Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις επί... δικαίους και αδίκους

Στα όρια των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με απώλειες άνω του 4,5%, καθώς οι πωλήσεις ξένων αποκτούν γενικεύμενο χαρακτήρα. Μαζί με τις τράπεζες χτυπήματα δέχονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προβληματίζει ο πολιτικός κίνδυνος.

Με βαριές απώλειες συνεχίζει το Χρηματιστήριο, παρά την ολιγόλεπτη προσπάθεια αντίδρασης, που μεσολάβησε. Κατά ριπάς οι πωλήσεις μετά τα πρώτα 35΄ εντείνονται τα τελευταία λεπτά με ομοβροντία ρευστοποιήσεων στο σύνολο των χαρτιών του 25άρη.

Για μείωση σημαντικού μέρους θέσης ξένου (ή ξένων) έκαναν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες πριν από λίγο με το Χ.Α. να βουτά έως 4,60% χάνοντας εν ριπή οφθαλμού και τις 900 μονάδες, τι οποίες ανέκτησε λίγο πριν τις 12:30

Ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου παρέσυρε σχεδόν με το άνοιγμα τον Γενικό Δείκτη προς τις κρίσιμες 925 μονάδες. Ακολούθησαν λίγες αγορές που τον έφεραν έως το επίπεδο των 940, για να ακολουθήσουν και νέες ρευστοποιήσεις, αυτήν τη φορά και σε μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Ρευστοποιήσεις που εντάθηκαν λίγο μετά τις 11.00 στέλνοντας την αγορά χαμηλότερα των 920 προς τις 910 μονάδες με διευρυνόμενες απώλειες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. 

Διαφορετική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου παρά το γεγονός ότι σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη υπάρχουν ρευστοποιήσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε πολύ ποιο συγκρατημένες απώλειες. 

Στο Χ.Α. δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης και αυτής της Δευτέρας (δηλαδή μετά την αρχική ανοδική αντίδραση) με τον πήχη όλο και να χαμηλώνει για τον Γ.Δ. (όσον αφορά τα υψηλά-χαμηλά ημέρας, κάθε κορυφή χαμηλότερη της προηγούμενης, κάθε πυθμένας χαμηλότερα του προηγούμενου) σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η βύθιση και πάλι κάτω των 900 μονάδων. Οι 925 μονάδες ήταν για τον Γ.Δ. μία βραχυμεσοπρόθεσμη περιοχή που εάν άντεχε θα μπορούσε να δώσει μικρή αντίδραση. Ομως οι πωλητές έχουν εντελώς ξεκάθαρη πρόθεση για σήμερα.

Ανάλογα του Γ.Δ. θεωρούνται οι πέριξ των 295 μονάδων για τον FT 25, καθώς για τον Τραπεζικό δοκιμάζονται εκ νέου οι 120 μονάδες.

Τουλάχιστον στα πρώτα 45΄ ο τζίρος είναι συγκριτικά λιγότερος απ΄ ό,τι εχθές και τη Δευτέρα (αλλά σε ανοδικά ανοίγματα της αγοράς) ωστόσο παραμένει υπερσυγκεντρωμένος στις τράπεζες με το 76% να έχει αλλάξει χέρια στις 4 του κλάδου. Τα περισσότερα σε Εθνική και Πειραιώς, με την ΕΤΕ να χάνει χωρίς σημαντική αντίσταση τα 2 και το 1,97 ευρώ (χθεσινό χαμηλό) ανοίγοντας την... κατηφόρα προς το 1,85 με εντεινόμενη προσφορά.

Με αυξημένες συναλλαγές και διόρθωση έως 8,4% και για τη μετοχή της Πειραιώς, που κάτω από το 1,15 ευρώ ξαναβλέπει τα χαμηλά της 15ης Οκτωβρίου.

Στις πωλήσεις τραπεζικών τίτλων, προστέθηκαν ακόμη περισσότερες σε τίτλους των ΟΤΕ και ΔΕΗ. Εως τα 8,95 ευρώ με διόρθωση 4,3% η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ στη ΔΕΗ η άθλια εικόνα συνεχίζεται με περαιτέρω διόρθωση στα 5,58 ευρώ που αποτελούν και νέο χαμηλό για τη μετοχή. Από τις αρχές Απριλίου του 2013 είχαν να σημειωθούν τιμές ανάλογες των τρεχουσών με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη που επιστρέφει ταχύτερα απ' ό,τι οι άλλοι δύο τίτλοι.

Οπως σημείωνε χρηματιστής τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ αναπόφευκτα η εντεινόμενη υποχώρηση φέρνει και αναγκαστικές πωλήσεις σε μετοχές πέραν των τραπεζικών και της 3άδας ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΔΕΗ παρασύροντας την πλειονότητα των μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ορισμένοι κάνουν λόγο για ξένο ή ξένους που πωλούν γενικά ελληνικές θέσεις, που πιέζουν την αγορά πολύ ελλείψει ουσιαστικών αγορών και ζήτησης.

Είναι ενδεικτικό πως μετά το -4,25% κάποιες πρώτες αγορές ενεργοποιήθηκαν από τα επίπεδα των 890-895 μονάδων για τον Γ.Δ. και από τιμές έως 8% χαμηλότερα σε Πειραιώς, ΕΤΕ αλλά και σε ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v