Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα βουτιά βάζει σε κίνδυνο τις 900 μονάδες

Νέα πτώση στα όρια των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο.Οι χαμηλές πτήσεις των μετοχών προβληματίζουν τους επενδυτές. Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα για την οικονομία και ο προβληματισμός για το πολιτικό ρίσκο. Μοχλός διόρθωσης οι τράπεζες. Ζητούμενο οι βοήθειες από το εξωτερικό.

Σε κίνδυνο βρίσκονται πλέον οι 900 μονάδες καθώς το χρηματιστήριο βουτά με απώλειες έως 3%.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Συνεχίζονται τα... σκοτσέζικα ντους στη Λεωφ. Αθηνών, με το Χ.Α. να επιφυλάσσει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική παγίδα στους πρωινούς αγοραστές (όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) ως απάντηση στα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ και στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για τις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.

Μεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές, λίγο πάνω η Φρανκφούρτη (DAX 9.082,81 μον.) και το Λονδίνο (FTSE 100 6.453,87), λίγο κάτω το Παρίσι (ο CAC 40 στις 4.110,64), όμως τα λεφτά ήταν στην απόφαση της Fed που βάζει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση, με τη Wall Street να χάνει λίγο έδαφος, καθώς οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν έκρυβαν εκπλήξεις.

Στο Χ.Α., εκ νέου στροφή στα εσωτερικά μέτωπα, στις τράπεζες, στην κυβέρνηση που επιχειρεί να πείσει τους δανειστές, στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν (και) από την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας όπως εν μέρει καταγράφηκε στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Από αυτήν θα περιοριστώ στο προφανές, πως δεν υπάρχει στρατηγική για την επόμενη ημέρα, ενώ ο Νίκος Γ. Δρόσος προχωρά παραπέρα μιλώντας για μία χώρα χωρίς...πρόγραμμα. Δυστυχώς...

Στα της μαρκέτας, ο εγκλωβισμός καλά κρατεί με μοχλό και βαρίδι τις τράπεζες αλλά και σταθερούς πωλητές ξένους σε μετοχές του FT25, κάτι που εχθές αποτυπώθηκε οδυνηρά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Black out για τη μετοχή της μέχρι πρόσφατα χρηματιστηριακά κραταιάς Επιχείρησης με νέα υποχώρηση 6,85% στα 5,85 ευρώ. Το να ξεπουλάς μετοχές της ΔΕΗ σαν... χωρίς αύριο, και μάλιστα στα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, παραπέμπει σε προσπάθεια άμεσης και χωρίς να λογαριάζεται το κόστος (υποαξίες) απεμπλοκής από μία αγορά - χώρα που δυστυχώς κατατάσσεται (από το Economist) στην τελευταία επενδυτική βαθμίδα.

Η βολική δικαιολογία της πολιτικής αβεβαιότητας ίσως δεν αρκεί για να καλύψουν τη γύμνια της οικονομίας, του εγχώριου επιχειρείν, του απερχόμενου συστήματος, όχι όταν μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης άγονται και φέρονται σαν...Κλωνάρια του 99, όταν ακόμη και τραπεζικοί τίτλοι... αδειάζονται με ακραίες διακυμάνσεις.

Μοχλός διόρθωσης οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να χάνει εχθές 5,69% στις 128 μονάδες από τις 150 όπου είχε φθάσει ενδοσυνεδριακά μόλις μία μέρα πριν, τη Δευτέρα. Υψηλά επίπεδα που ήρθαν μετά από ένα ποντάρισμα προεξόφλησης των stress tests και ξεκίνησε από τα χαμηλά των 108 μονάδων στο διήμερο 15-16/10.

Ενδεικτική η διαδρομή της μετοχής της Εθνικής από το 1,80 έως τα 2,43 και από εκεί τούμπα, δοκιμάζοντας το 1,97 ευρώ. Στο 1,19 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που ξεκινώντας από το 1 ευρώ (15/10) αντέδρασε έως το 1,39 για να ξαναβουτήξει χαμηλότερα.

Όμως το... κακό δεν περιορίστηκε στις τραπεζικές, καθώς αδειάστηκαν εκτός από τη ΔΕΗ, τα ΕΧΑΕ (-8,13%) σε μία από τις χειρότερες διορθώσεις των τελευταίων μηνών, η Intralot (-6,15%) κι η  ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-7,20%).

Σύνθεση χαρτοφυλακίου που κάλυπτε θέσεις σε διάφορες μετοχές, κλάδους και που παραπέμπει ευθέως σε ξεπούλημα ισχυρού ξένου παίκτη.

Άδειασμα όμως και για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως το -5,38% για τον Fourlis, των θυγατρικών του ομίλου Viohalco και δευτερυόντως τίτλων όπως των Πλαστικών Θράκης, Σαράντη κ.ά.

Στα ελάχιστα θετικά των ημερών η αναβάθμιση της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου στη μεγάλη κατηγορία, με αποτίμηση σχεδόν 450 εκατ. ευρώ και φιλόδοξο σχεδιασμό για τη συνέχεια, έναν χρόνο μετά την εξαγορά της Olympic Air.

Τεχνικά τα χαμηλά επίπεδα της 15ης-16ης Οκτωβρίου παραμένουν προσώρας οι σημαντικότερες στηρίξεις της αγοράς που πριν από την αναπόφευκτη δοκιμασία των 850 μονάδων χρωστάει μία ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v