Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η συνέχεια στην αντίδραση

Κίνηση υψηλότερα, προς τις 925 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και πάνω από τις 300 μονάδες για τον FTSE 25 μετά το αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. Σε θετικό έδαφος ΕΤΕ, Alpha, ΟΤΕ. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες. Πού ποντάρουν οι επενδυτές.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο μετά το αρχικό αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στις 926 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,18%, πάνω από τις 300 μονάδες, στις 303 μονάδες ο FTSE 25. 

Πρώτη συνεδρίαση για τον Νοέμβριο, μετά τον... κόκκινο Οκτώβριο με τις καταλυτικές απώλειες των περίπου 14 ποσοστιαίων μονάδων. Λερναία Ύδρα τα προβλήματα για οικονομία και αγορά, σημείωναν οι Στέφανος Κοτζαμάνης και Γιώργος Α. Σαββάκης και θα εστιάσω στην αναφορά των δύο συναδέλφων πως οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση συνεκτιμώντας πως οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από πολιτική αβεβαιότητα.

Το πρόβλημα του Χ.Α. είναι πως, εκτός όλων των άλλων εξωγενών παραμέτρων, διατηρείται η πολιτική, και πολλοί περιμένουν περαιτέρω όξυνση του κλίματος. Πρακτικά αυτό προεξοφλείται πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντικός λόγος μη επανατοποθέτησης ή νέων εισροών ξένων κεφαλαίων, με πιθανότερη συνέπεια την ταλαιπωρία της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στην αγορά οι περισσότεροι ποντάρουν στην «πώληση» στο short των δεικτών και μετοχών, με τις τράπεζες να παραμένουν μία από τις κυριότερες εστίες αβεβαιότητας και πιέσεων στις μετοχές του κλάδου και όχι μόνον.

Στις 123,86 μονάδες ο κλαδικός δείκτης την Παρασκευή, με 1,50% και με την Αθήνα να μένει εκτός παιδιάς των προσδοκιών που δημιούργησε η κίνηση της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας. Το Τόκιο στέλνει ηχηρό μήνυμα στη Φρανκφούρτη είναι το κύριο θέμα των Financial Times (*) κι ο Martin Sandbu προειδοποιεί πως η ΕΚΤ πρέπει να κοιτάξει στο Τόκιο, όπου το «δώστα όλα» στην εκτύπωση χρήματος περιλαμβάνει αγορές εταιρικών ομολόγων και μετοχών σε επενδυτικά funds.

Το μάθημα για τη Φρανκφούρτη είναι: αγοράστε οτιδήποτε, αλλά, προς θεού, αγοράστε το! Και προς το Βερολίνο θα συμπληρώναμε, όπου η πολιτική νομενκλατούρα της Γερμανίας επιμένει στην άτεγκτη πολιτική της.

Έχουν να δουν πολλά επεισόδια οι αγορές, από την αυξανόμενη πίεση του Διεθνούς Συστήματος προς την ΕΚΤ «να τυπώσει χρήμα - να χαλαρώσει», μόνο που την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε περιθωριοποιημένο και εκτός παιχνιδιού. Συνέπεια και αυτό της λαθεμένης πολιτικής, που ασκείται από τους καθ' ύλην αρμόδιους εδώ και χρόνια. Αλλά δεν είναι της παρούσης.

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, οι τράπεζες παραμένουν υπό πίεση, ρευστοποιήσεις και σε μη τραπεζικά χαρτιά συνεχίζονται. Τι μέλλει γενέσθαι; Πιθανότατα θα περιοριστούμε στο να ποντάρουμε στις ανοδικές διορθώσεις μίας αγοράς που έχει εισέλθει εδώ και εβδομάδες σε παρατεταμένη υποχώρηση.

Όπως σημειώνει η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, για όσο διάστημα ο FT 25 διατηρείται χαμηλότερα της (ασθενούς) αντίστασης των 306-307 μονάδων και εκείνης του συστήματος που διέρχεται από τις 318 μονάδες, η τάση είναι έντονα πτωτική και η θέση short δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη υπέρβαση της «διακεκαυμένης» ζώνης των 336-341 μονάδων. Οι πιθανότητες να δοκιμαστεί εκ νέου κατά τις επόμενες συνεδριάσεις δεν είναι αμελητέες, γι' αυτό θεωρείται μάλλον σκόπιμο οι βραχυπρόθεσμοι να κλείσουν τις θέσεις τους σε πιθανή υπέρβαση των 318 μονάδων.

Στις 299,27 μονάδες ο δείκτης FT 25, με την Εθνική στο 1,87-1,95 ευρώ, αλλά με ζητούμενη την επιβεβαίωση του 1,80 ευρώ (διπλό χαμηλό), ειδάλλως κινδυνεύει με διόρθωση σε «νέα χαμηλά». Στο 0,266-0,283 ευρώ η μετοχή της Eurobank, που επίσης χρειάζεται άμεση επιβεβαίωση του 0,202 ευρώ. Ξεχωριστή η αναφορά μας σε ΕΤΕ, Eurobank (και λόγω προνομιούχων μετοχών) από τις Alpha Bank, Πειραιώς που ωστόσο παραμένουν υπό πίεση.

Στην αγορά δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποια τράπεζα, και ποια θα είναι αυτή, θα επιδιώξει να πάει πρώτη σε αύξηση κεφαλαίου. Όσο διατηρείται αυτή η ασάφεια τόσο οι πωλητές θα έχουν το πλεονέκτημα έναντι των εν δυνάμει αγοραστών.

Ο Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά πως με βάση το εβδομαδιαίο γράφημα η παραβίαση της σημαντικής στήριξης των 925 μονάδων είναι γεγονός που αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη. Αναφέρεται όμως ότι η εβδομάδα έκλεισε μόλις μία μονάδα υψηλότερα των 914 μονάδων, που αποτελεί το 50% retracement της συνολικής ανοδικής κίνησης βάσει κλεισιμάτων. Ίσως και αυτό να έχει τη σημασία του.

Μήνας αποτελεσμάτων ο Νοέμβριος, τρόικας, πολιτικής αντιπαράθεσης, και το Euro2day.gr έχει επιχειρήσει να ανιχνεύσει τα ορόσημα της αγοράς στο σχόλιο του Σαββάτου.

Συμπληρώνοντας πως ο Νοέμβριος επ' ουδενί δεν πρέπει να κλείσει χαμηλότερα της στήριξης των 847 μονάδων, ας το κρατήσουμε αυτό.

Σήμερα εστιάζουμε και σε όσα αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής για τους παράλληλους μονολόγους στο Προεδρικό Μέγαρο και στο βάθος... τρόικα.

(*) Έτυχε να ακούσω σε πρωινή ζώνη (στους 98,3 FM) αναφορά στο θέμα των Financial Times, που δημοσιεύει σήμερα το Euro2day.gr. Λες να, σκέφτηκα, και άκουσα τους δύο σχολιαστές μέχρι τέλους. Ούτε μία αναφορά στην πηγή, ρε μάγκες! Ούτε μία, παρότι διαβάζετε μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο ακριβώς όσα αναφέρονται στο Εuro2day.gr. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v