Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικές διαθέσεις και μέτριος τζίρος

Ήπια πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 377 μονάδων. Aπώλειες υψηλότερες του 1% καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo. Στο «κόκκινο» Εθνκή, Πειραιώς. Κέρδη για Eurobank, OΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Μία από τα ίδια στο ΧΑ. Ήπιες πιέσεις, μέτριος τζίρος, με το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε 4-6 περιπτώσεις.
Μάλιστα σταδιακά μετά τις 11.15 επικράτησε η αρχή της... αδράνειας με συνέπεια 15΄ αργότερα ο Γενικός Δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος προς τις 1.060 μονάδες.

Ενδεικτικό, πως μετά από μία ώρα συνεδρίασης οι συναλλαγές μετά βίας είχαν φτάσει στα 7,5 εκατ. ευρώ με μόνον 3 μετοχές (ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ) να έχουν τζίρο υψηλότερο του ενός εκατ. ευρώ.

Επίσης ενδεικτικό το γεγονός πως 198 (!) μετοχές παρέμεναν αμετάβλητες (οι περισσότερες δεν είχαν...ανοίξει καν) με μόλις 58 να κινούνται είτε ανοδικά (29) είτε καθοδικά (29).

Στο γνωστό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες με οροφή τις 1.172 μονάδες- μέχρι τώρα- για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων (...για την πρώτη ώρα της συνεδρίασης).

Από τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης συντηρείται στις 160-165 μονάδες δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις τουλάχιστον για τις επόμενες 1-2 ώρες.

Συγκριτικά λίγες οι συναλλαγές και στις 4 συστημικές μετοχές, με την Εθνική να κρατά τα 2,60 ευρώ και τις Alpha Bank, Eurobank να ενισχύονται ελαφρώς.

Ωστόσο και για τις 4 η κίνηση περιορίζεται σε στενότατο εύρος χωρίς ιδιαίτερο παικτικό ενδιαφέρον.

Από τη στιγμή που η μεταβλητότητα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ελαχιστούται τόσο μειώνεται το περιθώριο για το όποιο ενδοσυνεδριακό παιχνίδι. Αγορά, όπου πλέον δεν γίνεται καν intraday μοιάζει με άνευρο, αδιάφορο χρηματιστήριο σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος που περιόριζε την προσοχή του σε 2-4 χαρτιά, όλα κι όλα.

Στα 11,68-11,85 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με σχετικό τζίρο δείχνει συγκριτικά πιο ζωντανή από τις περισσότερες του δείκτη. Στα 8,60-8,86 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει σχετική κινητικότητα και ενδιαφέρον όσο παίζεται το στοίχημα της αποτίμησης. Σημειωτέον, πως στα τρέχοντα επίπεδα η χρηματιστηριακή αξία της Επιχείρησης διαμορφώνεται στα 932 εκατ. ευρώ.

Ομως σε μετοχές σηματωρούς όπως θεωρούνται οι Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α. η εικόνα είναι απογοητευτική.

Διακύμανση στο στενό εύρος των 6,59-6,68 ευρώ για τον ΜΥΤΙΛ, μόλις 53 (!) κομμάτια στην ΤΕΝΕΡΓ (στις 11.20), με τα βίας 3.800 στη μετοχή του Ελλάκτωρα. Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε αυτούς τους τρεις τίτλους καθώς είναι από τις σταθερές επιλογές ΄΄ισχυρών χεριών΄΄, διαθέτουν επιχειρηματική στήριξη και αν μη τι άλλο πρόκειται γαι εισηγμένες με σημαντικό ρόλο στους τομείς δραστηριότητας τους. Ελάχιστες οι συναλλαγές στη μετοχή του ΛΠ, λίγες στον τίτλο της Motor Oil, μόλις 1.012 στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 11,21-11,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με συγκριτικά καλό τζίρο και σχετική κινητικότητα που αποδίδεται και στην τελευταία στήριξη της Morgan Stanley (θεωρεί φθηνή τη μετοχή).

Στα 11,33-11,40 ευρώ η μετοχή της JUMBO με την IBG να βλέπει αύξηση κερδών 8% στα 103 εκατ. ευρώ για την χρήση. Η Eurobank Equities ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και FFG χωρίς όμως αισθητό αντίκρυσμα στο...ταμπλώ.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο απογοητευτική στη μεσαία κατηγορία όπου δεν είχαν γίνει καν πράξεις "ανοίγματος" για 1 στις 4 μετοχές του FT Mid.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v