Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην εξίσωση μπαίνει και η ΕΚΤ

Με το βλέμμα στις ευρωαγορές και στην Φρανκφούρτη για τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι οι επενδυτές. Καύσιμα για να συνεχίσει το σερί ψάχνει το Χρηματιστήριο. «Ζεστό χρήμα» κινείται σε βασικά blue chip. Ανοδικό και σήμερα το ξεκίνημα.

Οι ευρωαγορές περιμένουν την ετυμηγορία του Μ. Ντράγκι και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, όμως το Χ.Α. «βλέπει» περισσότερο στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» της «συμφωνίας» με την τρόικα και τους Σαμαρά - Βενιζέλο να αγωνιούν για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων-βουλευτών για την εκλογή του ΠτΔ.

Την ώρα που βασικοί δείκτες «πιάνουν νέες κορυφές» στην Wall Street, στη συγκυρία που οι ευρωαγορές ενισχύονται στα υψηλά 6ετίας και λόγω ΕΚΤ, εμείς... πανηγυρίζουμε γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» πάνω και από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Σχήμα λόγου, υπερβολικό ίσως, αλλά...

Από την απόφαση της ΕΚΤ θα κριθεί εάν για παράδειγμα θα σημειωθεί νέο ιστορικό υψηλό, πάνω και από τις 10.050 μονάδες, για τον DAX στην Φρανκφούρτη, σήμερα-αύριο.

Αναμφίβολα ο διεθνής «αέρας» διευκολύνει τους αγοραστές-long παίκτες που ενεργούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι οποίοι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν κερδίσει το στοίχημα της μόχλευσης σε μία ανοδική αντίδραση που μέχρι και εχθές δεν είχε πείσει την πλειονότητα των παικτών.

Αυτό ίσως και να είναι στα συν των ημερών και της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς αναφερόμαστε σε «κούφια άνοδο» μέτριων συναλλαγών, με στοχευμένες κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, φροντίζοντας με την εκ περιτροπής κίνηση να φέρουν τον FT 25 υψηλότερα των 325 μονάδων. Με τον Τραπεζικό Δείκτη στην περιοχή των 130 μονάδων.

Κατά γενική εκτίμηση διορατικών παικτών η συγκυρία βοηθά το ανοδικό σενάριο, διευκολύνει τις κινήσεις των long παικτών, ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης του FT 25 προς τις 334-337 μονάδες, όπου και η επόμενη σημαντική αντίσταση.

Ωστόσο θα πρέπει κατ' αρχήν η απόφαση της ΕΚΤ να είναι τέτοια που θα αρέσει στις «αγορές», ώστε να δοθεί άμεσα συνέχεια σήμερα-αύριο στην ανοδική κίνηση. Με αυτήν την προϋπόθεση συνεκτιμάμε και τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, με τον Φίλιππο Πανταζή να σκιαγραφεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό, τα «ναι» και τα «όχι» εν όψει της εκλογής του ΠτΔ.

Είναι κοινή εκτίμηση, πως (καλώς ή κακώς...) οι «αγορές» δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, ότι ενδεχόμενη συγκέντρωση των 180+1 θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για σημαντική ανοδική κίνηση, πέραν των 1.100 προς τις 1.200 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση... τα γράφαμε και εχθές και προχθές.

Στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας όμως, καθώς ο 25άρης «βλέπει» τις 334-337 μονάδες, ο τραπεζικός «έκλεισε» στην περιοχή των 130 μονάδων, η μετοχή της Εθνικής (μπορεί να μας έβγαλε την ψυχή..., αλλά) τα έπιασε τα 2,05 ευρώ, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ εκ περιτροπής αποδίδουν βραχυπρόθεσμα υπεραξίες, προσελκύουν «ζεστό χρήμα», συμβάλλουν στη μόχλευση της μεγάλης κατηγορίας και δημιουργούν κλίμα απαραίτητο για τη συνέχεια.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα επιδιώξουμε να «ανεβάσουμε» όσα περισσότερα στοιχεία έχουμε στον Εκηβόλο, κυρίως για τη ενδοσυνεδριακή εικόνα δεικτών, μετοχών αλλά και στατιστικά στοιχεία, περίεργα κ.λπ.

Πάντα με την πολύτιμη συνδρομή φίλων, αναγνωστών και ανθρώπων της αγοράς, τους οποίους ολόθερμα ευχαριστώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v