Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση... μηδενικού αποτελέσματος

Στάση αναμονής από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο καθώς η διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα «κολλάει» στην έλλειψη τζίρου. Ανοδικά ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ. Υποχωρούν Coca Cola, Eλλάκτωρ, Folli Follie. Η προσοχή στην S&P.

Οριακές μεταβολές με τζίρο που μόλις και μετα βίας ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ στις 14:00 στο Χρηματιστήριο που βιώνει μια χαμηλού κόστους συντήρηση δυνάμεων με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε έκδηλη αναμονή. Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση της S&P για την οικονομία αύριο, Παρασκευή.

Το γεγονός, πως από την αρχή της συνεδρίασης όλες οι συναλλαγές (πωλήσεις- αγορές) πραγματοποιούνται σε τιμές αρκετά πάνω από τα επίπεδα των 1.150 μον. (για τον ΓΔ) και των 375-370 μονάδων για τον 25άρη δικαιολογεί την στάση πολλών επενδυτών.

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές διαθέσεις στη σκιά των νέων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας στις οποίες προχωρά την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Με την προϋπόθεση της διατήρησης ηρεμίας στις ευρω αγορές, στο ΧΑ εμφανής είναι η διάθεση να... δοκιμασθούν και πάλι οι 1.200 μονάδες. Απαραίτητη προυπόθεση, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιο μας η υπέρβαση των 1.185 μονάδων. Ο ΓΔ αντέδρασε μέχρι τις 1.181,48 μονάδες δύο φορές στα πρώτα 45-50 της συνεδρίασης για να γυρίσει λίγο στη συνέχεια προς τις 1.172 μονάδες (δοκιμάζοντας την σημερινή στήριξη των 1.173 μον.).

Χρήζει αναφοράς, πως οι κινήσεις των παικτών δείχνουν προσεκτικές με τους πωλητές να μην πιέζουν προς σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Κλειδί και σήμερα οι τράπεζες, καθότι το 56% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις τέσσερεις μετοχές του κλάδου ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει τεχνικά ο κλαδικός δείκτης. Στο εύρος των 162,18-164,21 μονάδων η μέχρι τώρα διακύμανση του κλαδικού δείκτη που έχει ως ημερήσια στήριξη τις 160 μονάδες, ως βραχυπρόθεσμη τις 150 και με άνω σημείο αναφοράς- αντίσταση τις 168 μονάδες.

Εάν ο τραπεζικός δείκτης ενισχυθεί πάνω από τις 165 προς τις 168 μονάδες τότε η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα. Σε συγχρονισμό με τον τελευταίο όμως και ο FT25 καθώς εάν υπερβεί τις 383/384 μονάδες μπορεί- υπό προϋποθέσεις- να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κερδίζει πόντους το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 400-410 μονάδων.

«Πονηρή» για αυτούς τους λόγους η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, καθώς οι ενδείξεις είναι αμφίσημες. Η μέχρι τώρα παρουσία των ξένων περιορίζεται σε Εθνική, ΟΤΕ,Alpha Bank, JUMBO και ΟΠΑΠ ενώ κινητικότητα από έλληνες παρατηρειται σε Eurobank αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, METKA κ.ά.

Στα 2,58-2,63 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, έχοντας επιβεβαιώσει εχθές τα σημαντικά 2,50 ευρώ. Με αγοραστές έως τα 1,53 ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς ενώ στον τίτλο της Eurobank αυξημένοι τζίροι καταγράφονατι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στα 0,687 η μετοχή της Alpha Bank με αντίσταση στα 0,69 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ υπερισχύουν σήμερα οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 11,29 ευρώ που εάν ξεπεράσει τα 11,40 τότε μπορεί να δώσει ισχυρή αντίδραση. Καλή διαγραμματικά σήμερα και η μετοχή της ΔΕΗ, καλύτερη εάν υπερβεί τα 11,40 ευρώ στη συνέχεια.

Πάντως όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη σε μία συνεδρίαση όπου σχεδόν 2+ ώρες μετά το άνοιγμα οι συναλλαγές δεν έχουν ξεπεράσει καν τα 18 εκατ. ευρώ εύκολα μπορεί να δοθεί κατεύθυνση (είτε για πάνω από τις 1.185 είτε για χαμηλότερα προς τις 1.175 μονάδες) με λίγες εντολές σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως νωρίτερα είχαν αλλάξει χέρια μόλις δύο πακέτα (ενα μικρό 9.159 τμχ στα FFG) και ένα των 2.000.000 τμχ της Eurobank στα 0,35 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v