Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα στο ταμπλό

Μεταβλητότητα χαρακτηρίζει το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Τα αρχικά κέρδη χάθηκαν αλλά στη συνέχεια ο Δείκτης επανήλθε ανοδικά. Υψηλός τζίρος και κέρδη για Alpha και Πειραιώς. Πιέσεις σε ΟΤΕ, Viohalco. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Με ανοδική ουρά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, και σε λίγα μόλις λεπτά (10.35) ο Γενικός Δείκτης έβλεπε το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 950,84 μονάδων (+2,04%).

Κάπου εκεί ξεκίνησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και με αφορμή και το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών σε αρνητικό πρόσημο, τα ηνία της εγχώριας αγοράς δείχνουν να τα παίρνουν οι εν δυνάμει πωλητές. Έτσι πολύ γρήγορα ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το σύνολο των αρχικών του κερδών και η επόμενη μάχη θα είναι στην αποφασιστική ζώνη των 925 - 920 μονάδων.

Στη συνέχεια πάντως ο Γ.Δ. ανέκαμψε και επαναπροσέγγισε τις 940 μονάδες.

Αρνητικές ενδείξεις για τη συνέχεια έδωσαν ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος, ο οποίος ξεπερνούσε τα 17 εκατ. με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου της συνεδρίασης (στα 31 εκατ. ευρώ στις 12:00), αλλά και το αξιοπρόσεκτο discount με το οποίο διαπραγματεύεται το συμβόλαιο του δείκτη, για τον μήνα Νοέμβριο στην αγορά παραγώγων.

Ανοδικά η Alpha Bank (+3,3%) και η Πειραιώς (+4,7%), ενώ με απλώς μικρότερα κέρδη κινούνται Eurobank, MIG, EEE, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ.

Αντίθετα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πρώτο σήμα υποχώρησης δόθηκε από τον ΟΤΕ (-2,8%), ενώ τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες σημειώνουν Viohalco (-3,37%), Intralot (-1,55%), Grivalia Properties (-2,66%), ΕΥΔΑΠ (-1,46%) και μικρότερες η Folli Follie Group, ο Τιτάνας, και η Μέτκα.

Ασφαλώς και τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Δείκτη, με τις ξένες αγορές να διατηρούν τον πρώτο λόγο, όμως τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι η νευρικότητα θα είναι έκδηλη, όπως και τις αψιμαχίες μεταξύ αυτών που θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και των σχετικά λιγότερων που θα συνεχίσουν τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν μπορεί, από μόνη της, να αλλάξει την κρατούσα πτωτική τάση. Παρ' όλα αυτά, στην υπερβολική πίεση των τιμών, η αγορά αντέδρασε με εξίσου υπερβολική άνοδο.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα οι 306 - 309 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 315 ή και στο 321 επίπεδο. Το 296 είναι κοντινή σημαντική στήριξη στην παρούσα, ενώ το stop για όσους άνοιξαν θέσεις long είναι στις 278 μονάδες.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ένα ανοδικό ημερήσιο αγοραστικό σήμα παρ' όλα αυτά οι ημερήσιες μεταβολές βάζουν τους traders στον πειρασμό να δοκιμάσουν να πάρουν κινήσεις μιας και τις αποδόσεις λίγων ημερών θα τις ζήλευαν και οι ετήσιες!

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v