Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες σέρνουν το... χορό

Με οδηγό τις τράπεζες που καταγράφουν κέρδη 6% και συγκεντρώνουν το 60% των συναλλαγών το ΧΑ κινείται υψηλότερα των 990 μονάδων. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Τιτάνας, MIG, Eθνική, Ελλάκτωρ. Συνεχίζουν ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli Follie, Mυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Ο πρώτος και κύριος στόχος των 980 μονάδων επιτυγχάνεται. Με οδηγό τις τράπεζες, το σύνολο των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ακολουθεί άμεσα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευκολύνουν την επιχείρηση βραχυπρόθεσμης μόχλευσης στο Χ.Α.

Λίγο πριν από τις 17.00 η αγορά ανεβάζει κι άλλες στροφές με τον Γ.Δ. στο +5,40% πατώντας τις 990 μονάδες. Στα 60 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank

Ενδεικτικό της μέχρι τώρα αντίδρασης η υπεραπόδοση του Δείκτη Τραπεζών (πάνω από 6% προς τις 137 μονάδες) με το 60% και πλέον των συνολικών συναλλαγών, που αυξάνονται τα τελευταία 30-45΄μίας απόλυτα φυσιολογικής συνεδρίασης.

Φυσιολογικής υπό την έννοια της αναμενόμενης κίνησης των "ισχυρών χεριών" να επιχειρήσουν ακόμη ένα... ποντάρισμα με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των stress tests και τη... λεπτομερειούλα πως οι τραπεζίτες θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία-φωτιά στα χέρια τους 1-2 συνεδριάσεις νωρίτερα.

Ωστόσο η πλειονότητα των παικτών ήταν ψυλιασμένη όχι μόνο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ αλλά και από τις συχνές, ξεκάθαρες και ποικίλες αναφορές των Χρήστου Κίτσιου, Στρατηγικού Επενδυτή.

Σχεδόν 4% έφθασε πριν από λίγο η απόδοση του Γενικού Δείκτη, που έφθασε σε απόσταση... 1,5 μονάδας από τις 980 δικαιώνοντας απόλυτα όσους επιμένουν να μετρούν την αγορά και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση. Πλήρης επιβεβαίωση και όσων προσέβλεπαν σε αντίδραση των τραπεζών και του κλαδικού δείκτη έως τις 137 μονάδες - σημείου κλειδιού για τη συνέχεια.

Έως τις 319,35 μονάδες ο FTSE 25, επιστρέφει προς τις 900 ο FT Mid με τους βασικούς δείκτες να υπεραντιδρούν παραμένοντας όμως χαμηλότερα των αντιστάσεών τους.

Ωστόσο η δυναμική επαναφοράς προς τις 980 δίνει πόντους στο σενάριο της περαιτέρω ενίσχυσης της αγοράς προς την περιοχή των 1.040-1.050 μονάδων.

Θα πρέπει όμως να επαληθευθούν τόσο οι 980 για τον Γ.Δ. όσο οι 137 για τον τραπεζικό, καθώς στη διάρκεια και της σημερινής συνεδρίασης υπάρχουν κλιμακωτά εντολές πωλήσεων. Αλλες αφορούν ρευστοποιήσεις εγκλωβισμένων στην τελευταία ακραία διόρθωση (από τις 1.010 προς τις 850-860) και άλλες βραχυπρόθεσμους παίκτες που μπήκαν στο παιχνίδι από τα ελάχιστα της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου αλλά και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Πέμπτης - Παρασκευής.

Ήδη ο Γ.Δ. σε εβδομαδιαία μέτρηση εμφανίζει και πάλι θετική απόδοση (2,69%) καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της προηγηθείσας υποχώρησης, όμως καταγράφει απώλειες 15,21% σε διάστημα μηνός και 16,24% από την αρχή του έτους. Πρακτικά οι δείκτες και μετοχές-σηματωροί μπορεί να επανέρχονται στα επίπεδα εβδομάδας υστερούν όμως ακόμη σημαντικά σε διάστημα μηνός, δηλαδή η άκρως βραχυπρόθεσμη τάση ξαναγίνεται ανοδική, παραμένει ωστόσο πτωτική σε... μέτρηση μηνός.

Καλοδεχούμενη η κίνηση αφού δικαιώνει τους επίμονους παίκτες και όσους ποντάρουν στις... λεπτομερειούλες, που συχνά κάνουν τη διαφορά (σε αυτήν τη φάση την ανοδική διαφορά).

Η μετοχή της Πειραιώς πιάνει το 1,22 ευρώ θυμίζοντας πως στις 15/10 είχε ακουμπήσει ακριβώς το 1 ευρώ.
Ενισχύεται 5,75% σε διάστημα εβδομάδας, μετρά απώλειες 13,48% στον μήνα και 19,61% από την αρχή του έτους. Αποτιμάται στα 7,44 ευρώ κερδίζοντας σχεδόν 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η μετοχή της Εθνικής έως τα 2,17 ευρώ, με εβδομαδιαία πτώση 2,40%, αλλά -13,06% στον μήνα και -44,42% από την αρχή του έτους. Αποτιμάται στα 7,53 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank έως το 0,608, με εβδομαδιαία πτώση 8,95%, και τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες 6,46% στον μήνα και 3,95% από την αρχή του έτους. Αποτιμάται στα 7,78 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη -την οποία παρακολουθούμε ξεχωριστά από τις άλλες 3 συστημικές-, η Eurobank, βρίσκεται στο 0,285 ευρώ.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήρθε στην κατάλληλη στιγμή καθώς δεύτερη συνεχόμενη αντιθετική κίνηση σε διόρθωση των ξένων θα ήταν σαφώς πιο δυσχερής προσπάθεια.

Όμως σε αυτήν τη φάση η συγκυρία βοηθά τους τολμηρούς (και τυχερούς...), με τον DAX να κερδίζει και άλλους πόντους. Με 1,25% ενισχύεται προς τις 8.825 μονάδες και εάν υπερβεί τις 8.900 (προς 9.000 μον.) τότε το παιχνίδι θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όμως ένας-ένας οι στόχοι, και για τον DAX θα τα πούμε εάν διασπάσει πειστικά τις 8.900 μονάδες.

Μένουμε στα του Χ.Α., καθώς λίγο πριν από τις 13.20 ο Γ.Δ. ξεπερνά με 4% και τις 979 μονάδες, με τον Τραπεζικό να ενισχύεται 5,85% και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό το γεγονός πως και οι 25 μετοχές του δείκτη ενισχύονται έως 10,80%, ενώ μόλις μία (Autohellas) από τις 20 του FT Mid υποχωρεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v