα μας απασχολήσουν επίσης την επόμενη εβδομάδα.
 
Στα θετικά της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust, είναι η διακράτηση των θέσεων από τους ξένους επενδυτές που έχουν κυρίαρχο ρόλο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά (το 68% των συναλλαγών του Αυγούστου) και που δείχνουν προς το παρόν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.
 
--Στρατής Πολυχρονέας
 
Η  επικείμενη ομιλία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ, η "περιπετειώδης" υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ και οι δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης για ανάγκη έναρξη της συζήτησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, φάνηκε να ενισχύουν την πολιτική αβεβαιότητα την εβδομάδα που διανύσαμε, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξεως του -2,99% και τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε υποχώρηση -20,9% στα €71,3 εκατ., επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Επιπρόσθετα, η τοποθέτηση του Murray του ΔΝΤ, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση το Νοέμβριο στη Washington για το Ελληνικό χρέος, σε συνδυασμό με την αλλαγή της φρασεολογίας της Κυβέρνησης από τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους στη βιωσιμότητά του, συντήρησε το υπάρχον κλίμα στις τάξεις των ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι καίτοι παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων για τις παρουσιάσεις, που έχουν προγραμματισθεί ή έγιναν στο εξωτερικό, τηρούν στάση αναμονής στην τρέχουσα φάση.
 
Ακόμα και εκθέσεις ξένων Τραπεζών που θέλουν τις Ελληνικές Τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ενόψει των επικείμενων "stress tests" και λόγω του συνυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου δε μπόρεσαν να αποτελέσουν αφορμή για ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τάξεις των επενδυτών. Όσον αφορά το spread των 10ετών ομολόγων, αυτό παρουσίασε σταθεροποίηση, με την απόδοση του 10ετούς να παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις γύρω από το επίπεδο των 450 μονάδων βάσης, ήτοι γύρω από το 5,55%.
 
Η επιτυχής ανταλλαγή (swap) των ΕΓΕΔ 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με νέους κρατικούς τίτλους 3ετίας και  5ετίας που εκδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2014 αντίστοιχα, μετακυλίουν το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μεσοπρόθεσμο, περιορίζοντας το δημοσιονομικό κενό του 2015, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί ακόμα περισσότερο έως τα τέλη του έτους, μέσω των επικείμενων εκδόσεων ΕΓΕΔ 18μηνης διάρκειας (είναι λογικό να υποθέσει κάνεις ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα έκδοση ΕΓΕΔ 12μήνης διάρκειας, με την τελευταία να έχει διενεργηθεί στις 13/04/2010) και 7ετών χρεογράφων.
 
Όσον αφορά το εξωτερικό, το ενδιαφέρον μεταστρέφεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ρωσία και Συρία, οι οποίες παρά το ότι δεν έχουν αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην κίνηση των Αγορών, δε σημαίνει ότι αυτό δε μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, στο δημοψήφισμα των Σκοτσέζων στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίησή τους, ή μη, από τη Μεγάλη Βρετανία και βέβαια στην απόφαση της FED για την αναστολή του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης (17 Σεπτεμβρίου).
 
"Από τεχνικής απόψεως, για το ΓΔ η στήριξη οριοθετείτε στην περιοχή των 1.140- 1.150 μονάδων" τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.                                                                                                                                                                                                                                                                            
--Μάνος Χατζηδάκης
      
Χωρίς νεύρο και χωρίς την συνδρομή νέων "ειδικού βάρους" ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Οι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στις διατυπώσεις των όρων των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, παρακολουθώντας παράλληλα τις συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
 
Η έλλειψη ενός "φρέσκου" καταλύτη σε συνδυασμό με τις παλινωδίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, αλλά και στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, έχουν επιφέρει μια μικρή φθορά στην ψυχολογία της Αγοράς, αποτρέποντας περισσότερο την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά προτρέποντας στην μείωση θέσεων.
 
 Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απαγκιστρωθεί από το σημείο εκκίνησης της χρονιάς καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν καθηλωθεί στα 70 εκατ. ευρώ.
 
Τεχνικά η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά σε εύρος 50 μονάδων, ασυνήθιστα χαμηλό για την τρέχουσα χρονική περίοδο, εξομαλύνοντας κάποιες ενδοσυνεδριακές εξάρσεις στα κλεισίματα της ημέρας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες η διόρθωση ήταν ήπια και δεν μετέβαλε το ανοδικό σενάριο άσχετα αν δεν υπήρξε προσέγγιση με τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τεχνικά στην ζώνη της αμηχανίας: Έχει μεν διασπάσει τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 30 ημερών, κρατάει το θετικό momentum του MACD και δεν δείχνει διατεθειμένος να κινηθεί επιθετικότερα, στο επόμενο σημείο αναφοράς που βρίσκεται στις 1.220 μονάδες.
 
Οι ταλαντωτές βρίσκονται ακριβώς στην "μέση της οθόνης", ήτοι στο απόλυτο σημείο ισορροπίας, κρατώντας αγοραστές και πωλητές σε στάση αναμονής.
 
Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί το ανοδικό σενάριο ως επικρατέστερη εκδοχή, με κύριο σημείο αναφοράς την αντίσταση στις 1.220 μονάδες.
 
Η επέτειος των ιστορικών υψηλών της Ελληνικής Αγοράς την προσεχή Τετάρτη (17/9) βρίσκει το Γενικό Δείκτη 82% χαμηλότερα σε μονάδες και 50% χαμηλότερα σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: 1ον) πολλές μετοχές έχουν εξαφανιστεί από την σύνθεση του Δείκτη, είτε επειδή έκλεισαν, αποχώρησαν από την Αγορά μέσω κάποιας δημόσιας πρότασης, ή συγχωνεύθηκαν και 2ον) οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών έχουν αλλάξει δυσανάλογα τις σταθμίσεις των Τραπεζών στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι τα αναπροσαρμοσμένα δυνητικά υψηλά σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης βρίσκονται κοντά στις 2.400 – 2.500 μονάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επεκράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στην Ευρώπη, όπου μόνο το Λονδίνο διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street. Πιέζονται πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα, ενώ βουτιά πραγματοποιούν τα Αμερικάνικα ομόλογα. Υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των Ισπανικών ομολόγων (σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων Κρατών Μελών της Ευρωζώνης), καθώς η βουτιά στα Αμερικανικά treasuries διογκώνει τις πιέσεις από τις ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα στη Σκωτία ενθαρρύνει τους Καταλανούς αυτονομιστές.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σε υψηλά οχτώ μηνών παρέμειναν οι Ιαπωνικές μετοχές, καθώς το γεν αποδυναμώθηκε περαιτέρω μετά τα χθεσινά σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Kuroda, που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% που έχει στόχο η Κεντρική Τράπεζα.
 
Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη εν αναμονή του δημοψηφίσματος στη Σκωτία στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ μια ημέρα νωρίτερα αναμένονται οι νομισματικές αποφάσεις της Fed.
 
Θετική έκπληξη από την Βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, η Βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 2,2% έναντι εκτιμήσεων στο 1,3%. 
 
Με βουτιά της τάξεως του 10% απειλείται η στερλίνα σε περίπτωση επικράτησης του "Ναι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε οικονομικούς αναλυτές, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του Βρετανικού νομίσματος κατά 5% - 10% έναντι του δολαρίου.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,6%.
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 84,6 μονάδες το Σεπτέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 – ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 83,8 μονάδες, σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-" προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. 
 
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής εντόκων γραμματίων με ομόλογα 3ετούς και 5ετούς διάρκειας και το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην ανταλλαγή τίτλων αξίας 1,619 δισ. ευρώ, καθώς αποφάσισε να αποδεχτεί το 100% των προσφορών που υποβλήθηκαν. Σημειώνεται ότι αρχικός στόχος του Δημοσίου ήταν το ποσό να κινηθεί στα επίπεδα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα οι επενδυτές που επέλεξαν τα 3ετή ομόλογα προσέφεραν έντοκα ύψους 589,066 εκατ. ευρώ, ενώ για τους 5ετεις τίτλους το ποσό έφτασε το 1,030,827 εκατ. ευρώ. 
 
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 19 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
H πλήρης "αναγνώριση" του αναβαλλόμενου φόρου από τις Ελληνικές Τράπεζες θα ενίσχυε τα κύρια εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών με ποσό έως και 10 δισ. ευρώ. Αυτό εκτιμά η Citgroup που είχε συναντήσεις με στελέχη των 4 συστημικών Τραπεζών στην Αθήνα και τονίζει ότι αυτά τα 10 δισ. αντιστοιχούν σε περίπου 30% της κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 14 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1171,54 (+0,42%) και χαμηλό τις 1157,85 μονάδες (-0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1163,5 (-0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1161,28 μονάδες με απώλειες 0,46%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ και μόνιμα με αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Intralot, Motor Oil και στο χαμηλό οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Viohalco, Jumbo.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 59,7 εκατ. από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡΤΠ).
 
Όσον αφορά επιμέρους τίτλους, κινητικότητα σημειώθηκε στον τίτλο της ΕΥΑΘ (+2,18%) εν μέσω φημών για πιθανή συνεργασία - συγχώνευση, ή εξαγορά της εταιρείας από την ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΑΘ απάντησε, σε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι γνωρίζει το θέμα μόνο από δημοσιεύματα.
 
"Η διερεύνηση ενός τέτοιου εγχειρήματος αφορά προεχόντως στον βασικό μέτοχο της εταιρείας, ο οποίος εξετάζει την καλύτερη δυνατή στρατηγική επιλογή", ήταν η απάντηση της ΕΥΔΑΠ, ο τίτλος της οποίας συνεχίζει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,59 ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με την επόμενη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.
 
Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, έσπασε το σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ο Αστέρας, με συναλλαγές 15μερου τα Πλ. Θράκης και με συναλλαγές μήνα οι Ευρωσύμβουλοι.
 
Στα 0,8000 ευρώ άλλαξαν χέρια 33000 τεμ. στο Ιατρικό, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Yalco, επιμένουν οι αγοραστές στον Κέκροπα, ενώ κατέβασε όγκους αλλά δεν έβγαλε σημαντικούς πωλητές η Αεροπορία Αιγαίου.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σαφώς μειωμένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.349 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.371, 5.499 για τον Σεπτέμβριο, 3.852 για τον Οκτώβριο, 20 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377,75) κινήθηκε μεταξύ 375,75 και 380,75 μονάδων μειώνοντας την μικρή υπερτίμηση στο 0,27%.

Δεν σημειώθηκε, άξιος λόγου, δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.010), ΔΕΗ (515), Alpha Bank (6.536), Εθνική (2.760), Πειραιώς (2.914), Eurobank (729), Μυτιληναίο (382), ΕΧΑΕ (300), ΟΠΑΠ (485), Ελ. Πετρέλαια (275), MIG (1.514), Frigoglass (113), Intralot (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόλις 338 τεμάχια (28 calls και 310 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 34%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.928.374 τεμ.), Εθνική (1.869.437 τεμ.), Πειραιώς (18.795.259 τεμ.), Eurobank (8.706.967 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 42.797 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v