Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς οργανώθηκε η αντεπίθεση

Κατά κύματα η σημερινή άνοδος μετά το τριήμερο ξεπούλημα. Πώς κινήθηκαν οι αγοραστές, ποιοι βιάστηκαν να πουλήσουν. Τα ερωτηματικά που παραμένουν και η τεχνική εικόνα της αγοράς. Διψήφια κέρδη για Folli, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Την παγκόσμια ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας, επέλεξε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δώσει αντίδραση "πεπιεσμένου ελατηρίου", έχοντας και την σημαντική βοήθεια των διεθνών Αγορών. 

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στην "ανάδυση" των αποτιμήσεων και η οποία συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο. 

1. Οι δηλώσεις στήριξης από εκπροσώπους Κεντρικών Τραπεζών που βοήθησαν στην γενικευμένη αντίδραση, κυρίως των Ευρωπαϊκών Αγορών. Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να εξεταστεί παράταση της λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να σταματήσει η υποχώρηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ακολούθησε ο Μπενουά Κερέ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε ότι οι Αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και διαβεβαίωσε άπαντες πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί. Δήλωσε επίσης πως εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο το έτους.

2. Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών έδρασε και η δήλωση Σαμαρά σύμφωνα με την οποία "στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είναι μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη Χώρα από πιθανές αναταράξεις στις Αγορές". "Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Μια δήλωση που ήρθε μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από ΕΕ και ΕΚΤ.

3. Ο τρίτος παράγων δεν ήταν άλλος από το σφυροκόπημα των τιμών που είχε προηγηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το οποίο, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, έδωσε αντίδραση που κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε έως και υπερβολική.

Δειλά στο ξεκίνημα

Με δεδομένο ότι σήμερα η Αγορά ξεκίνησε με "φούριες" και αρκετοί τίτλοι του 25αρη με Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), ασφαλώς και το καλύτερο "μεροκάματο" το έβγαλαν όσοι τοποθετήθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις και άντεξαν την ψυχολογική πίεση των τελευταίων δύο ημερών. Η συντριπτική πλειονότητα από τους "θαρραλέους" traders ρευστοποίησαν θέσεις στο +4% - +5% του Δείκτη και ασφαλώς και δεν περίμεναν να δουν τα υψηλά ημέρας, καθώς τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τους προβληματισμούς των προηγούμενων ημερών.

Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα η οποία προέρχεται από τέσσερις βασικούς λόγους:

1) την αβεβαιότητα των "stress tests" των Ελληνικών Τραπεζών,

2) την πλαγιοκαθοδική τάση των ξένων Αγορών,

3) το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η προοπτική πρόωρων εκλογών και

4) τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να πείσει τις Αγορές ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του 2015 χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ.

Τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο όταν οι παραπάνω λόγοι εξομαλυνθούν αυξάνοντας την ορατότητα της Αγοράς.
Από εκεί και πέρα η Αγορά ήταν υπερπουλημένη και η ανοδική διόρθωση ήταν επόμενο να είναι μεγάλης έντασης και να αφορά όλες τις Δεικτοβαρείς μετοχές.

Απόλυτα ενδεικτικό ότι το σύνολο των μετοχών του 25αρη έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχώρισαν οι Εθνική (+9,09%). MIG (+9,35%), Viohalco (+8,79%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+9,78%), ΕΧΑΕ (+10,68%), Intralot (+8,40%), Motor Oil (+11,38%), Jumbo (+11,67%), Folli Follie Group (+12,72%), Μυτιληναίος (+11,16%), ΟΠΑΠ (+10,63%) και ΟΤΕ (+12,87%).

Απόλυτη προσοχή συνιστούν οι επαγγελματίες του χώρου, για όσους παρέμειναν με θέσεις μετά την λήξη της συνεδρίασης, επισημαίνοντας με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την "αποθεωτικά τζογαδόρικη κουλτούρα" όσων χαρτοφυλακίων συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτός και αν όλα όσα συνέβησαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ομόλογα και Χ.Α. δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κίνηση πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση (!)

Τεχνικά, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1102 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 360 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE25, όλες πλην της Grivalia Properties (όσο παραμένει υψηλότερα των 8,40 ευρώ) παραμένουν σε καθαρά βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και στην συνέχεια του σχολίου θα γίνει πλήρης αναφορά και για τις υπόλοιπες 24 μετοχές του FTSE25, από πιο επίπεδο τιμών και πάνω επιστρέφουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά η σημερινή εντυπωσιακή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 26 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (+10,12%).

Παρά το σημερινό εντυπωσιακό τίναγμα, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η έκτη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 7,27% και από τον δείκτη των Τραπεζών 7,78%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 19,86% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 30,58% (!)
Επίσης στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 88,6% και διαμορφώθηκε στα 196,2 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

Έκτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, των τελευταίων μηνών, να μετατρέπεται σε ξεπούλημα, με απώλειες 13,56% σε τρεις συνεδριάσεις, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Οι αιτίες της πτώσης είναι γνωστές. Πολιτική αβεβαιότητα και ιδιαίτερη όξυνση της αντιπαράθεσης των κομμάτων θυμίζοντας άλλες εποχές, "stress tests" Τραπεζών, μη συμφωνημένη με τους πιστωτές πρόθεση της Κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Η ρηχότητα της Αγοράς, οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω "margin calls", η διόρθωση των διεθνών Αγορών και η αναταραχή στην Αγορά ομολόγων αύξησαν υπέρμετρα την πίεση στις μετοχές διασπώντας σημαντικές στηρίξεις.
Η στήριξη από την ΕΚΤ στις Τράπεζες και οι δηλώσεις στήριξης από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο και οι προσδοκίες για νέες κινήσεις Ντράγκι έδωσαν σήμερα ανοδική αντίδραση, αλλά θα χρειαστεί συνέχεια και διάσπαση αντιστάσεων για να επιβεβαιωθεί ότι οι 852,87 μονάδες ήταν το χαμηλό έτους για τον Γενικό Δείκτη.

Η διάσπαση των 1010 μονάδων και η επαναφορά και διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 1050 μονάδες είναι βασική προϋπόθεση για τερματισμό της πτωτικής τάσης, σε πρώτη φάση. Πρώτο θετικό βήμα η παραμονή του Γενικού Δείκτη, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, πάνω από τις 930 μονάδες που είναι το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων( Fibonacci Retracement ).

"Την επόμενη Κυριακή θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των 'stress tests' ενώ την Πέμπτη θα ενημερωθούν οι διοικήσεις των Τραπεζών για να έχουν περιθώριο δύο ημερών να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

Χρειάστηκε η προσέγγιση των 850 μονάδων και σωρευτικές απώλειες 13,5% για να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της Αγοράς και να βγει μια αντίδραση με δύναμη και διάρκεια, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αφορμή δόθηκε από εκεί που ξεκίνησε το έναυσμα της πτώσης: Από την Αγορά ομολόγων και δη από την διαπραγμάτευση της δεκαετίας. Αυτό το οποίο άλλαξε ο συγκεκριμένος παράγοντας ήταν το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς, καθώς η υιοθέτηση υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την μελλοντική αξία των ταμειακών ροών και δημιουργεί πιο απαιτητικές προσδοκίες ως προς την ανάπτυξη των μεγεθών της κερδοφορίας σε βάθος χρόνου.

Παρά την σημαντική ανάκαμψη της Παρασκευής η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή την νευρική στάση δεν έχουν εκλείψει και θα χρειαστούν αρκετές καλές ειδήσεις για να ισορροπήσει το ισοζύγιο νέων και να επανέλθει η διάθεση ανάληψης ρίσκου σε επενδυτές με μεγαλύτερο ορίζοντα παραμονής στην Αγορά.

Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις μετά την έντονη πτώση των έξι συνεχόμενων εβδομάδων είναι ελκυστικές. Συνολικά η απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε σε 16 δισ ευρώ. Με μέσο όρο δεκαετίας τις 14,5 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης (ΡΕ 2015) ο σχετικός λόγος για ένα αρκετά διευρυμένο δείγμα Δεικτοβαρών μετοχών βρίσκεται στο 11,9. Στα υψηλά επίπεδα του φετινού Μαρτίου ο σχετικός λόγος έφθασε τις 16 φορές, αποτίμηση η οποία ενσωματώνει περισσότερο προσδοκία και πατάει σε αισιόδοξες υποθέσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο.

Στα τρέχοντα επίπεδα οι υποθέσεις αυτές είναι πιο ρεαλιστικές, ειδικά για κάποιες εταιρείες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών, ή με διψήφιο ποσοστό απόδοσης ελεύθερων ταμειακών ροών και θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η εκτός από τα τεχνικά δεδομένα και τα θεμελιώδη τους είναι αισθητά υποτιμημένα. Υποτιμήσεις παρατηρούνται και σε επίπεδο καθαρής θέσης αλλά και σε επίπεδο αξίας Επιχείρησης προς λειτουργικά αποτελέσματα.

Άρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η Αγορά θα μπορούσε να ξαναδεί τα επίπεδα των 1.100 μονάδων που αντιστοιχούν στο μέσο όρο διαπραγμάτευσης της ιστορικής της αποτίμησης της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 852,8 μονάδες οδηγώντας στην εξέλιξη της πτώσης τους ταλαντωτές σε πρωτοφανή επίπεδα υποτιμήσεων. Ο σχετικός δείκτης που μετράει το βαθμό πίεσης (RSI) της Αγοράς υποχώρησε στο 15 όταν στην υποχώρηση της 6ης Ιουνίου του 2012 (χαμηλά 24 ετών) είχε καταγράψει χαμηλή τιμή 16. Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος 1000 – 900, μια απόσταση της τάξεως του 10%, διανύθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες όταν η Αγορά είχε ήδη ένα παρελθόν 5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων.

Η συσσώρευση τόσης πτωτικής ενέργειας ήταν επόμενο να δώσει μια αντίδραση ανάλογης εμβέλειας με συμμετοχή από όλες τις Δεικτοβαρείς μετοχές και την καταγραφή πολύ αξιόλογων ημερήσιων κερδών.

Ήταν τέτοια η τεχνική ορμή της ανόδου που σε μια ημέρα ο Γενικός Δείκτης βγήκε από τις υπερπωλημένες ζώνες. Πρώτο σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανοδικής διόρθωσης είναι οι 940 μονάδες το οποίο δοκιμάστηκε την Παρασκευή και δεύτερο οι 990. Τα δύσκολα ωστόσο έχουν να κάνουν με την δομή που έχει η αντίδραση.

Οι αγοραστές θα πρέπει αφενός να κρατήσουν ψηλά τους συναλλακτικούς όγκους (πιθανόν κοντά στα 150 – 180 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση) προκειμένου να απορροφήσουν την βραχυπρόθεσμη προσφορά που θα εκδηλωθεί στην διαδρομή 900 – 990 όπου και σημειώθηκαν τζίροι υψηλότεροι από τα 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες πιθανόν να αποφορτιστούν δίνοντας την θέση τους σε μια συσσώρευση τιμών που θα εξομαλύνει τις απότομες κλίσεις και συνεχόμενες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

"Συμπερασματικά θα αναμέναμε περιορισμό των διακυμάνσεων κατά τις προσεχείς ημέρες και την Αγορά να εστιάζει περισσότερο στα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου" αναφέρει ο υπεύθυνος τοθυ τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,4% του Ιαπωνικού Nikkei.

Σημαντικότατα κέρδη για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το mini "sell off" των τελευταίων ημερών, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε πολύτιμα μέταλλα και ευρώ, ενώ προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά διετίας το πετρέλαιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άνοδο σημείωσε τον Σεπτέμβριο η κατασκευή νέων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,02 εκατομμυρίων από 957.000 τον Αύγουστο και ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι άδειες ανέγερσης νέων κατοικιών βρέθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις, με το δείκτη να ανακοινώνεται στο 1,5% έναντι πρόβλεψης για 2,7%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 86,4 μονάδες από 84,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2007. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 83,5 μονάδες. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον σημερινό "ενθουσιασμό", δεν άλλαξε η φρασεολογία των ξένων αναλυτών για τις προοπτικές της Χώρας που θεωρούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες και μεγάλες προκλήσεις του επόμενους μήνες, όπως την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης από την τρόικα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως οι Αγορές θα «εκραγούν» εάν η Ελλάδα χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις και αποχωρήσει από τη συνεργασία με το ΔΝΤ.

Πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αυξάνει το ρίσκο χρηματοδότησης της Ελλάδας, δεδομένων των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών για το επόμενο έτος, οι οποίες κατά τη Moody's ανέρχονται στα 20 δισ ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια η Χώρα από τους επίσημους Πιστωτές της. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οίκο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδυνόταν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν και τον πολιτικό παράγοντα. Μάλιστα ο οίκος σημειώνει ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πέντε μήνες αβεβαιότητας για την Ελλάδα, που ενδέχεται να περιορίσουν την ανάκαμψη και να περιπλέξουν το μεταρρυθμιστικό έργο βλέπει η Credit Suisse. Όπως προβλέπει, η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το Μάρτιο του 2015.

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg το 85% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν έχει κανένα "οικονομικό νόημα" ειδικά από την στιγμή που ο Draghi επέμεινε ότι οι Χώρες που παραμένουν υπό επιτήρηση, θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

"Για άλλη μια φορά η Ελλάδα ηγείται της πτώσης στην Ευρωζώνη εξαιτίας των αμφιβολιών γύρω από την δυνατότητά της να εξασφαλίσει βιώσιμη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της ενισχυμένης πιθανότητας πρόωρων εκλογών. Η Χώρα χρειάζεται να δανειστεί περίπου 9 δισ ευρώ το επόμενο έτος με ανεκτό επιτόκιο", παρατηρεί η "WSJ".

Τη θέση ότι η Γερμανική Κυβέρνηση στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Χώρας εξέφρασε η εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Marianne Kothe, σημειώνοντας ότι "υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί". Σε ότι αφορά την τελική διευθέτηση του χρέους, η κ. Kothe είπε ότι αυτό θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος και μέσα στο Δεκέμβριο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 939,95 μονάδες (+8,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 934,92 (+7,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 931,81 μονάδες με κέρδη 7,21%.

Εντυπωσιακή αλλαγή στην τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές έναντι 27 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

Ο τζίρος, ικανοποιητικός έφθασε τα 235,2 εκατ. από τα οποία τα 45,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ). Δηλαδή η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν αισθητά χαμηλότερης από τις δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Μόλις επτά τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με "σκληρό φώτο - φίνις" κρίθηκε η πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: Alpha Bank (7,3 δισ), Εθνική (7,2 δισ) και σε απόσταση η Πειραιώς (6,5 δισ).

Από τις μετοχές του FTSE25 και εκτός των Alpha Bank, Eurobank, Grivalia Properties, οι υπόλοιποι 22 τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Intralot, Motor Oil.

Τεχνικά και όπως προαναφέρθηκε, πλην της Grivalia Properties. όλες οι μετοχές του 25αρη κινούνται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι που αλλάζει να δοθούν τα παρακάτω κλεισίματα:

Alpha Bank (0,69 ευρώ), Jumbo (11,51), EEE (17,73), Eurobank (0,35), Folli Follie Group (29,97), Intralot (1,71), Motor Oil (7,64), MIG (0,28), Viohalco (3,75), Ελλάκτωρ (3,51), Ελ. Πετρέλαια (5,37), ΕΧΑΕ (6,40), ΕΥΔΑΠ (8,18), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,59), ΟΤΕ (11,51), Μέτκα (11,40), Μυτιληναίος (6,75), ΟΠΑΠ (11,64), ΔΕΗ (9,34), Τέρνα Ενεργειακή (3,35), Τιτάν (18,73) και Πειραιώς (1,48).

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται η περίπτωση της ΔΕΗ και το εντυπωσιακό "άδειασμα" που παρουσίασε η μετοχή, καθώς λίγο έλειψε να κλείσει και στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα).

Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,93 ευρώ (+11,77%), όμως μετά τις 16.11 οι πωλητές κινήθηκαν ιδιαίτερα επιθετικά και η μετοχή έκλεισε στα 6,45 ευρώ με κέρδη 4,03%.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ακολούθησε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η νέα εκπτωτική πολιτική (από 1/1/215) αφορά εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους της Χώρας με παροχές στη Χαμηλή και Μέση τάση, οι οποίοι καταναλώνουν τουλάχιστον 1Gwh ανά έτος, αφορά δηλαδή σε περίπου 30.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος επαγγελματικών εγκαταστάσεών τους. Οι εταιρείες αυτές επιβραβεύονται με κλιμακούμενο ποσοστό έκπτωσης, το οποίο ποικίλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και θα κυμαίνεται μεταξύ 2% έως 5,5% στα σημερινά τιμολόγια.

Ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

--ΧΠΑ

Εντυπωσιακό ριμπάουντ και στην Αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση που συνέπεσε με την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου.

Σημαντικά μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ περαιτέρω αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.845 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.202, 8.815 για τον Οκτώβριο, 14.959 για τον Νοέμβριο και 348 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 302,75) κινήθηκε μεταξύ 285 και 304 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,20%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (35.000 ΟΤΕ, 10.000 ΟΠΑΠ, 61.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.996), ΔΕΗ (3.700), Alpha Bank (10.066), Εθνική (5.673), Πειραιώς (17.060), Eurobank (13.287), Μυτιληναίο (1.076), ΕΧΑΕ (424), ΟΠΑΠ (2.097), MIG (1.000), Μέτκα (204), Ελ. Πετρέλαια (296), Τιτάνα (192), Ελλάκτωρα (278), ΓΕΚ (3.004), Jumbo (476), ΕΥΔΑΠ (151), Σωλ. Κορίνθου (223), Folli Follie Group (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 36%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να μένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 2283 δικαιώματα (1426 calls και 857 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (79.168.903 τεμ.), Πειραιώς (31.492.433 τεμ.), Eurobank (15.932.067 τεμ.), Εθνική (3.202.609 τεμ.), ΔΕΗ (2.267.412 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v