Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην αξιολόγηση της S&P

Εγκλωβισμένo στην περιοχή των 1.150-1.200 το χρηματιστήριο, αναζητά ένα σοκ για να... «ξεκολλήσει». Στο επίκεντρο η αξιολόγηση από την S&P αλλά και το Eurogroup. Τι σημαίνει η αδυναμία του FTSE 25 να υπερβεί τις 383 μονάδες.

Δεν μας έκανε τη χάρη, τελικά, η μαρκέτα. Αρνητικό κλείσιμο στις 1.166,60 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στις 378,43 για τον FT 25, με τις τράπεζες στο μείον και πάλι στη στήριξή τους των 160-161 μονάδων.

Περιμένοντας την ετυμηγορία της S&P, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές δεν ανακοινώθηκε την ώρα που περίμενε η αγορά, διαφορά που για ορισμένους εξηγεί τις ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών θέσεων προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ετσι η προσπάθεια επαναφοράς προς τις 1.200 μονάδες ανακόπηκε στις 1.181,40 και 383,31 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τη μερική κατοχύρωση θέσεων από 2-3 ξένα χαρτοφυλάκια. Κυρίως στον ΟΠΑΠ που ήταν η μετοχή όπου κατοχυρώθηκαν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Οχι βέβαια, πως το κλίμα ήταν καλύτερο στα ευρωχρηματιστήρια, που υπό την αφορμή της «ουκρανικής κρίσης» υποχώρησαν, με τον Stoxx 600 να μετρά πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, τον DAX να διορθώνει οριακά προς τις 9.691,28 μονάδες. Επιφυλακτικοί -και λόγω ημέρας- οι επενδυτές στην Wall, ενώ το Χ.Α. συνεχίζει να... πάσχει από αρρυθμίες, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Η επικαιρότητα έχει ουσιαστικές ειδήσεις, καθώς οι δανειστές στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα για τις εκκρεμότητες εν όψει της αξιολόγησης (Eurogroup στρωμμένο με αγκάθια για τον Χαρδούβελλη), το ελληνικό χρέος δεν είναι στην ατζέντα του ΔΝΤ και έκθεση της Ε.Ε. καταδεικνύει την διεύρυνση της απόκλισης που χωρίζει την Ελλάδα σε θέματα καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις... κωμικοτραγικές εξελίξεις στο θέμα του ΕΝΦΙΑ έχουμε την ευρύτερη εικόνα που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την στασιμότητα του Χ.Α. γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών. Στις 1.150-1.200 μονάδες και μια χαρά είμαστε, σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, που δεν βλέπει αφορμή ικανή να βγάλει το ελληνικό χρηματιστήριο από την πολύμηνη συσσώρευση.

Εντός και επί τα αυτά... σαν να λέμε, με το Χ.Α., τις αγορές να ετοιμάζονται και για το triple witching της επόμενης Παρασκευής (19/9), το τρίτο του 2014 και μία μέρα μετά το δημοψήφισμα στη Σκωτία.

Συνεπώς εξηγήσιμη η στασιμότητα και στις ευρωαγορές και στην ελληνική, με ισχνό το ενδιαφέρον των ξένων παικτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στη νέα μείωση των συναλλαγών στα 63,9 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από τη διορθωτική συνεδρίαση της Τρίτης ( στις 1.165,38 με -2,61%) και 10 εκατ. από την ελαφρώς ανοδική της Τετάρτης.

Ο τζίρος «εξηγεί» τον εγκλωβισμό της αγοράς στην περιοχή των 1.150-1.200 μονάδων που χωρίς σοκ (θετικό είτε αρνητικό) δύσκολα θα κινηθεί εκτός των γραμμών.

Η αδυναμία του 25άρη να υπερβεί τις 383 μονάδες -κάτι που θα ενίσχυε το σενάριο της επαναφοράς προς τις 392 και της δοκιμασίας της «τοπικής κορυφής»- ξαναδίνει πόντους στο ενδεχόμενο της υποχώρησης μέχρι τις 375 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά την αντίδραση προς τις 164,21 μονάδες «γύρισε» προς τη βραχυμεσοπρόθεσμη στήριξη των 160-161 μονάδων, με ενδιαφέρουσα την διαφοροποίηση της ΕΤΕ από τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Έως τα 2,63 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που δεν φαίνεται να δίνει σήμερα κίνηση για τα 2,70 ευρώ ωστόσο κρατά την σημαντική στήριξη των 2,50 ευρώ εν όψει της επόμενης εβδομάδας, που λόγω λήξης τριπλής σειράς στα παράγωγα αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Οι όποιες κινήσεις περιορίζονται στα επιμέρους επισημαίνοντας την αδυναμία της μετοχής του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 3,47 ευρώ με -2,25%) παρά την θετική εξέλιξη για την Αττικές Διαδρομές, το αγοραστικό ενδιαφέρον στον ΟΤΕ (κλείσιμο στα υψηλά ημέρας των 11,31 ευρώ), η ισχυροποίηση της ΜΕΤΚΑ, η νέα άνοδος της Αεροπορίας Αιγαίου (προφανώς συνέβαλαν και οι εκτιμήσεις του CEO της Ryanair για τον διαγωνισμό των Κυπριακών), η παράλληλη ενίσχυση της συνδεδεμένης Autohellas, η κινητικότητα στα «μεσαία» (Ικτίνος, Intracom κ.ά.).

Με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τα περιθώρια κινήσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Τα stress tests και οι ελληνικές τράπεζες. Η στάση των ξένων επενδυτών. Οι τιμές-στόχοι. Οι μετοχές που θα σηκώνουν το βάρος νέας ανοδικής προσπάθειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v