Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε το… πάρτι το χρηματιστήριο

Για το πρόσημο παλεύει ο Γενικός Δείκτης παρά την ευρεία άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street. Χάθηκαν τα πρωινά κέρδη. Ο μειωμένος τζίρος προβληματίζει τους επενδυτές. Ποιες μετοχές αντιστέκονται.

Υποτονική, ρηχή συναλλακτικά και μη πειστική η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης παρά τον διεθνή θετικό περίγυρο. Το Χρηματιστήριο απέχει από το ράλι ανακούφισης που έφερε η ανακοίνωση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για επέκταση του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης. Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες ανεβαίνουν 2%, ενώ στη Wall Street καταγράφονται νέα ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης όμως περιορίζει τα κέρδη του και πλέον ζητούμενο είναι το πρόσημο.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ο μειωμένος όγκος συναλλαγών, μόλις στα 78 εκατ. ευρώ στις 16:10. Με τέτοιο μέγεθος ήταν περίπου αναμενόμενο η μικρή κίνηση που έγινε το μεσημέρι και επανέφερε την αγορά έως 2,10% υψηλότερα προς τις 925 μονάδες να ανακοπεί καθώς ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης κατ’ αρχάς στην Πειραιώς και σχεδόν ταυτόχρονα στον ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονταν ακριβώς σε αυτήν την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος, στις επιφυλακτικές κινήσεις των ενεργών παικτών και στην αδυναμία κάλυψης έστω του 1/3 της προηγηθείσας διόρθωσης.

Περισσότερο για συνεδρίαση συντήρησης πρόκειται, με σκοπό να μην κλείσει ο Οκτώβριος χαμηλότερα των 900 μονάδων, παρά με προσπάθεια αντίδρασης - επαναφοράς πέραν των 950 μονάδων.

Μετοχές που στις τρεις προηγούμενες ημέρες έφθασαν να χάνουν σωρευτικά ακόμη και 15-18% αδυνατούν να ενισχυθούν πάνω από 2%, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής. Στο 1,89 ευρώ η ΕΤΕ, τουλάχιστον δεν υποχώρησε χαμηλότερα του 1,85 ευρώ, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Στις 122 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης αφού η Πειραιώς βρίσκεται στο κόκκινο, η ΕΤΕ τώρα ψάχνει πρόσημο, η Eurobank ανεβαίνει λιγότερο από 1% και η Alpha Bank υποχωρεί στο 0,52 ευρώ.

Η αρχική διάχυση ενδιαφέροντος και συναλλαγών σε μετοχές πέραν του τραπεζικού κλάδου δημιουργεί μόχλευση στους τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και λιγότερο του ΟΤΕ.

Στη μετοχή της ΔΕΗ οι πρώτες αγορές από το χθεσινό νέο χαμηλό (5,50 ευρώ) έχουν σήμερα συνέχεια έως τα 6,05 ευρώ (τώρα βρίσκεται στα 5,98). Σχετικό διάγραμμα που δείχνει τα περιθώρια αντίδρασης της μετοχής και μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη έχουν ανέβει από νωρίς στον Εκηβόλο. Στο εύρος των 9,19 έως 9,65 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 9,42 ευρώ του ΟΤΕ πριν υποχωρήσει στα 9 ευρώ.

Στα 17,23 ευρώ η μετοχή της CC/HBC που στις τελευταίες συνεδριάσεις συνέβαλε στην προσπάθεια της όποιας στήριξης των δεικτών, σε μία εμφανή κίνηση απομάκρυνσης από την «κεκαυμένη» ζώνη των χαμηλών της.

Συγκρατημένη η αντίδραση για τη μετοχή της Μυτιληναίος με 0,38% στα 5,29 ευρώ, ισχυρότερη για τη ΜΕΤΚΑ με 3,10% στα 7,97 ευρώ έχοντας πιάσει νωρίτερα και τα 8 ευρώ. Ενδιαφέρον το ότι η αποτίμηση της δεύτερης διαμορφώνεται στα 414,05 εκατ. έναντι 618,48 εκατ. ευρώ του Μυτιληναίου.

Έως τα 8,83 ευρώ η μετοχή της Jumbo με την αποτίμησή της να έχει υποχωρήσει προς το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ στα 350 εκατ. ευρώ περιορίζεται η χρημ. αξία των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Η μετοχή των ΕΧΑΕ μετρά απώλειες 14,58% σε διάστημα εβδομάδας.

Από τις 4-5 μετοχές του δείκτη, με εμφανή αδυναμία η Intralot ταλαιπωρείται στο 1,14 πολύ κοντά στο χαμηλό του 1,08 ευρώ.

Στα 2,26 ευρώ γυρίζει χαμηλότερα η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο σηματωρός ΤΙΤΑΝ ενισχύεται κατά 4,13% στα 18,43 ευρώ. Να σημειωθεί πως για ΤΙΤΑΝ και ΜΟΗ σημειώνεται η μεγαλύτερη, σε απόλυτο ποσοστό, άνοδος με τη Motor Oil στα 5,83 ευρώ. 

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v